Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Florbalisté nestačili na Finy a jsou čtvrtí, Klauda má bronz v thajském boxu

Vratislav – Jakub Klauda získal na Světových hrách bronz v thajském boxu v kategorii do 91 kilogramů po vítězném souboji proti Jakobu Stybenovi z Německa. Česká výprava se tak loučí se ziskem sedmi medailí. Ve Vratislavi zároveň vyvrcholil florbalový turnaj. Po semifinálové porážce od Švédů prohrála česká reprezentace také v souboji o bronz proti favorizovanému Finsku, kterému podlehla 0:2. Zlato vybojovali Švédové po vítězství 7:5 nad Švýcarskem, ačkoli prohrávali už 2:5.

Utkání Finsko - Česko
zdroj: LEHTIKUVA autor: Vesa Moilanen

Florbalisté se o překvapení proti úřadujícím mistrům světa Finům nepostarali. Po porážce v základní skupině 2:4 opět nedokázal trenér Petri Kettunen se svými svěřenci na favorizované krajany vyzrát.

Po bezbrankové úvodní třetině, v které chytil Lukáš Bauer penaltu Kristera Savonena, proměnili Finové ve vedení ve 21. minutě svou druhou přesilovou hru v zápase. Při trestu Lukáše Veltšmída za nedovolenou vzdálenost se trefil Janne Lamminen.

V závěrečném tlaku Čechů v power play brankář Pyry Luukkonen uhájil čisté konto a půl minuty před koncem pečetil výsledek do prázdné branky Miko Kailiala.

"Ty důležité zápasy se lehce opakovaly. Výkonem na hřišti to nebylo tak špatné, ale bohužel jsme nedokázali zápasy zlomit na naši stranu, protože jsme byli špatní v zakončení. Dneska, včera i ten zápas předtím," hodnotil Matěj Jendrišák.

Je nám líto, video expirovalo.
Florbalisté v boji o bronz nestačili na Finy

Kettunen litoval, že se mu nepodařilo krajany porazit. "Zápasy proti Finsku pro mě byly speciální. Je to silný soupeř stejně jako Švédsko či Švýcarsko. Bylo skvělé si proti nim zahrát, ale výsledky nebyly takové, jaké jsme si představovali," řekl Kettunen. "Oba zápasy s Finskem byly hodně podobné. Dnes dali gól v přesilovce a pak až do prázdné brány. V obraně jsme si vedli výborně, ale k vítězství potřebujeme také skórovat."

Šestačtyřicetiletý nástupce Radima Cepka si na Světových hrách odbyl premiéru na reprezentační lavičce, při dubnové Euro Floorball Tour byl jen na tribuně. "Jsem na kluky pyšný, jejich výkony se mi líbily, stejně tak jejich přístup a týmový duch. Odehráli jsme čtyři dobré zápasy, ale na nejvyšší úrovni je potřeba dávat góly, abyste měli šanci na úspěch," podotkl.

Věří, že výkony týmu v přípravném cyklu na domácí mistrovství světa v roce 2018 se budou zlepšovat. "Kluci jsou připravení, každým dalším zápasem půjdou nahoru. Naše hra se bude posouvat, jsme teprve na začátku cesty a koukáme se dopředu. Světové hry jsme si užili, je to pěkná akce, odehráli jsme čtyři kvalitní zápasy. Doufejme, že to není naposled, kdy se tu florbal představil," dodal Kettunen, který v roce 1997 na této akci reprezentoval Finsko. Tehdy v Lahti byl florbal jako ukázkový sport.

Klauda vybojoval v thajském boxu bronz

Čtyřiadvacetiletý Klauda vyhrál nad Stybenem 29:28. "Rozhodně to je největší úspěch kariéry. Mám medaili z neolympijských her, to je momentálně nejvíc," řekl Klauda, který se stal loni mistrem Evropy organizace IFMA a letos vicemistrem světa.

"Po včerejším výroku rozhodčích za mnou chodili samotní Poláci, že jsem to měl vyhrát. Bylo hodně těžké se dát dohromady, ale zvládl jsem to a jsem moc rád," řekl Klauda. Celkově si Světové hry užil. "Byl to určitě můj největší zážitek. Po včerejšku je tahle výhra třešnička na dortu. Budu na to mít vzpomínky, že jsem poslední zápas vyhrál. Když skončíte na druhém místě, tak poslední zápas prohrajete," řekl 196 centimetrů měřící zápasník.

Češi tak získali na Světových hrách dvě zlaté, jednu stříbrnou a čtyři bronzové medaile. Zlato má také kickboxerka Sandra Mašková, ale v ukázkovém sportu, z kterého se do výčtu medailí oficiálně nepočítá.

Je nám líto, video expirovalo.
Thajský boxer Klauda dosáhl na Světových hrách na životní úspěch

Florbal - muži:

O 3. místo: ČR - Finsko 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 22. Lamminen (Kotilainen), 45. Kailiala. Rozhodčí: Soderman, Boström (oba Švéd.). Vyloučení: 2:0. Využití: 0:1. Diváci: 471.

Finále: Švýcarsko - Švédsko 5:7 (2:1, 3:4, 0:2)

Konečné pořadí: 1. Švédsko, 2. Švýcarsko, 3. Finsko, 4. ČR, 5. USA, 6. Polsko.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy