Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češky si na úvod MS smlsly na Polkách. Finské florbalistky jsou krok od postupu

Zdařile vstoupily do mistrovství světa v Singapuru české florbalistky, když v úvodním utkání porazily zásluhou přestřelky v první třetině Polsko 9:3. Pro kapitánku týmu Elišku Krupnovou to bylo již 136. utkání v národním celku, čímž překonala dosavadní rekord napříč mužskou i ženskou reprezentací. Blízko k postupu mají úřadující mistryně z Finska, které porazily Švýcarsko 9:5. Češky pokračují pondělním duelem proti Švédsku. Přímý přenos zápasu sledujte živě od 9:45 na ČT sport a ČT sport Plus.

Radost českých florbalistek na MS
zdroj: Český florbal autor: Martin Flousek

"Myslím si, že ta premiéra i přes trošku kostrbatý začátek proběhla v pořádku. Připravovali jsme se na první zápas dlouho. Věděli jsme, že je pro nás důležitý a musíme ho zvládnout. Soupeřky z prvního kontru skórovaly a nervozita se prodloužila déle, než jsem si myslel, že bychom ji mohli setřepat," řekl trenér Procházka, který prožil premiéru na velké akci. V týmu měl šest debutantek na MS.

"Ale spokojenost panuje prakticky s celým zápasem. Jsem rád, jak tým zareagoval na první třetinu i na vývoj na začátku zápasu. Tohle se může stát. Soupeř má nějaké hráčky, které jsou fakt špičkové a dokážou si ty nebezpečné situace vytvořit," uvedl Procházka. "Od druhé třetiny jsme změnili způsob rozehrávky a zlepšili jsme se na míčku. Tím jsme soupeře výrazně přibrzdili a pak už jsme zápas kontrolovali," prohlásil kouč. 

Jako první se v utkání prosadily Polky a v 5. minutě po protiútoku a přihrávce Malwiny Zagorské překonala Janu Chistianovou z levé strany Katarzyna Rajská. V čase 8:04 vyrovnala po kombinaci Karolíny Suché a Brucháčkové Ratajová. Opora švýcarského Zugu se prosadila i ve 13. a 14. minutě, dovršila hattrick a otočila stav na 3:1. Nejdříve tečovala střelu Nely Jirákové a potom zužitkovala ideální pas Brucháčkové.

Polky snížily v čase 16:34 díky brance v oslabení exvítkovické Zuzanny Krzywakové, která při posledním měření sil na konci ledna v kvalifikaci MS v Itálii potrápila při porážce 7:9 český výběr pěti trefami. Za 45 sekund, vteřinu po vypršení trestu Weroniky Nogové, zužitkovala přihrávku Krupnové zpoza branky Brucháčková. Za 17 vteřin zvýšila vedení Eliška Chudá. V závěru první třetiny ale ještě snížila Zagórská.

Po 95 sekundách druhé části vrátila českému výběru tříbrankový náskok bekhendovou střelou Karolína Suchá. V polovině utkání si zopakovaly spolupráci Brucháčková s Ratajovou, která přidala svůj čtvrtý gól. Polky se ještě ve druhé části ubránily v dalším oslabení při trestu Eweliny Nowaczykové.

Po třetí části se zařadila do hry útočnice Karolína Klubalová, která v pátek oslaví 17. narozeniny, a odbyla si svůj debut v reprezentaci. Stala se třetí nejmladší Češkou na MS v historii po Kamile Musilové (rozené Bočanové) a Kristýně Matoušové (rozené Jílkové). V 51. minutě po přihrávce Ratajové dala svůj druhý gól v utkání Suchá a v čase 54:03 dovršila výsledek střelou ze středu Krupnová, která opět posunula svá maxima v české reprezentaci na 167 bodů, 102 branek a 65 asistencí.

Finské florbalistky porazily na mistrovství světa v Singapuru Švýcarsko 9:5 a přiblížily se triumfu v základní skupině A. Úřadující vicemistryně světa jej ještě potřebují potvrdit v pondělním utkání proti Norsku, ale mají po dvou duelech na kontě plný počet čtyř bodů. Norsko, které zdolalo Lotyšsko 4:3, má stejně jako obhájkyně bronzu Švýcarky dva body.

Finky vedly v 35. minutě nad Švýcarskem už 7:0 a poražený tým zkorigoval výsledek ve třetí třetině, kterou vyhrál 4:1. Čtyřikrát skóroval v power-play a naopak jednou do prázdné branky inkasoval. Tři body za dvě branky a jednu asistenci si připsala za Finsko Oona Kauppiová a dvakrát skórovala také My Kippiläová. Za poražené dala dvě branky Celine Stettlerová.

K vítězství Norska nad Lotyšskem přispěla gólem a přihrávkou Kine Hedlundová Eriksenová. V čase 55:13 o něm rozhodla po její asistenci Line Terjesenová. U všech tří branek Lotyšek byla Simona Grapenaová, autorka dvou gólů a jedné přihrávky.

Mistrovství světa florbalistek v Singapuru:

Skupina A:

Norsko - Lotyšsko 4:3 (1:2, 2:1, 1:0)
Branky: 3. Kristiansenová, 25. Eriksenová, 26. Fagerhoiová, 56. Terjesenová - 9. a 14. Grepenaová, 28. Roziteová.

Finsko - Švýcarsko 9:5 (2:0, 6:1, 1:4)
Branky: 3. z tr. střílení a 40. Kippiläová, 22. a 27. O. Kauppiová, 11. Homiová, 25. Piispaová, 33. Höynäläová, 35. V. Kauppiová, 57. Niemeläová - 45. a 59. Stettlerová, 36. Gerigová, 46. Spichigerová, 56. Wyssová.

Skupina B:

Česko - Polsko 9:3 (5:3, 2:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 9. Ratajová (A. Brucháčková), 13. Ratajová (Jiráková), 14. Ratajová (A. Brucháčková), 18. A. Brucháčková (Krupnová), 18. Chudá (Kubečková), 22. Suchá (Jiráková), 31. Ratajová (Brucháčková), 51. Suchá (Ratajová), 55. Krupnová (Řepková) - 5. Rajská (Zagorská), 17. Z. Krzywaková (Kowalewská), 20. Zagorská. Rozhodčí: Crivelli, Rampoldi (oba Švýc.). Vyloučení: 1:2. Bez využití.

Sestava Česka: Christianová - Keprtová, Beránková, Jiráková, Plášková, Mechlová, Štaňková, Šupáková, Lechnerová - Maroszová, Krupnová, Řepková - A. Brucháčková, Suchá, Ratajová - Trojánková, Kubečková, Chudá - Klubalová. Trenér: Lukáš Procházka.

Skupina C:
Německo - Francie 10:1 (4:1, 4:0, 2:0), Singapur - Austrálie 4:2 (2:1, 1:0, 1:1).

Skupina D:
Dánsko - Japonsko 2:3 (1:0, 0:1, 1:2).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články