Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Češky startují cestu za medailí s Lotyšskem. Švédsko útočí na pátý titul v řadě

Tampere (Finsko) – Zopakovat historický úspěch z šampionátu ve Švýcarsku, na němž před čtyřmi lety skončily třetí. To je cíl českých florbalistek na mistrovství světa, které startují duelem s Lotyškami. Hlavními favoritkami jsou Švédky, které budou na historicky desátém světovém šampionátu usilovat o pátý triumf v řadě. Přímé přenosy sledujte na programu ČT sport a našem webu, první v podobě zápasu Češek s Lotyškami vysíláme od 9:40.

České florbalistky budou chtít na jubilejním desátém mistrovství světa v Tampere, které začne v pátek, útočit opět na medaili. Na minulých třech šampionátech byly vždy v semifinále a historický bronz získaly v roce 2011 v St. Gallenu. Před dvěma lety na domácím šampionátu v Brně a Ostravě se jim obhajoba bronzu rozplynula až v prodloužení duelu o 3. místo se Švýcarskem.

"Rozložení sil nám dává jasné noty, jakým způsobem bychom si měli na mistrovství světa počínat. Základním cílem je postup do semifinále. Pokud by se to nepodařilo, tak budeme šampionát hodnotit jako neúspěšný," řekl trenér Miroslav Janovský, který tým po domácím šampionátu převzal po Karolíně Šatalíkové a Markétě Šteglové. České reprezentantky vstoupí do turnaje v sobotu s Lotyšskem. V základní skupině B narazí dále na Švédsko a Německo, v "áčku" se představí Finsko, Švýcarsko, Polsko a Norsko.

Hlavními favoritkami na zlato budou jako již tradičně Švédky, které budou bojovat o pátý titul v řadě. Na šampionátech drží už 21 utkání neporazitelnost. Svoji bilanci rozšířily v úvodním střetnutí na turnaji, v němž zničily Německo 16:1. O jejich sesazení budou usilovat hlavně domácí Finky, které je jako jediné dokázaly v dvouletém přípravném cyklu porazit.

"Švédky jsou opravdu ustřelené oproti ostatním týmům. Jak jsem je viděl na posledním turnaji Euro Floorball Tour, tak je možné, že je to opravdu nejlepší tým, který tady byl. Hrají fantasticky," okomentoval Janovský sílu obhájkyň titulu.

V 16 duelech od posledního MS poznaly Švédky hořkost porážky jen dvakrát a Finky je v obou případech dokázaly zdolat doma. Loni v dubnu na EFT v Eerikkilä vyhrály 7:4 a letos v září v přípravě ve Vantaa dokonce 7:0. Finsko je také posledním pokořitelem Švédek na MS, když v roce 2007 vyhrálo v základní skupině.

"Finky udělaly před domácím šampionátem obrovský kus práce, měly posledních šest let zaměřených na ženský florbal a je to vidět," řekl Janovský. Finsko má na kontě také dva tituly z let 1999 a 2001, v roce 2005 triumfovaly Švýcarky a Švédsko ovládlo MS celkem šestkrát.

Je nám líto, video expirovalo.
Florbalistky finalizují přípravu na vstup do MS proti Lotyšsku

Hrát se bude v Hakametsä Areně pro 7300 diváků, kde působí hokejisté Tappary i Ilvesu Tampere, a Tampere Areně pro 2500 fanoušků. Divácké rekordy drží předloňský šampionát v Brně a Ostravě. Na ten zavítalo 43 806 diváků, což výrazně překonalo rekord turnaje v St. Gallenu z roku 2011 (28 180 diváků). Rekord 5021 příznivců na jedno utkání vytvořil v Ostravě duel o bronz Česka se Švýcarskem.

Letošní šampionát bude postrádat dvě rekordmanky. Švédka Emelie Lindströmová po minulé sezoně ukončila kariéru a nerozšíří svou rekordní bilanci 73 bodů za 37 branek a 36 asistencí z 24 utkání na MS. Vytvořila i maxima s 25 body, 17 trefami a 16 přihrávkami na jednom turnaji. S reprezentací se rozloučila i Lotyška Baiba Jurušaová, která jako jediná startovala na všech devíti dosavadních turnajích.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články