Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Češky prohrály s Finskem smolným gólem, o bronz se poperou se Švýcarkami

Tampere (Finsko) - České florbalistky podlehly v semifinále mistrovství světa v Tampere domácímu Finsku 3:4 a budou hrát v sobotu o bronz se  Švýcarskem, které podlehlo Švédsku 3:7. Svěřenkyně trenéra Miroslava Janovského sice díky trefě Hany Koníčkové v čase 59:41 vyrovnaly na 3:3, ale tři sekundy před koncem si brankářka Lenka Kubíčková srazila do vlastní sítě pokus Eliny Kujalaové odražený od zadního mantinelu. Přímý přenos zápasu o třetí místo sledujte od 11:15 na ČT sport, exkluzivně na webu od 14:10 poté finále Švédsko - Finsko.

"Jsem hrdý na to, jakým způsobem tým dokázal hrát a zvládnout bitvu. Věděli jsme, co budou Finky hrát a byli jsme dobře připravení," doplnil Janovský.

Ve vyrovnané bitvě se jako první radovaly Finky. V době, kdy ležela otřesená Mlejnková u poloviny hřiště, se trefila z dorážky Hannonenová. Vyrovnat mohla Mlejnková po přihrávce Řepkové, ale finská brankářka stihla zasáhnout rukou. Po střele Krupnové jí pomohla levá tyč.

V druhém dějství nejdříve český tým nevyužil přesilovku při vyloučení Elly Alankaové, pak měly více ze hry domácí florbalistky, ale na Kubíčkovou znovu nevyzrály. Naopak ve 33. minutě se Češky radovaly z vyrovnání. Billá vystřelila zdálky tahem a trefila se pod horní tyč. Mäkeläová přes stínící Řepkovou i spoluhráčky střelu vůbec neviděla.

Kubíčková pochytala i další nebezpečné pokusy Finek a 28 sekund před druhou pauzou šel Janovského výběr do vedení. Urbánková ideálně uvolnila Krupnovou, která z vrcholu velkého brankoviště překonala po předchozím zákroku ještě rozhozenou Mäkeläovou.

Drama jaksepatří

Finky smazaly ztrátu v přesilovce při trestu Ratajové ve 44. minutě. Po přihrávce Kippiläové se trefila z levé strany Pöllänenová. Za čtyři minuty zabojovala Řepková a málem se dostala do úniku. Kubíčková zase zlikvidovala nebezpečný pokus Lirkkiové.

V 56. minutě se prosadila před brankou Karoliina Kujalaová, ale v power play srovnala po nabídce Vrátné z voleje Koníčková. Když už se zdálo, že přijde prodloužení, vybrala si slabou chvilku Kubíčková a Finky slavily.

Boj o bronz? Prostě to zvládneme

Podle trenéra Janovského nebude lehké se do boje o bronz z nešťastné prohry otřepat. "Ale prostě to zvládneme. Chtěli jsme do finále, což jsme prohlašovali už na začátku cyklu. Každý, kdo zápas viděl, poznal, že jsme nemluvili planě. Teď je spousta emocí, holky se musí vybrečet, pokud ale tímhle způsobem přistoupíme i k zítřku, odvezeme si medaili," řekl Janovský.

Švédské florbalistky budou útočit na páté zlato za sebou. Proti Finsku budou hájit už 25 zápasů trvající neporazitelnost na světových šampionátech.

Výsledky mistrovství světa florbalistek v Tampere

Semifinále:

Finsko - ČR 4:3 (1:0, 0:2, 3:1)

Branky a nahrávky: 7. Hannonenová (Lirkkiová), 44. Pöllänenová (Kippiläová), 56. K. Kujalaová (Eskelinenová), 60. E. Kujalaová (Mertsalmiová) - 33. Billá (Mlejnková), 40. Krupnová (Urbánková), 60. Koníčková (Vrátná). Rozhodčí: Edinová, Nilssonová (obě Švéd.). Vyloučení: 1:1. Využití: 1:0. Diváci: 4676.

Sestava ČR: Kubíčková - Leierová, Čapková, Billá, Koníčková, Paloncyová, Rybičková - Urbánková, Krupnová, Ratajová - Vrátná, Mlejnková, Řepková - Sládečková, Jarolímová, Vojáčková - od 22. navíc A. Bočanová. Trenéři: Miroslav Janovský a Lenka Bartošová.

Švédsko - Švýcarsko 7:3 (1:1, 3:1, 3:1)

Branky: 44. a 53. Stalhultová, 8. Rydfjällová, 28. Larssonová, 28. Helinová, 37. Wibronová, 43. Wickströmová - 14. a 38. Bärtschiová, 49. Rüttimannová z trestného střílení. Rozhodčí: Kirves, Snellman (oba Fin.). Vyloučení: 2:1. Využití: 1:1. Diváci: 3034.

O 5.-8. místo:

Německo - Polsko 5:2 (3:1, 0:0, 2:1)

Branky: 4. Kuhlmannová, 5. vlastní, 20. Fischerová, 58. Baumgartenová, 60. Kleerbaumová - 17. Raczkowská, 50. Plechanová.

Slovensko - Lotyšsko 3:4 po sam. nájezdech (1:0, 1:1, 1:2 - 0:0)

Branky: 22. a 51. M. Šponiarová, 6. Janegová - 22. Isjominová, 53. Ametereová, 59. Berzinová, rozhodující sam. nájezd Karklinová.

Další program:

08:30 o 5. místo: Německo - Lotyšsko, o 7. místo: Polsko - Slovensko,

11:30 o 3. místo: ČR - Švýcarsko,

14:20 finále: Finsko - Švédsko.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články