Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Florbalisté padli se Švýcary, rozhodnutí přišlo v závěru

Dlouho to vypadalo, že si Češi a Švýcaři rozdělí body za remízu 2:2. Jenže necelé tři minuty před koncem se prosadil Zaugg a strhl utkání na švýcarskou stranu. Další branku pak ještě do prázdné přidal Meier a zatímco Švýcaři tak mají po výhře 4:2 již jistý přímý postup ze základní skupiny, Češi o něj musí ještě zabojovat v závěrečném duelu skupinové části s Norskem, se kterým se utkají v pondělí v 18:45. Finští florbalisté porazili Lotyšsko 7:2 a ovládli základní skupinu A bez ztráty bodu. 

Čeští florbalisté oslavují gól na mistrovství světa
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Jussi Nukari

"Nedrželi jsme se našeho plánu a ani intenzita naší hry nebyla tak vysoká. Na hřišti to byly takové morální šachy. Oba týmy kontrolovaly balonek a nechtěly nijak výrazně riskovat. Hrálo se nám poměrně těžko," řekl finský trenér českých florbalistů Petri Kettunen.

Do české branky se oproti pátečnímu úvodnímu utkání s Německem (11:0) postavila místo debutanta Martina Beneše jednička Lukáš Bauer, který poprvé inkasoval ve 3. minutě. Švýcaři rozehráli standardní situaci, Florian Heller našel na pravé straně Joela Rüegera a ten otevřel skóre.

Vyrovnat mohl nejdříve Filip Forman a povedlo se to až v čase 6:48 Marku Benešovi, který z hranice velkého brankoviště překonal Pascala Meiera po přihrávce Ondřeje Vítovce. Ve 12. minutě Češi otočili skóre při Rüegerově vyloučení díky střele Ondřeje Němečka.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko – Švýcarsko

Před polovinou utkání mohli zvýšit Jiří Besta s Adamem Delongem, ale Pascal Meier zasáhl. V 31. minutě po kombinaci s Manuelem Maurerem vyrovnal Michael Schiess. V závěru druhé části mohl otočit stav Maurer, trefil však horní tyč.

"Velká škoda, měla to být aspoň remíza. Celkově mi zápas přišel špatný. Švýcaři jsou schopni dlouho držet balonek, není to jednoduché psychicky, ale nevypořádali jsem se s tím, jak jsme měli. Zápas byl bez šancí na obou stranách, drží balonek 25 minut na své polovině. Ve zbytku jsme nebyli tak kvalitní, možná trochu ustrašení," uvedl útočník Marek Beneš.

Ve třetí třetině ještě pomohla Bauerovi tyč, ale Češi ztratili zápas v závěru. V čase 57:29 proměnil přihrávku Christopha Meiera do odkryté branky Jan Zaugg. Výsledek pojistil při české power play do prázdné branky 15 sekund před koncem Christoph Meier a vzápětí ještě Maurer neproměnil trestné střílení.

"Velmi se to podobalo předchozím zápasům, které jsme hráli před mistrovstvím světa. Byla to morální bitva, ale nebylo to nic překvapivého. Švýcarům lépe vyšla druhá polovina zápasu. My jsme byli lepší v prvních třiceti minutách, ale to nestačí, a proto nakonec utkání dopadlo tak, jak dopadlo," prohlásil Kettunen.

S Norskem stačí Čechům k postupu do čtvrtfinále i remíza. "Musíme do zápasu nastoupit s pokorou. Musíme hrát jednoduše, tlačit se do šancí a být kreativní. Podobně jako v úvodním zápase s Německem," dodal Kettunen.

Finové jdou dál

Finští obhájci titulu z minulých dvou šampionátů si první místo zajistili už sobotní výhrou nad Švédskem 7:3. Ve středečním čtvrtfinále je čeká v 17:45 buď čtvrtý tým ze skupiny B, či vítěz "céčka".

Dvěma góly se na vítězství Finska podíleli Justus Kainulainen a Ville Lastikka, který navázal na hattrick ze souboje se Švédskem.

Ve skupině B, kde hrají i čeští florbalisté, vyhráli Norové nad Německem 7:4. Třemi góly k tomu pomohl Ole Mossin Olesen.

Výsledky mistrovství světa florbalistů v Helsinkách

Skupina A:

Finsko - Lotyšsko 7:2 (2:1, 4:1, 1:0)
Branky: 19. a 37. Lastikka, 30. a 33. J. Kainulainen, 18. R. Kainulainen, 26. Kivilehto, 58. S. Johansson - 1. Savins, 22. Purinš.

Skupina B:

Německo - Norsko 4:7 (0:4, 3:0, 1:3)
Branky: 24. N. Bröker, 34. Bothe, 36. Von Pritzbuer, 51. J. Bröker - 19., 20. a 44. Olesen, 17. a 58. Pedersen, 17. Hamrin, 44. Hjemgard.

Skupina D:

Singapur - Filipíny 4:9 (0:5, 1:1, 3:3), Kanada - Estonsko 4:21 (1:6, 2:9, 1:6).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články