Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Florbalisté musí zabrat. V cestě do finále jim stojí Finsko

Helsinky - Čeští florbalisté po krkolomném postupu do semifinále mistrovství světa v Helsinkách dnes budou bojovat o finále s domácím Finskem. Obhájci titulu budou před zcela zaplněnou Hartwall Arenou favoritem, v této sezoně výběr trenéra Tomáše Trnavského navíc dvakrát vysoko porazili. "Finové jsou moc dobře připravení, my se musíme zkoncentrovat. Je potřeba probrat naši obranu do detailů a vědět, co musíme hrát, abychom je udrželi. Jejich útočná síla je neskutečná," řekl Trnavský. Zápas začne v 16:30 a přímým přenosem jej vysílá program ČT4 a web SportŽivě.cz.

Tým měl na turnaji problémy už v boji o první místo ve skupině s Norskem, (4:4) i ve čtvrtfinále s Estonskem (3:2 po samostatných nájezdech). S Finskem Češi v této sezoně už dvakrát prohráli - v září na turnaji v Polsku 2:9 a před měsíce na Euro Floorball Tour v Espoo 1:8.

Celkově z 24 zápasů zvítězili čeští florbalisté s Finskem jen jednou, dvakrát dosáhli na remízu a jednadvacetkrát prohráli. Jediné výhry dosáhl český výběr právě v Hartwall Areně v roce 2002 v základní skupině na mistrovství světa, kdy vyhrál 4:3. 

"Proti Finsku takový výkon jako proti Norsku a Estonsku jednoznačně stačit nebude. Máme rezervy, víme jaké a musíme na tom zapracovat," prohlásil
Aleš Jakůbek. "Může nám pomoct, že teď proti Finům zase budeme my v roli relativních outsiderů. Oni budou pod tlakem, protože se od nich neočekává nic jiného, než že obhájí titul. Nemusíme hrát tak svázaně pod tlakem, že musíme my." 

Útočník Tomáš Sladký, který svou šestou trefou na turnaji odvrátil vyřazení s Estonskem, upozorňuje, že bez výrazného zlepšení nemá český tým na úspěch naději. "Takhle proti Finsku hrát nemůžeme. Na druhou stranu jsem přešli dva náročné zápasy, Finové došli do semifinále v pohodě. Z toho bychom mohli těžit. Bude vyprodáno a oni budou pod tlakem," myslí si Sladký.



Doufá, že zvládnuté drama s Estonci třeba český tým nastartuje. "Možná to bude impulz k tomu, abychom tady placku urvali," věří Sladký. Mrzí ho však, že Češi nedokážou plnit roli favorita proti Norům a Estoncům. "Když vedeme, tak se strachujeme. Když se nedaří, necháme se rozhodit. Je dobře, že se další země přibližují, ale bojím se, že my stagnujeme, naše hra nejde dopředu," dodal Sladký.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články