Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Češky utrpěly debakl 2:9 a budou hrát se Švýcarskem o bronz

Ostrava - České florbalistky podle předpokladů podlehly v semifinále mistrovství světa v Ostravě obhájkyním titulu ze Švédska 2:9 a zítra od 12:30 je čeká utkání o bronz proti Švýcarsku. Češky sice v druhé třetině vyrovnaly z 0:2 na 2:2, ale úřadující mistryně světa ještě v prostřední části čtyřmi góly rozhodly. Švýcarky v prvním semifinále nestačily na Finsko a prohrály 2:6. Utkání rozhodla druhá třetina, v které Finky otočily stav z 0:1 na 5:1. Souboje o medaile tak budou mít stejné složení jako před dvěma lety v St. Gallenu. Švédky budou od 15:30 útočit proti Finsku na čtvrtý titul za sebou. Přímý přenos finále i utkání o bronz sledujte zítra na ČT sport a našem webu.

Utkání Švédsko - Česko
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Český tým nastoupil ve stejné sestavě jako ve čtvrtfinále proti Polsku a stále bez Billé. Začal aktivně, ale brzy se začaly dostávat do tlaku Seveřanky a v sérii šancí trefila Holmbomová pravou tyč. V šesté minutě už Švédsko vedlo, když se balónek odrazil na střed k Larssonové a Christianová poprvé kapitulovala. V polovině úvodní části favoritky zvýšily náskok, když po přihrávce Lindströmové zakončila do odkryté branky Mattssonová. Snížení nepřinesla dorážka Žůrkové ani střela Bočanové.

V úvodu druhé části měla šance Urbánková a ve 25. minutě Češky poprvé rozbouřily halu. Po práci Jarolímové před brankou si srazila míček do vlastní sítě Wijková. Při následném švédském náporu proměnila brejk po přihrávce Sládečkové opět Jarolímová. "Mohly jsme v tu chvíli věřit a říkat si, že třeba na Švédky máme a můžeme s nimi hrát vyrovnaně, ale během několika málo minut nám ukázaly, že to tak rozhodně nebude," prohlásila brankářka Jana Christianová.

Švédky ztráta náskoku za 144 vteřin nijak nerozhodila a ve 28. minutě se trefila z dálky přesně do levého horního rohu Tschöpová. Přesně za minutu zvýšila Wikströmová. Naději ještě mohly vrátit Česku Jarolímová a Žůrková, ale švédská brankářka jejich šance pochytala. Ve 36. minutě skórovaly během 12 vteřin Jakobssonová a Karlssonová a bylo rozhodnuto. "Podráždili jsme je rychle na 2:2 a pak už jsme tahali kačera," řekl asistent trenéra českého týmu Michal Jedlička.

Trenér Švédska Curt Söderström: "Musel jsem po gólu na 2:2 říct holkám, aby začaly běhat. Celkově jsem ale se zápasem spokojený. Připravovali jsme se na plnou halu, soustředili jsme se na hru, chtěli jsme hrát rychle a hodně střílet."

Suverénní Švédky pak svou 19. výhru na MS za sebou ještě vylepšily trefami Larssonové, Emelie Lindströmové, která se 37. brankou vyrovnala v čele historické tabulky střelkyň krajance Hermine Dahlerusové, a kapitánky Eiremoové. "Bylo vidět, že když Švédky chtěly a zabraly, tak nás rozložily. Nepodaly jsme dobrý výkon, byly jsme až moc ustrašené a moc jsme si nevěřily na balónku. Před zápasem jsme si věřily, ale během něj to moc vidět nebylo, že bychom měly nějaké sebevědomí," uvedla Dominika Šteglová.

Střelkyně vítězné branky z duelu o bronz v St. Gallenu doufá, že budou Češky znovu po zápase o 3. místo slavit. Ve skupině český tým podlehl Švýcarkám 1:2 a byla to už osmá prohra ve vzájemném utkání v řadě. "Říkala jsem si, že jestli je máme porazit, tak až v tom druhém zápase. Snad se to povede," dodala Šteglová.

Do ČEZ Arény zavítala nejvyšší návštěva v historii mistrovství světa žen a překonala finálové utkání mezi Švédskem a Švýcarskem z roku 2009 ve Västeras (4 521 diváků). Díky 1 872 divákům na prvním semifinále pak padl rovněž rekord v celkové návštěvnosti mistrovství světa žen. Na devátý šampionát už zavítalo 29 666 diváků, což překonalo minulý turnaj v St. Gallenu (28 180 diváků).

Česko - Švédsko 2:9 (0:2, 2:4, 0:3)

Branky a nahrávky: 25. Jarolímová, 27. Jarolímová (H. Sládečková) - 6. Jakobssonová, 10. Mattssonová (Lindströmová), 28. Tschopová (Lindströmová), 29. Wikströmová (Eiremoová), 36. Jakobssonová (Mattssonová), 36. Karlssonová (Wijková), 47. Larssonová, 49. Lindströmová (Tschopová), 58. Eiremoová (Wikströmová). Rozhodčí: Kirjonen, Sirkka (oba Fin.). Vyloučení: 1:1. Bez využití. Diváci: 4694.

ČESKO: Christianová - Krupnová, Jílková, Černá, Čapková, Halfarová, Niemcová, od 45. navíc Billá - A. Bočanová, Urbánková, D. Šteglová - Jarolímová, H. Sládečková, Hyršlová - Žůrková, Paulovičová, Vojáčková - od 45. navíc Macurová, Hašová. Trenéři: Šatalíková, M. Šteglová a Jedlička.

Finsko rozhodlo první semifinále kanonádou v druhé třetině

Švýcarsko, které před dvěma roky na domácím šampionátu prohrálo v boji o bronz s českým týmem, vedlo od poloviny úvodní části po trefě Silvany Nötzliové. Druhé dějství ale rozhodlo o tom, že si finále posedmé v historii zahrají Finky.

Ve 23. minutě vyrovnala Karoliina Kujalaová a ke konci druhé třetiny čtyřmi trefami v rozmezí necelých tří minut Seveřanky rozhodly. Skórovaly Katri Luomaniemiová, Nina Rantalaová a dvakrát Elina Kujalaová. Ve 46. minutě korigovala stav Seraina Ulberová, ale výsledek dovršila 48 sekund před koncem při power play Karoliina Kujalaová.

Finsko má i na devátém MS jistou medaili a bude útočit na třetí zlato po triumfech v letech 1999 a 2001. Stříbro získalo čtyřikrát a bronz dvakrát. Švýcarky bilanci jednoho titulu a tří druhých míst nevylepší, v neděli od 12:30 budou bojovat o svůj druhý bronz.

Švýcarsko - Finsko 2:6 (1:0, 0:5, 1:1)

Branky: 10. Nötzliová, 46. Ulberová - 23. a 60. K. Kujalaová, 36. a 39. E. Kujalaová, 36. Luomaniemiová, 36. N. Rantalaová. Rozhodčí: Moberg, Lindberg (oba Švéd.). Vyloučení: 2:1. Bez využití. Diváci: 1 872.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články