Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Čeští florbalisté jdou v semifinále Světových her na Švédy, inline hokejisté vyhráli skupinu

Čeští florbalisté porazili v přímém souboji o postup do semifinále na Světových hrách v americkém Birminghamu Kanadu vysoko 17:0 a v boji o finále hrají s úřadujícími mistry světa Švédy. V druhém semifinále se utkají Finové s Lotyšskem, které postoupilo mezi nejlepší čtyři na úkor Švýcarska. Čeští inline hokejisté prohráli s Itálií 2:3 a i přes první ztrátu na turnaji vyhráli základní skupinu B.

Sedmi body za čtyři branky a tři asistence pomohl ke kanonádě výběru trenéra Jaroslava Berky Matěj Havlas a čtyři góly a dvě přihrávky zaznamenal Mikuláš Krbec. Gólman Martin Beneš si připsal čtvrtou nulu v reprezentaci.

"Říkali jsme si před zápasem, že to bude jeden z cílů - připravit se na semifinále a trochu se rozstřílet. Bude se ale vycházet hlavně z obrany, jak tomu v takovýchto těžkých zápasech bývá," řekl Českému florbalu Havlas k duelu se Švédskem.

Češi se s Kanadou, která skončila na prosincovém mistrovství světa v Finsku dvanáctá, utkali poprvé v historii. Bronzový tým ze šampionátu v Helsinkách si proti outsiderovi s chutí zastřílel.

"Vzhledem k rozlosování skupin se s naším postupem tak trochu počítalo. Pro nás je dobře, že jsme si mohli zastřílet a také, že jsme před zápasem se Švédskem, který se bude hrát velmi brzy ráno, dokázali pošetřit nějaké síly," uvedl útočník Matyáš Šindler.

Při shodném zisku šesti bodů se svým přemožitelem i Švýcarskem měli čeští inline hokeisté nejlepší bilanci v minitabulce vzájemných zápasů.

V dnešním semifinále obhájce zlata z roku 2017 z Vratislavi čeká souboj s Francií. O finále budou hrát také domácí Spojené státy americké s Itálií.

"Viděli jsme, jak hrají. Určitě budeme připravení. Francouze známe, potkáváme se s nimi často. Bude to těžké, o pohybu. Musíme se jich zbavit, protože je budeme mít pořád na zádech. Ale jestli chceme do finále, musíme je porazit a jít přes ně," řekl trenér Martin Tvrzník pro Český olympijský výbor.

Italové se ujali vedení po 84 vteřinách hry, kdy Dominika Frodla překonal Tobia Vendrame. Ve 13. minutě vyrovnal Jakub Bernad, ale v čase 27:11 vrátil soupeři vedení Fabrizio Pace. Za 126 sekund sekund využil přesilovku Marek Loskot a smazal ztrátu. V 37. minutě ale rozhodl při vyloučení Patrika Šebka Vendrame.

"Tenhle zápas nám může pomoct. Nemůžeme pořád vyhrávat, ale takový výkon už nesmíme předvést. Musíme začít jako v prvních dvou zápasech, jít do toho s čistou hlavou a poprat se o finále," prohlásil útočník Jakub Bernad.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články