Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Florbalisté Vítkovic slaví titul, mezi ženami kraloval Herbadent

Praha – Novými králi florbalové extraligy jsou hráči Vítkovic. Ti před rekordní návštěvou 10 451 diváků porazili v superfinále Chodov těsně 4:3 a v jubilejním 20. ročníku získali pátý titul. V ženském finále si již sedmý titul v řadě připsaly florbalistky Herbadentu, které porazily Vítkovice 3:2. Rozhodující branku vstřelila dvě minuty před koncem Billá.

Slavící florbalisté Vítkovic
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Úvodní dějství patřilo Vítkovicím, které se ujaly v sedmé minutě vedení. Tokoš získal balonek na vlastní polovině, přihrál Veltšmídovi, který trefil přesně levý horní roh Binderovy branky. Vyrovnat mohl v 17. minutě zblízka Dóža, ale neuspěl. Vzápětí se prohnal obranou Pražanů Veltšmíd a opět rozjásal vítkovické příznivce.

Do druhé části vstoupil lépe Chodov a dokázal překonat Ciompu. Po Zozulákově akci po levém křídle usměrnil balonek do vítkovické branky Sýkora. Další šanci Ostravanů měl Hájek. Při Kotlasově vyloučení nejdříve zahrozili v oslabení Mikeš s Dóžou, ale pak zužitkovaly Vítkovice výhodu.

Po rychlé kombinaci se trefil z levé strany Lukáš Hrubý. Na snahu Chodova navíc odpověděl po rychlém brejku Tokoš. Ve 36. minutě vykřesal naději pro Chodov Švéd Wahlgren, který nadvakrát překonal vítkovického gólmana. Ve 39. minutě měl další dvě šance Wahlgren, ale neuspěl, přičemž při první pomohla Ciompovi tyč.

Po 38 vteřinách třetí třetiny proměnil Sýkorovu ideální přihrávku ve třetí gól Chodova Dóža a dramatická bitva pokračovala. Binder vzápětí zlikvidoval šanci Sladkého, Ciompa se vyznamenal proti Jendrišákovi. Svěřenci hrajícího trenéra Radima Cepka, který část zápasu odehrál a rozloučil se s aktivní kariérou, se ve zbytku zápasu plném šancí vyrovnání nedočkali.

Vítkovice po loňské prohře v nastavení se Střešovicemi letos triumf v druhém superfinále nepustily. Získaly prémii 200 tisíc korun a kvalifikovaly se na říjnový Pohár mistrů v Tampere.

"Chci poděkovat Chodovu za super zápas. Závidím jim sérii, kterou si odehráli s Tatranem, tam hráli výborné zápasy a ti kluci se hodně zvedli. Dneska to potvrdili a hráli super. My jsme byli o něco lepší v proměňování šancí, takže titul je náš," řekl trenér Vítkovic Radomír Mrázek.

Nejužitečnějším hráčem superfinále byl vyhlášen vítkovický útočník Lukáš Veltšmíd, který načal cestu za triumfem dvěma góly. "Byl to skvělý zápas. Jsem rád, že tam byl zrovna Chodov. Ne proto, že bych se bál Tatranu, ale Chodov chtěl hrát florbal a neseděl na půlce jako Tatran. Chtěl bych poděkovat divákům, že je tady florbal v superfinále sledovanější než ve Švédsku," ocenil zájem, který překonal loňské premiérové superfinále mezi Střešovicemi a Vítkovicemi (7 877 diváků).

Těší se s týmem na oslavy. "Nebudou dlouhé, protože máme ještě reprezentační povinnosti a musíme dodržet nějakou životosprávu," usmíval se Veltšmíd. Dostal stejně jako nejužitečnější hráčka ženského superfinále Denisa Billá při vyhlášení klíč od vozu Volkswagen, který budou mít na měsíc zapůjčený.

Kapitán Chodova Matěj Jendrišák byl smutný, že jeho tým nedotáhl po loňském bronzu letos sezonu až k titulu. "Z hlediska sportovního i divácké atmosféry to byl nádherný zápas. I ta návštěva je důkaz, že superfinále má nějaký smysl. Pro mě jako hráče poraženého týmu převládá zklamání. Nebyli jsme až tak daleko od toho, abychom s klukama z Vítkovic hráli vítěznou partii," řekl Jendrišák.

