Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Finále je úspěch, ale chtěli jsme víc, říká kapitán florbalistů Němeček

Jak vypadají smíšené pocity poznal na vlastní kůži kapitán florbalové reprezentace Ondřej Němeček. Přesto, že tým vyrovnal svůj historický úspěch a po šestnácti letech veze z mistrovství světa teprve druhé stříbro, zklamáním byla porážka 3:9 se Švédskem ve finále, kde český celek nezachytil začátek utkání a nechal soupeře zápas ovládnout.

Ondřej Němeček
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

"Chtěli jsme zlatou medaili, bohužel jsme na to dneska neměli. Nepodali jsme tak kvalitní výkon jako v sobotu. Nezachytili jsme tempo Švédů. Pak se to vleklo. Získali vedení a jistotu, my se do toho těžko dostávali a chyběla nám finální fáze hlavně," řekl Němeček.

V základní skupině český tým uhrál se Švédskem remízu 3:3 a na devátý pokus v soubojích na MS poprvé neprohrál. Podle Němečka byly zápasy podobné, ale obhájci titulu ve finále v curyšské Swiss Life Areně byli efektivnější než v pondělí ve Winterthuru.

"Myslím, že to je hodně podobné v tom, že jsme nezachytili začátek. Ale ve skupině nedávali góly, dneska ano, byli efektivní. Utekli nám a už jsme to nestihli dohonit," prohlásil Němeček.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih finálového utkání Švédsko – Česko

Češi Švédům v první třetině a celkově i za celý zápas nabídli dvě přesilovky, první za faul Matěje Jendrišáka a druhou za nesportovní chování Filipa Langera. Obě soupeř využil, i když v prvním případě to bylo z tlaku už po skončení oslabení. Němeček přiznal, že se tým metru švýcarských sudí Coriny Wehingerové a Sandry Zurbuchenové podobně jako dříve na turnaji nezvládl přizpůsobit.

"Nebylo to ideální od sudích, my se nedokázali přizpůsobit tomu, jak pískají a vymstilo se nám to. Bojovali jsme s tím celé utkání a byl to i jeden z klíčů, proč nám to dneska uteklo," prohlásil Němeček. Nechtěl specifikovat, co Langer před vyloučením řekl. "Ale myslím, že tam vyloučení být nemělo, takové věci jsou součást zápasu."

Na svém čtvrtém mistrovství světa získal čtyřiadvacetiletý bek Tatranu Střešovice druhou medaili po loňském bronzu v Helsinkách. "Je to asi dílčí úspěch. Chtěli jsme získat zlatou medaili, měli jsme takové ambice. Povedlo se nám zlomit semifinále, postoupit do finále, to je samo o sobě úspěch. Ale když jsme tam byli, chtěli jsme víc," prohlásil Němeček.

Doufá, že na nejvyšší příčky tým zaútočí i za dva roky ve švédském Malmö. "Chtěli jsme letos, budeme chtít i za ty další dva roky. Jednoznačně nám to může pomoct. Je to zkušenost, musíte s tím úspěšným semifinále nějak naložit, následně se vybičovat znova k výkonu ve finále, což se nám tolik nepovedlo. Velká zkušenost," doplnil Němeček.

Jako nový kapitán po útočníkovi Tomu Ondruškovi dovedl tým už k bronzu v červenci na Světových hrách v americkém Birminghamu a na MS chtěl nejvýš. "Bohužel jsem nedovedl tým ke zlatu. Ta zodpovědnost je velká, ale už během kvalifikace a Světových her jsme si vyzkoušeli fungování, osahal jsem si, jaké to je fungovat v roli kapitána. Pomáhala mi spousta kluků zkušených i mladších, ta pozice nebyla těžká," konstatoval.

Ocenil příznivce, kteří v Curychu v bojích o medaile národnímu týmu fandili. "Bylo to neskutečné. Moc děkuju fanouškům, že jeli takovou cestu, i když ty ceny nejsou nízké. Jsem jim vděčný," dodal Němeček.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články