Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Domácí florbalová špička nechce opakovat loňský čtvrtfinálový konec

Praha - Obměněné kádry představí česká florbalová špička v elitní kategorii mužů na největším mezinárodním turnaji Zone Czech Open, který po následující čtyři dny hostí Praha. Pro mistrovské Vítkovice to bude i jeden z testů před říjnovým Pohárem mistrů v Tampere. Kluby z tuzemska se v silné konkurenci kvalitních celků ze Švédska, Finska a Švýcarska pokusí dojít dále než loni, kdy cesta Vítkovic i Tatranu Střešovice skončila ve čtvrtfinále. V elitní kategorii na Czech Open se letos představí místo osmi jen šest klubů české špičky, kromě Vítkovic a Tatranu ještě vicemistr z Chodova, Mladá Boleslav, Otrokovice a pražská Sparta, která se sloučila s SSK Future. Sestřihy z jednotlivých dnů nabídne program ČT sport.

Pořádající Tatran Střešovice prochází proměnou nejen v kádru, ale i v realizačním týmu. Místo trenéra Jana Zahalky převzali tým Jiří Jakoubek s kapitánem Milanem Fridrichem. Odešli forvardi Tom Ondrušek (Chodov) a Švéd Johan von der Pahlen (Švýcarsko) a z obrany Filip Ullmann (Caperio) i Aleš Hlavička a Jan Klimeš.

"Měníme i herní styl. V létě jsme se zaměřili na fyzickou připravenost a Czech Open bude první test. Jedním z vrcholů turnaje pro nás bude zápas s SPV Seinäjoki. Je to jeden z nejvíce útočně laděných týmů v Evropě," těší se Jakoubek hned na čtvrteční úvodní duel. Hlavní posilou Střešovic je navrátilec Milan Garčar z Helsingborgu.

Radomír Mrázek: "Organizační a sportovní úroveň turnaje už je několik let výše než Pohár mistrů. Uspět, to znamená vyhrát, a samozřejmě v tom velkém počtu kvalitních týmů a zápasů je to velmi těžké. Ale je to reálné."

Domácího šampiona přes léto opustili čtyři reprezentanti - útočníci Tomáš Sladký s Martinem Tokošem (oba Jönköping) a obránci Patrik Suchánek (Dalen) a Petr Kološ (Rychenberg). Naopak vrátili se do defenzivy Jan Jelínek (Nokian KrP) a Pavel Brus (Grasshopper Curych) a do ofenzivy Zdeněk Žák (Kloten) a Matěj Koňařík (Otrokovice). "Cíle jsou neměnné - ustálení sestavy, herní vazby, šablony, sociální vazby," uvedl trenér Vítkovic Radomír Mrázek.

Vicemistra Chodov opustil z postu hrajícího trenéra Radim Cepek, nový kouč David Podhráský se musí vyrovnat i s odchody brankáře Jana Bindera (Mitteland) a útočníků Patrika Dóži (Pixbo), Martina Zozuláka (Pardubice) i Švédů Maxe Wahlgrena a Rasmuse Christianssona. Další semifinalista extraligy Mladá Boleslav hlavně posiloval a získal do útoku Jiřího Curneyho z FBC Ostrava a bratry Tadeáše a Tomáše Chroustovy z Future.

České zastoupení má také řada zahraničních účastníků. Švýcarský Floorball Köniz vede trenér Tomáš Trnavský a má v kádru obránce Pavla Machalu, v Grünenmattu hraje útočník Daniel Šebek a v SC Wiler-Ersigen je asistentem kouče Radek Sikora. V Dalenu působí vedle Suchánka Milan Tomašík a v Pixbu Dóža. Na triumf na turnaji nedosáhne žádný Čech v případě vítězství švédského klubu Sirius IBK, finských SPV Seinäjoki a Josby, Grasshopper Curych a žádný zástupce není ani v kádru Lekrings z Lotyšska.

Mimo elitní kategorii v nově vzniklé Pro startuje 16 klubů a zvučné posily představí Bulldogs Brno a FbŠ Bohemians. Brňané získali po návratu z Grasshopper reprezentačního obránce Aleše Jakůbka a Pražané gólmana Davida Rytycha, který chytal naposledy v Helsingborgu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články