Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Čeští florbalisté mají na MS jasný cíl, chtějí medaili

Praha - Zisk medaile je jednoznačným cílem českých florbalistů na osmém mistrovství světa ve Finsku, které v sobotu odstartuje v Helsinkách. Po historickém zisku stříbra na šampionátu ve Švýcarsku v roce 2004 národní tým na dalších dvou turnajích ve Švédsku a doma v Česku skončil čtvrtý a v Hartwall Areně tak chce podruhé vystoupit na stupně vítězů. "Je to pár let, co jsme pravidelnými účastníky semifinále. Je už automatické, že patříme mezi nejlepší čtyři. Pro nás je hlavní cíl přivézt medaili," řekl trenér českých florbalistů Tomáš Trnavský. V semifinále jsou Češi pravidelně od šampionátu v Helsinkách v roce 2002.

Na kontě mají Češi na šampionátech čtyřikrát čtvrté, dvakrát šesté místo a jedno stříbro. Ve Švédsku v roce 2006 i na domácím šampionátu o dva roky později ztroskotali v boji o bronz na Švýcarsku. "Hráči mají zase o dva roky více zkušeností z lig i akcí reprezentace. Dokáží se odprostit od klubových taktik a hrát to, co chceme my," doplnil Trnavský.

Světový šampionát se hraje nově v jedné elitní skupině, takže oproti minulému turnaji v Praze a Ostravě před dvěma roky se představí šestnáct účastníků. V Česku byla desetičlenná Divize A a stejně početná Divize B. "Slibujeme si od toho více atraktivnějších zápasů, přichází zpátky čtvrtfinále. To jsou zápasy, které chtějí diváci vidět," řekl prezident České florbalové unie Filip Šuman.


Organizátoři šampionátu chtějí zaútočit na rekord návštěvnosti vytvořený před dvěma lety v Praze a Ostravě. "Chtějí navázat na, jak říkají, přelomové mistrovství světa v roce 2008, což nás samozřejmě těší. Rádi by překonali náš rekord 104 tisíc diváků na šampionátu," prohlásil Šuman.

Český tým narazí ve čtyřčlenné základní skupině na outsidery Itálii a Japonsko, dále pak na Norsko. Všechny své zápasy hraje v Hartwall Areně pro 13 500 diváků. Energia Arena ve Vantaa na předměstí Helsinek pojme tři tisíce fanoušků. "Vedle semifinále a finálového dne musí zaplnit i zápasy v základní skupině. Uvidíme, jakou vytvoří ve velké Hartwall Areně atmosféru," doplnil Šuman.

Česká florbalová unie zorganizovala poprvé i zájezd pro české fanoušky, kteří se vydají na boje o medaile leteckým speciálem. "Mělo by být na 120 lidí a fandit českému týmu v tom velkém cíli, aby po šesti letech získal velkou florbalovou medaili," uvedl Šuman. "Na fanoušky se těšíme, přijede i spousta lidí z rodiny. Je důležité, abychom do finálových bojů postoupili, musíme pro to udělat všechno," přidal kapitán českého týmu Milan Fridrich.

Florbal
zdroj: www.czechopen.cz
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články