Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Florbalisté Švýcary přehráli, získali však pouze bod

Göteborg – Čeští florbalisté remizovali na mistrovství světa ve Švédsku se spolufavoritem skupiny B Švýcarskem 2:2 díky trefě Matěje Jendrišáka z 57. minuty. Svěřenci trenérů Radima Cepka a Zdeňka Skužného mají stejně jako jejich konkurent tři body a k přímému postupu do čtvrtfinále jim stačí v zápase s Estonskem bez ohledu na vývoj druhého duelu remíza.

Trenéři národního týmu Radim Cepek (nejvíce vlevo) a Zdeněk Skružný (uprostřed)
zdroj: ČFbU autor: Martin Flousek

Šanci na postup mají vedle Česka a Švýcarska stále i Norové, kteří mají na kontě dva body a v úterý se utkají se Švýcary. "My budeme znát výsledek, který musíme minimálně uhrát," řekl novinářům Jendrišák. Pokud Švýcaři splní roli favorita, budou Češi už ve čtvrtfinále a pokusí se na skóre posunout na první místo a uhrát lepší nasazení pro play-off.

Nyní mají Švýcaři o tři branky lepší skóre. "Půjdeme do toho zápasu s tím, že musíme vyhrát. Teď nemůžeme nic podcenit, máme tři body, Norové dva, může se stát cokoliv. Jasný cíl je vyhrát a budeme se pokoušet o to, abychom byli první ve skupině," doplnil trenér Cepek.

V opatrném úvodu chyběly šance a v ojedinělé se objevil Mikeš, který dorážel před Pascalem Meierem. V polovině úvodní části hráli Češi v početní výhodě a v dobré pozici přestřelil Curney. Švýcaři byli v přesilovkách úspěšnější. V 17. minutě přesně s koncem Tokošova trestu se odrazil balónek na hůl Christopha Hofbauera, který zavěsil pod horní tyč.

Při Mikešově vyloučení nejprve v oslabení zahrozil bekhendem Jendrišák, ale pak zakončil křížnou přihrávku Christopha Meiera Scalvinoni. Na druhé straně byl půl minuty před první pauzou faulován při zakončení Tomašík a Curney z trestného střílení snížil. Položil si gólmana a k levé tyči zakončil.

"Trenér se mě zeptal, jestli si věřím. Já jsem řekl, že jo. Jsem rád, že to tam spadlo. Trochu jsem byl rozmyšlený, mám naučené nějaké věci z tréninku. Tohle byla jedna z nich. Říkal jsem si, že gólman bude čekat střelu po zemi," popsal proměněnou penaltu Jiří Curney.

V úvodu druhého dějství byl blízko gólu při jubilejním 100. startu v reprezentaci po dorážce Sladký, vzápětí pálil Tomašík a další možnost měl Tokoš. Švýcaři drželi těsný náskok i při Gerberově vyloučení, při kterém se poprvé na turnaji dostal do hry také zkušený útočník Fridrich.

Na druhé straně minul krátce po návratu z trestné lavice Gerber. Největší šanci na vyrovnání měl v 35. minutě po kombinaci druhé formace Tomašík, který šel sám na Pascala Meiera, ale nepřekonal jej. Další možnost měl Curney. Kafka zastavil průnik Frioleta.

V třetí třetině nejprve hrozili Švýcaři, pak si vytvořila ve 47. minutě šance celá formace Tokoš, Sladký a Tomašík. Vzápětí sám před Kafkou přestřelil Scalvinoni. V 52. minutě trefil při Kuchenově vyloučení Tomašík pravou tyč. Gólem neskončila ani kombinace zakončená střelou Jendrišáka.

Ten se ale dočkal v 57. minutě, kdy vybojoval balonek Deutsch a Jendrišák zamířil přesně. "Byla tam výborná práce Marka Deutsche, který zastavil jejich protiútok. My jsme předtím solidně napadali a brejky umíme," prohlásil Jendrišák.

Česko - Švýcarsko 2:2 (1:2, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 20. Curney z trestného střílení, 57. Jendrišák - 17. Ch. Hofbauer (Antener), 20. Scalvinoni (Ch. Meier). Rozhodčí: Skoog, Hamberg (oba Švýcarsko). Vyloučení: 2:3. Využití: 0:2. Diváci: 2 413.

Sestava Česka: Kafka - Deutsch, Podhráský, Veltšmíd, Suchánek, Jelínek, Sýkora - Curney, Jendrišák, Natov (41. Zozulák) - Tokoš, Tomašík, Sladký - Dóža, Mikeš, Ondrušek - od 29. navíc Fridrich. Trenéři: Radim Cepek a Zdeněk Skružný.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články