Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Cílem českých hráček je druhá medaile. Florbalistkám začíná světový šampionát

Vrátily se do prostředí, kde vybojovaly jedinou medaili ze světových šampionátů, nyní chtějí přidat další. České florbalistky vstoupí do mistrovství světa ve švýcarském Neuchatelu až v neděli, ale turnaj startuje už v sobotu. Sedmý triumf v řadě vyhlíží největší favoritky – Švédky ovládly osm z celkových jedenácti podniků. Přímý přenos utkání Slovensko – Švédsko sledujte exkluzivně na webu ctsport.cz v sobotu od 18:15, duel Lotyšsko – Česko pak v neděli od 10:15 i na programu ČT sport.

"Každý chce získat medaili a my také. Ale musíme si uvědomit, že v historii získal český tým jen jedinou medaili. Švédsko má pořád náskok před ostatními, Švýcarsko, Finsko i my jsme na podobné úrovni," řekl švýcarský trenér české reprezentace Sascha Rhyner.

Češky vybojovaly v roce 2011 v St. Gallenu bronz po vítězství v duelu o 3. místo nad domácí reprezentací 3:2. "Jsem přesvědčená, že máme tým, který je schopen na to navázat," řekla kapitánka Eliška Krupnová, jedna z pěti pamětnic medailového úspěchu. Od té doby skončily české hráčky pokaždé čtvrté a ve všech třech případech hrály opět o bronz se Švýcarkami.

Češky se připravovaly ve Švýcarsku už od neděle a do dějiště turnaje se přesunuly ve čtvrtek. V úvodu je čekají v hale Patinoires du Littoral tři zápasy ve třech dnech. V pondělí budou hrát se Švédskem a v úterý zakončí vystoupení ve skupině B se Slovenskem.

"Máme nejtěžší skupinu, což může být výhoda, protože budeme hrát už od začátku kvalitní zápasy. Budeme hned v turnajovém tempu a může nám to pomoci do čtvrtfinále a semifinále," prohlásil Rhyner. "Musíme podávat kvalitní výkony od úplného začátku. Není tam žádný rozehřívací zápas," doplnila Krupnová.

Série tří utkání ve třech dnech čeká český výběr i na konci turnaje v play-off. Mezitím budou mít dva dny volna. "Jsme zvyklí, s nároďákem se tak hraje vždycky. Fyzická náročnost v národním týmu je určitě jiná než v lize, ale musíme být na tuhle výzvu připraveni," podotkl Rhyner.

V základní skupině A se představí domácí Švýcarsko, Finsko, Polsko a Německo. První dva týmy ze skupin A a B postoupí přímo do čtvrtfinále, další čeká předkolo play-off proti nejlepším ze skupin C a D. Finále se bude hrát v neděli 15. prosince.

Švédky mají ve dvacetičlenném výběru 14 šampionek z roku 2017 z Bratislavy. U pěti zlatých medailí byly Isabell Krantzová a Anna Wijková, která je druhou nejproduktivnější hráčkou historie světových šampionátů.

Na kontě má 64 bodů za 19 branek a 45 asistencí z 30 utkání a může útočit na rekord krajanky Emelie Lindströmové, která nasbírala ve 24 duelech 73 bodů za 37 gólů a 36 přihrávek.

Nominace českých florbalistek na mistrovství světa ve švýcarském Neuchatelu (7.-15. prosince):

Brankářky: Jana Christianová (Chodov), Nikola Příleská (Vítkovice).

Obránkyně: Daniela Frantíková, Nela Jiráková (obě Chodov), Kamila Paloncyová, Ivana Šupáková (obě Vítkovice), Vendula Beránková (Tatran Střešovice), Denisa Kotzurová (FBC Ostrava), Hana Koníčková (Kloten-Dietlikon/Švýc.).

Útočnice: Tereza Hanzlíková, Magdaléna Plášková, Martina Řepková, Gabriela Tožičková (všechny Chodov), Nela Kapcová, Michaela Mlejnková (obě FBC Ostrava), Eliška Krupnová, Denisa Ratajová (obě Pixbo Wallenstam/Švéd.), Adéla Bočanová (Bohemians), Natálie Martináková (Kloten-Dietlikon/Švýc.), Tereza Urbánková (Malmö/Švéd.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články