Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Curney trefil poslední výhru nad Finy, teď věří v postup přes favorita

Pouze třikrát z dosavadních 48 zápasů dokázali čeští florbalisté porazit Finsko, které bude jejich sobotním semifinálovým soupeřem. Naposledy se jim to povedlo v dubnu 2014 na Euro Floorball Tour v České Lípě, kde vyhráli 3:2 po nájezdech. O výhře tehdy rozhodl útočník Jiří Curney, který doufá, že Češi mají šanci na úspěch i v O2 areně. Přímý přenos utkání sledujte od 15:35 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Jiří Curney v duelu s Německem
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

"Ten zápas v České Lípě si vybavuju, i když to je dávno. Recept na Finy je pořád stejný, dodržovat taktický plán, dobře bránit, nedat jim nic zadarmo a každý tam musí nechat na hřišti všechno. Myslím, že pak to může být dobrý a vyrovnaný zápas," řekl kanonýr Curney.

Suverénní lídr produktivity superligy v této sezoně i v historii začal šampionát mezi náhradníky, od třetího duelu se Švýcarskem se zařadil do základní sestavy. Ve čtyřech vystoupeních na turnaji zatím stihl dvě asistence a byl by rád, kdyby měl důležitou trefu schovanou na sobotu.

"Samozřejmě bych byl radši, kdybych nějaký gól už dal. Člověka to vždycky uklidní. Ale jsem s tím v pohodě, role je trošku jiná. Bylo by to úžasné, kdybych dal gól," uvedla devětadvacetiletá opora mistrovské Mladé Boleslavi.

Na šampionátu v Praze byl připraven přijmout jakoukoliv roli, ale podle svých slov by to udělal i na ostatních šampionátech. "Ten domácí je specifický, ale na každém mistrovství světa chce člověk být. Sportovec by to neměl rozlišovat a reprezentovat vždycky. Ale tady domácí, je to něco, co člověk už nemusí zažít. V O2 areně jsou lidi úžasní a skvělá atmosféra. Snažím se pomoci týmu, jak to jde," podotkl Curney.

Rád by opět pomohl k výhře i proti Finsku. To Češi porazili před úspěchem v České Lípě už jen v květnu 2002 na mistrovství světa v Helsinkách (4:3) a pak v dubnu 2011 na EFT v Brně (7:5). Věří, že domácí prostředí by proti Finům mohlo opět sehrát roli.

"Věřím, že nás to opět nakopne. Je to pecka, lidi jsou opravdu skvělí. S Finy hrajeme vždycky podobné zápasy, vypadá to, že na ně celkem máme nebo s nimi hrajeme nějaký vyrovnaný zápas, ale oni to drží nějak pevně v rukách. Už před dvěma roky v Rize jsme tomu ale byli hrozně blízko," připomněl Curney.

"Dostali jsme gól pár vteřin před koncem, kdy jsem cítil, že oni už si taky trochu přestávají věřit. Věřím, že konkrétně zítra nám to domácí prostředí pomůže a máme na to, abychom to zvládli. Fanoušci jsou schopni nám pomoct a strhnout nás. Samozřejmě se nesmíme nechat vybláznit, lítat tam a hrát moc pro diváky. Jít s pokorou a mít trošku čistou hlavu, potom to může třeba dopadnout," doplnil Curney.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Česko – Dánsko

V superlize má na kontě ze 14 zápasů 50 bodů za 24 branek a 26 asistencí a útočí na rekord spoluhráče z reprezentace Patrika Dóži, který nasbíral ve 22 zápasech 74 bodů za 35 branek a 39 asistencí. V historii domácí soutěže vládne Curney statistikám základní části s 586 body i 333 trefami z 271 utkání.

Juniorský vicemistr světa z roku 2007 i majitel bronzu z MS z roku 2014 z Göteborgu vyhlíží na svém třetím šampionátu mužů především týmový úspěch. "Ty individuální ani nemá člověk s kým oslavit. Je to vždycky to, proč týmový sport děláme, když si spolu můžeme užít výhry. Jsem rád, že můžu mít to i to. Hlavně bez spoluhráčů by to nešlo, já je mám skvělé," dodal Curney.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články