Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Florbalisté přejeli Švýcary ve velkém stylu a po 18 letech si znovu zahrají se Švédy o zlato

Podruhé v historii postoupili čeští florbalisté do finále mistrovství světa. V semifinálovém souboji v curyšské Swiss Areně porazili svěřenci trenéra Jaroslava Berky domácí Švýcarsko 11:3 a minimálně vyrovnají stříbrný úspěch z roku 2004. V neděli od 15:45 budou hrát o historický triumf proti Švédsku. Švýcary čeká v poledne duel o bronz s Finskem. Obě utkání můžete sledovat v přímém přenosu na ČT sport a webu ctsport.cz.

K vítězství českého týmu pomohl čtyřmi body za gól a tři asistence Marek Beneš. Po třech bodech zaznamenali Filip Forman (2+1) a Filip Langer (1+2), dvě branky vstřelil obránce Adam Hemerka. Reprezentanti zdolali Švýcary stejně jako loni na MS v Helsinkách v duelu o bronz.

Češi tak mají na 14. šampionátu jistou pátou medaili. Vedle stříbra po finálové porážce se Švédy v roce 2004 získali také tři bronzy v letech 2010, 2014 a loni.

V úvodu kryl dvě možnosti Švýcarů Bauer a po 110 sekundách na druhé straně překonal po dlouhé přihrávce Filipa Formana střelou z otočky Mikuláš Krbec.

Za 70 vteřin bylo vyrovnáno díky střele Christopha Meiera a v 6. minutě otočil stav Patrick Mendelin, který u pravé tyče zakončil přihrávku Nilse Conrada zpoza branky.

"Věděli jsme, že vstup bude trošku kostrbatý, oni měli hodně sil. Ale pracovali jsme s tím, že když se dostaneme do naší hry, tak tu jejich roztrháme. Tušili jsme, že pokud se nám podaří do toho dostat, mohlo by to být i větším rozdílem. To se nám podařilo. Po dvou třetinách už skoro bylo rozhodnuto," řekl Berka.

V čase 13:05 poslal ideální pas Marka Beneše do odkryté branky Hemerka a za 152 sekund zase vedli Češi. Rychlý brejk po Langerově přihrávce zakončil střelou z levé strany k protější tyči kapitán Ondřej Němeček.

Po 31 sekundách druhé části se po nahození Marka Beneše zpoza branky odrazil balonek před Langera a ten překonal Patricka Edera, který po první pauze vystřídal Pascala Meiera.

Ve 23. minutě zakončil rychlou kombinaci zblízka Besta a sudí Thomas Andersson s Rickardem Wissmanem si u videa ještě ověřili, že míček skončil za brankovou čárou.

V čase 32:06 využil přesilovou hru střelou přesně do levého horního rohu Forman a za 148 sekund zvýšil Adam Hemerka už na 7:2.

Ve 37. minutě zkorigoval stav střelou z voleje Mendelin, ale v závěru druhé části se Berkův výběr ubránil při Krbcově vyloučení.

Podle kouče Berky bylo cílem Čechů proměnit švýcarskou výhodu domácího prostředí v nevýhodu. "Přesně o tom jsme se bavili, měli jsme na to nějaký plán. Věděli jsme, že první třetina bude v tomhle stylu, pak jsme přesně věděli, jak chceme hrát, roztáhli jsme to. Byli jsme připravení na všechny varianty. Na konci už neměli síly s tím něco dělat," uvedl Berka.

Švýcaři už brzy po začátku třetí třetiny začali na krátké pasáže hrát power-play a ve 49. minutě zvýšil do prázdné branky Martin Tokoš. Další gól při hře domácích bez gólmana přidal Marek Beneš a Edera překonali ještě Forman s Bestou.

Zkorigovat výsledek mohl 20 sekund před koncem Manuel Maurer z trestného střílení, ale náhradník Martin Beneš jej vychytal.

V neděli se Češi pokusí na desátý pokus na MS porazit Švédy, s kterými v základní skupině poprvé remizovali (3:3). Na kontě mají celkově z 51 soubojů jen tři výhry.

"Makáme na tom, chtěli jsme je porazit ve skupině. Oni to se štěstím trochu ubránili, zítra máme novou příležitost," prohlásil Berka.

