Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Florbalisté si vyzkouší přípravu se Švýcary. Poslední reprezentační zápas odehrají Ondrušek a Beneš

Čeští florbalisté se v pátek a v sobotu utkají v přípravě v Hradci Králové se Švýcarskem. V prvním duelu se s reprezentačním dresem rozloučí útočník Tom Ondrušek a brankář Martin Beneš. Přímý přenos sledujte od 18:55 na ČT sport Plus.

Český florbalista Tom Ondrušek
zdroj: Martin FLOUSEK / www.ceskyflorbal.cz

Národní tým k rozlučce s dvěma členy kádru využije první duel po listopadovém mistrovství světa, kde Češi druhým místem vyrovnali historický úspěch z roku 2004. Třicetiletý kanonýr Chodova Ondrušek se představil na šesti světových šampionátech a má i bronzy z let 2014 a 2021. Šestatřicetiletý sparťan Beneš byl na posledních dvou šampionátech dvojkou Lukáše Bauera.

"Oba hráli v posledních letech v reprezentaci důležitou roli a jsem rád, že se se rozloučí přímo v zápase," řekl trenér Jaroslav Berka. "Chtěl bych poděkovat vedení Českého florbalu a Jardovi Berkovi, že vymysleli a dovolili takovouto akci. Moc si toho vážím," uvedl Ondrušek, který odehraje 108. zápas v reprezentaci. Má v ní na kontě 56 gólů a 46 asistencí.

"Švýcaři se nám budou chtít v novém cyklu a pod novým trenérským vedením revanšovat za nepovedené semifinále (MS) a za to, že se jim nepodařilo uspět na domácím mistrovství světa," řekl Ondrušek. Češi porazili Švýcary v Curychu 11:3 a domácí skončili bez medaile.

V třiadvacetičlenné nominaci je 17 úřadujících vicemistrů světa. Chybí jen útočníci Marek Beneš z Tatranu Střešovic, Matěj Jendrišák z Linköpingu a univerzál Adam Hemerka z Mladé Boleslavi.

Debutovat budou brankář Tomáš Jurco s útočníkem Tomášem Hanákem z Tatranu Střešovic a nejlepší střelec superligy Jakub Buršík z Bohemians. "Mají skvělou formu v superlize. Hanák s námi již některé akce absolvoval, u Buršíka je vidět velký posun v kondiční přípravě. I Jurco prokazuje v superlize nadstandardní výkony. U všech tří chceme vyzkoušet, jak se adaptují na mezinárodní úroveň," uvedl Berka.

Na druhé akci dostane příležitost útočník Petr Majer z finského celku Westend Indians. "Hraje prvním rokem ve finské soutěži a už stihl dát patnáct branek. Chceme jej po delší době vidět. Velmi oceňuji, že do Hradce Králové dorazí i přes to, že finská liga nemá v tomto reprezentačním termínu přestávku. Víme, že to pro něj není vůbec jednoduché. Vnímáme, že národní tým je pro něj důležitý," ocenil Berka.

Nominace českých florbalistů na přípravné zápasy se Švýcarskem v Hradci Králové (3. a 4. února):

Brankáři: Lukáš Bauer (Mladá Boleslav), Martin Beneš (Sparta Praha), Tomáš Jurco (Tatran Střešovice),

obránci: Jiří Besta, Ondřej Vítovec (oba Vítkovice), Jakub Gruber, Lukáš Punčochář (oba Mladá Boleslav), Martin Kisugite (Bohemians), Ondřej Němeček (Tatran Střešovice), Marek Zouzal (Sparta Praha), Josef Rýpar (Linköping/Švéd.),

útočníci: Tomáš Hanák, Matěj Havlas, Jonáš Kreysa (všichni Tatran Střešovice), Jakub Buršík, Filip Forman (oba Bohemians), Adam Delong, Matyáš Šindler (oba Vítkovice), Mikuláš Krbec (Sparta Praha), Tom Ondrušek (Chodov), Martin Tokoš (Mladá Boleslav), Filip Langer (Kalmarsund/Švéd.), Petr Majer (Westend Indians/Fin.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články