Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Tour 2024

Češky očekávaly ve čtvrtfinále Norky. Dánky jsou bojovný tým se super energií, varuje trenér

České florbalistky jsou jasné favoritky. Podruhé za sebou na mistrovství světa odehrají čtvrtfinálový souboj s Dánskem a budou usilovat o osmou účast mezi nejlepšími čtyřmi týmy v řadě. Tentokrát to bude znamenat poprvé v ženské kategorii i účast na Světových hrách v roce 2025 v čínském Čcheng-tu, kam se dostane pět celků. Vítězky se utkají v sobotním semifinále s Finskem, které vyhrálo nad Polskem. Přímý přenos vysílá v pátek od 9:50 ČT2 a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Florbalistky si po dvou letech zopakují čtvrtfinále s Dánkami

Před dvěma roky v Uppsale Češky porazily Dánsko 7:5. Vyhrály všech pět vzájemných utkání v historii při celkovém skóre 29:12. Dánky v Singapuru sice skončily ve výkonnostně slabší skupině D druhé za Japonskem, ale ve středu v předkole play-off vyřadily Norsko po výhře 4:3 v prodloužení. Norky přitom ve skupině A byly třetí před Lotyšskem.

"Upřímně jsme se připravovali na Norky, pro mě to bylo překvapení. Myslel jsem, že ta jejich florbalová kvalita je výš a že to ukážou, ale ukázalo se, jak jsou ty play-off zápasy zrádné. Začátek jsme viděli, nedokázaly si vytvořit potřebný náskok a dostat se do klidu. A konec byl nervózní, to už bylo o tom, kdo bude mít hlavu," uvedl kouč českého týmu Lukáš Procházka.

Z posledního souboje v Uppsale, kde vedl tým jeho předchůdce Sascha Rhyner, v přípravě nevychází. "Vůbec. Já ho viděl, ale vůbec jsem se k němu nevracel. Máme teď svůj plán a věřím, že to zvládneme s větším přehledem než v Uppsale," prohlásil Procházka.

Soupeřky ale nijak nepodceňuje. "Je to hodně snaživý bojovný tým se super energií, když se semknou, což v zápasech play-off funguje. Hrály výkonnostně horší skupinu, kde mají zápasy menší dynamiku, budou míň vyšťavené. Nechci říct, že budou odpočatější, ale budou mít dost sil pro svou hru, která je aktivní, v některých fázích až živelná."

V dánském týmu je šest rodilých Švédek, Švýcarka a Vietnamka. "Každý tým má dvě tři individuality, ale neměla by to být úroveň, co by nám měla dělat problémy. Ale je to čtvrtfinále mistrovství světa, tak se snažíme být důkladní a všechny ty hráčky, které mají ve hře silný moment, ukázat, abychom soupeře nedostaly na koně. U nich jsou to čísla 9 (Lina Voltbyová) a 13 (Martina Morchová)," prohlásil Procházka.

Pozor na urputnost

Také hráčky počítaly spíše s Norskem jako čtvrtfinálovým soupeřem. "Mají obecně silnější kádr i individuality, které hrají ve švédské SSL. Bylo to velké překvapení, že Dánky nakonec zápas zlomily v prodloužení. Určitě bude klíčové si dát pozor na jejich urputnost, která se v tom nastavení prokázala. Budeme do toho muset jít stejně na sto procent, jako by to byly Norky," prohlásila obránkyně Nela Jiráková.

Je jednou z 14 českých hráček, které byly na MS v Uppsale. A dramatičtější čtvrtfinále, než by si Češky přály, by raději vytěsnila z paměti. "Nechci si ten zápas vybavovat. Pamatuji si, že to byly hodně laciné góly z dorážek, z dálky. Pro tentokrát asi budeme muset víc pomoct naší gólmance. Jsou to zbytečné góly, kterých se musíme vyvarovat i dál v turnaji, kde chceme pokračovat. Dánky jsou hratelný soupeř a my počítáme, že přes ně půjdeme dál," konstatovala Jiráková.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články