V kádru má 17 bronzových medailistů z loňska z Helsinek, další dva hráče se stejným kovem z minulých MS a sedm juniorských mistrů světa. Měl dopředu víru v úspěch.

"Bylo vidět, že hráli pod tlakem. Punčochář, Hemerka, Forman... Vyváželi balon mezi třemi hráči. Rozdávali to do prázdné. Vím, že se to moc nenosí. Ale my jsme to říkali před mistrovstvím světa, že chceme být s veškerou pokorou nejlepším týmem. Připravovali jsme se na všechny situace. Míříme k tomu vrcholu," dodal Berka.

Švýcarsko - Česko 3:11 (2:3, 1:4, 0:4)

Branky a nahrávky: 3. Ch. Meier (Heller), 7. Mendelin (Conrad), 37. Mendelin (Bürki) - 2. M. Krbec (F. Forman), 14. Hemerka (Marek Beneš), 16. Němeček (Langer), 21. Langer (Marek Beneš), 23. Besta (Tokoš), 33. F. Forman (Langer), 35. Hemerka (Marek Beneš), 49. Tokoš, 53. Marek Beneš (Němeček), 57. F. Forman (M. Krbec), 59. Besta (Kisugite). Rozhodčí: Andersson, Wissman (oba Švéd.). Vyloučení: 1:1. Využití: 0:1. Diváci: 11 254.

Švýcarsko: P. Meier (21. Eder) - Bischofberger, Heller, Graf, Mock, Bürki, Conrad, Camenisch - Riedi, Ch. Meier, Laely - Zaugg, Braillard, Seiler - Maurer, Schiess, Mendelin - Rüegger. Trenér: David Jansson.

Česko: Bauer (v čase 59:40 na TS Martin Beneš) - Hemerka, Němeček, Punčochář, Rýpar, Kisugite, Šindler - Marek Beneš, Langer, Havlas - Delong, F. Forman, M. Krbec - Tokoš, Jendrišák, Besta. Trenér: Jaroslav Berka.

Radost florbalistů Švédska
zdroj: Lehtikuva autor: Antti Aimo-Koivisto

Švédové znovu nebudou chybět ve finále, bitvu s Finskem rozhodly až nájezdy

Tre Kronor porazili Finsko 4:3 po samostatných nájezdech a i na 14. šampionátu budou hrát finále. Útočit budou už na desátý triumf.

Finové chybí ve finále poprvé od roku 2004, kdy skončili třetí. Od té doby hráli osmkrát o triumf se Švédy a čtyřikrát z toho vyhráli.

Před nedělním duelem o bronz jim hrozí, že poprvé skončí bez medaile. V nájezdech rozhodl v sedmé sérii Alexander Galante Calström.

Po bezbrankové úvodní třetině se ujali vedení po 127 sekundách druhé části Švédové. Šanci Kevina Haglunda u levé tyče ještě Lassi Toriseva kryl, ale z dorážky skóroval Linus Nordgren. Ve 25. minutě vyrovnal v přesilové hře Justus Kainulainen.

V polovině zápasu vrátil Švédsku vedení Tobias Gustafsson a za 118 sekund upravil z dorážky Kim Nilsson na 3:1. Ve 34. minutě Finové snížili díky Nicu Salovi a v čase 55:15 vynutil prodloužení Otto Lehkosuo.

Desetiminutové nastavení rozuzlení nepřineslo. V nájezdech vedli Finové už 2:0, ale porážku v páté sérii odvrátil Robin Nilsberth, který čelil celý zápas pískotu části publika a zorro trikem vyrovnal na 2:2. Vítězný gól dal Galante Carlström.

Švédsko - Finsko 4:3 po nájezdech (0:0, 3:2, 0:1 - 0:0)

Branky: 23. Nordgren, 30. Gustafsson, 32. K. Nilsson, rozhodující nájezd Galante Carlström - 25. J. Kainulainen, 34. Salo, 56. Lehkosuo. Rozhodčí: Wehingerová, Zurbuchenová (obě Švýc.). Vyloučení: 2:2. Využití: 0:1. Diváci: 11.254.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články