Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Florbalisté prohráli s Finy 3:6 a budou hrát o bronz

Göteborg - Čeští florbalisté podlehli v semifinále mistrovství světa Finsku 3:6. V neděli v poledne budou hrát o bronz se Švýcarskem, které podlehlo domácímu Švédsku 1:10. Úřadující vicemistry Finy čeká ve stejný den boj o historicky třetí zlato proti sedminásobným šampionům Švédům. Přímé přenosy nedělních zápasů odvysílá ČT sport a náš web.

Čeští florbalisté
zdroj: ceskyflorbal.cz autor: Martin Flousek

Od začátku sledovalo téměř devět tisíc diváků v hale Scandinavium atraktivní florbal. Jako první se v 10. minutě radovali Češi, když z levé strany trefil pravý horní roh finské branky Sladký. Za 56 vteřin vyrovnal u pravé tyče nepokrytý Moilanen.

Ve 13. minutě vrátil Cepkovu výběru vedení Natov, který u pravé tyče zužitkoval Jendrišákovu přihrávku. Finové ale stav otočili. Při Jelínkově vyloučení propálil Kafku po zemi Kukkola a v 18. minutě zakončil rychlou kombinaci Kailiala.

Ve druhé části opatrnější hra a pevná obrana na obou stranách nabízely méně šancí. Češi se dočkali vyrovnání ve 32. minutě po soupeřově chybě. Tokoš získal míček, uvolnil Sladkého, který skóroval v utkání podruhé.

Kafka následně při zvýšené aktivitě Finů pokryl několik nebezpečných střel i šanci Miky Kohonena, ale ve 38. minutě už se Seveřané prosadili. Salovu dlouhou přihrávku vzduchem si zpracoval hrudí Kailiala a pohotově zakončil.

Český tým se ve třetí třetině snažil smazat ztrátu, napadal rozehrávku, ale Finové se ubránili i při dvou nebezpečných brejcích. Ve 48. minutě si Ondrušek zpracoval balónek rukou a při jeho vyloučení Mika Kohonen zvýšil, když doklepl míček ležící za Kafkou. Při Töllikköově trestu po Suchánkově střele pokryl Kosonen i dorážky Curneyho a Fridricha.

Další šanci měl v 53. minutě Natov, po brejku ale zachraňoval situaci nedovoleně Jendrišák. Mika Kohonen trestné střílení neproměnil a Finové poprvé v zápase neuspěli ani v přesilovce. Češi se nedokázali dostat na kontakt při Lamminenově trestu, naopak 79 vteřin před koncem dovršil skóre do prázdné branky Kukkola.

Finové potvrdili roli favorita. Z dosavadních 32 zápasů je Češi porazili v základní hrací době jen v květnu 2002 v základní skupině MS v Helsinkách (4:3) a v listopadu 2011 na Euro Floorball Tour v Brně (7:3). Letos v dubnu uspěli v České Lípě 3:2 po samostatných nájezdech.

ČR - Finsko 3:6 (2:3, 1:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 10. Sladký (Tokoš), 13. Natov (Jendrišák), 32. Sladký (Tokoš) - 11. Moilanen (Kapanen), 16. Kukkola (Mika Kohonen), 18. Kailiala (Tiitu), 38. Kailiala (Salo), 48. Mika Kohonen (Kapanen), 59. Kukkola. Rozhodčí: Skoog, Hamberg (oba Švéd.). Vyloučení: 3:2. Využití: 0:2. Diváci: 8 878.

ČR: Kafka - Deutsch, Podhráský, Veltšmíd, Suchánek, Jelínek, Sýkora - Curney, Jendrišák, Natov - Tokoš, Tomašík, Sladký - Dóža, Mikeš, Ondrušek - od 49. navíc Fridrich, od 55. navíc Zozulák. Trenéři: Radim Cepek a Zdeněk Skružný.

Finsko: Kosonen - Kivilehto, Lamminen, Töllikkö, Väänänen, Stenfors, Salo - Moilanen, Kukkola, Kapanen - Hyvärinen, Hänninen, Salin - Kailiala, Mika Kohonen, Tiitu. Trenéři: Petri Kettunen a Akseli Ahtiainen.

Radim Cepek (trenér ČR): "Máme smutné myšlenky, protože jsme prohráli, ale jinak to byl nádherný zápas. Musím poděkovat hráčům, poněvadž na ploše nechali, co mohli. Musíme zvednout hlavy, protože zítra je další těžký den a musíme se připravit na zápas."

Tomáš Kafka (brankář ČR): "Rozdíl byl asi v přesilovkách a oslabeních. A také v disciplinovanosti. Dvakrát jsme byli vyloučeni za nesmyslné věci, které by se nám asi neměly stávat. Pak jsme to neubránili a dostali z toho góly."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články