Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Florbalisté otočili proti Švýcarům a slaví bronz

Göteborg - Čeští florbalisté porazili v utkání o bronz na světovém šampionátu Švýcarsko 4:3 a slaví zisk bronzových medailí. Do zápasu přitom nevstoupili ideálně a prohrávali už 0:2, avšak ve druhé třetině otočili stav čtyřmi brankami a v závěrečné třetině už svůj náskok udrželi. 

Čeští florbalisté slaví bronz
zdroj: ČTK/PR autor: Martin FLOUSEK

Vstup do utkání českému týmu nevyšel a po 73 vteřinách Švýcaři vedli. Suchánek v souboji u mantinelu odehrál balónek přímo na hůl Antenerovi, který pohotově otevřel skóre. Na druhé straně zahrozili Tokoš s Tomašíkem, ale v páté minutě se prosadil opět soupeř. Zürcherovu přihrávku za vzduchu uklidil do sítě u pravé tyče volný Mendelin.

Češi se tlačili za snížením, ale soupeř je do šancí nepouštěl. To trvalo až do 24. minuty, kdy z dorážky překonal Pascala Meiera Curney. Češi pokračovali aktivně ve snaze o obrat. Bekhendem ohrozil švýcarského gólmana Sladký a v polovině utkání bylo vyrovnáno. Tokoš unikl obráncům a dokázal po bekhendovém zakončení dostat balónek pod Pascalem Meierem do branky. Švýcaři ale za 92 vteřin po rychlém brejku opět vedli. Scalvinoni přihrál na pravou stranu Matthiasi Hofbauerovi a druhý nejproduktivnější hráč historie MS bekhendem překonal Kafku.

Češi ale ještě ve druhém dějství otočili stav. Nejdříve trefil Curney tyč, ve 37. minutě už ale Dóža střelou přes obránce zamířil přesně do pravého horního rohu branky. A sedm vteřin před pauzou při vyloučení Matthiase Hofbauera po Tomašíkově střele dorazil balónek Jendrišák. Vůbec poprvé tak Češi na turnaji využili přesilovku.

Ve třetí třetině měl další možnost Veltšmíd. Švýcaři se ubránili při trestu Scalvinoniho, který pak po návratu z trestné lavice ohrozil tečí Kafku. Pascal Meier podržel svůj tým při šanci Curneyho. Cepkův výběr bránil náskok a snažil se jej i po střelách Jendrišáka, Tomašíka či Dóži i pojistit, ale chyběla přesnost. Závěrečných pět minut Švýcaři tlačili, na konci sáhli i k power play, ale Kafka už při velkém náporu balónek za záda nepustil.

ČR - Švýcarsko 4:3 (0:2, 4:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 24. Curney (Jendrišák), 30. Tokoš (Suchánek), 37. Dóža (Sýkora), 40. Jendrišák (Tomašík) - 2. Antener, 5. Mendelin (Zürcher), 31. M. Hofbauer (Scalvinoni). Rozhodčí: Skoog, Hamberg (oba Švéd.). Vyloučení: 1:2. Využití: 1:0. Diváci: 9 148.

ČR: Kafka - Deutsch, Podhráský, Veltšmíd, Suchánek, Jelínek, Sýkora - Curney, Jendrišák, Natov (35. Ondrušek) - Tokoš, Tomašík, Sladký - Dóža, Mikeš, Zozulák. Trenéři: Radim Cepek a Zdeněk Skružný.

Švýcarsko: P. Meier - Stucki, Bolliger, Graf, Kuchen, Schmocker, Friolet - Fankhauser, M. Hofbauer, Scalvinoni - Maurer, Ch. Hofbauer, Antener - Zimmermann, Zürcher, Mendelin. Trenéři: Petteri Nykky a Esa Jussila.

Radim Cepek (trenér): "Musím pogratulovat hráčům, kteří zápas otočili. První třetina od nás nebyla stoprocentní, ale pak jsme se neskutečně zvedli a tým šlapal, jak jsme si představovali. Dál jsme hráli trpělivě. Nezačali jsme jančit a presovat, že musíme rozhodnout během pěti minut ve druhé třetině. Trpělivou nátlakovou hrou jsme donutili soupeře k chybám a čekali, až to tam spadne. Pak jsme dali dva šťastné góly a tým se sevřel, neskutečně šlapal."

Tomáš Kafka (brankář): "Po první třetině to bylo v šatně hodně skleslé, pak se kluci utrhli ze řetězu. Do té doby to bylo hodně svázané, pak najednou tím, že jsme začali presovat, jsme se dostali do tempa. Myslím, že nám nevyhovovalo to tempo první třetiny. Najednou jsme se nastartovali a už to šlo. I když jsme dostali třetí gól, tak jsem věřil, že to dáme."

Matěj Jendrišák (útočník): "Jsem rád, že jsme to rozhodli v přesilovce, které nám nešly úplně podle představ, i když střel jsme měli docela dost. Teď to rozhodla taková šmudla, stejně jako třeba v sobotu Finové rozhodli podobnými góly. Bylo to důležité, to rozhodně. Asi mi to dojde až později. Bylo to ještě ve 2. třetině, nebylo to v prodloužení, takže se mohlo potom stát ještě cokoliv."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články