1. SC Vítkovice - JM Chodov 4:3 (2:0, 2:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 7. Veltšmíd (Tokoš), 18. Veltšmíd, 27. L. Hrubý (P. Suchánek), 33. Tokoš (P. Suchánek) - 24. T. Sýkora (Zozulák), 36. Wahlgren (Christiansson), 41. Dóža (Sýkora). Rozhodčí: Černý, Janoušek. Vyloučení: 0:1. Využití: 1:0. Diváci: 10 451.

Florbalistky Herbadentu vyhrály posedmé v řadě český titul

Florbalistky Herbadentu SJM Praha 11 opět potvrdily, že v České republice nemají konkurenci a posedmé v řadě získaly florbalový titul. V dnešním superfinále v pražské O2 areně před rekordní návštěvou 6 296 diváků porazily Vítkovice 3:2, když o výsledku rozhodla dvě minuty před koncem Denisa Billá.

Hned ve druhé minutě mohly otevřít skóre Ostravanky, ale brankářce Velčické pomohla po střele Enenkelové tyč. Herbadent získával navrch a v 15. minutě se dočkal vedení, když Kubíčkovou překonala Jarolímová. Vzápětí našla zpoza branky Jílková Košturiakovou a slovenská reprezentantka zvýšila.

Radost florbalistek Herbadentu
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Ještě v úvodním dějství mohla při vyloučení Léblové přidat další trefu favoritek Jílková. Ideální šanci snížit měla Pastušková, ale samostatný únik neproměnila, Vítkovice nevyužily ani přesilovku při trestu Billé. Skóre se nezměnilo ani po šancích Pražanek.

Ostravanky se dočkaly v 51. minutě, kdy zakončila kombinaci Halfarová. Za čtyři minuty vyrovnala Niemcová a její tým sahal i po vedoucí brance, ale v 58. minutě se naopak na druhé straně trefila z levé strany přesně k levé tyči Billá.

Trenérka Herbadentu Markéta Šteglová byla i přes triumf k výkonu svého týmu kritická. "Naše hra byla možná nejhorší v této sezoně. Vítkovicím musím pogratulovat, protože hrály hezký florbal až do konce. Díky tomu to bylo těžké utkání a jsem ráda, že tady tak silný tým je," prohlásila Šteglová.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy z florbalového superfinále Herbadent-Vítkovice

Dcera trenérky a kapitánka mistryň Dominika Šteglová se radovala už ze sedmého titulu. "Nebyl to náš nejlepší výkon, chtěly jsme si zahrát líp, ale máme na krku zlatou medaili. Byl to souboj až do poslední vteřiny," uvedla útočnice Šteglová, která převzala nový pohár Flora Florbal. "Nedá se z něj pít, ale je krásný a jsem za to ráda. Hrozně jsem si přála ho zdvihnout nad hlavu," dodala Dominika Šteglová.

"Máme ze zápasu skvělé dojmy, až na to, že jsme nevyhráli. Bylo to vyrovnané do poslední minuty. Po kontaktním gólu nám narostla křídla, podařilo se nám vyrovnat, dostali jsme se do euforie, měli jsme dvě šance, ale nedali jsme je. Udělali jsme pak chybu při střídání, byli jsme za to potrestaní, a to rozhodlo zápas," řekl trenér Vítkovic Tomáš Martiník.

Zklamaná kapitánka Vítkovic Andrea Pastušková si i přes prohru zápas užila. "Bylo to skvělé. Fanoušci byli úžasní, jsem z toho trošku dojatá. Měly jsme vyhrát," dodala Pastušková se slzami v očích.

Herbadent SJM Praha 11 - 1. SC Vítkovice 3:2 (2:0, 0:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 15. Jarolímová (Čapková), 16. Košturiaková (Jílková), 58. Billá - 51. Halfarová (Kociánová), 55. Niemcová. Rozhodčí: Podlesný, Petřík. Vyloučení: 1:1. Bez využití: Diváci: 6 295.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články