Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Chance Extraliga 2024/2025

Češky očekávaly ve čtvrtfinále Norky. Dánky jsou bojovný tým se super energií, varuje trenér

České florbalistky jsou jasné favoritky. Podruhé za sebou na mistrovství světa odehrají čtvrtfinálový souboj s Dánskem a budou usilovat o osmou účast mezi nejlepšími čtyřmi týmy v řadě. Tentokrát to bude znamenat poprvé v ženské kategorii i účast na Světových hrách v roce 2025 v čínském Čcheng-tu, kam se dostane pět celků. Vítězky se utkají v sobotním semifinále s Finskem, které vyhrálo nad Polskem. Přímý přenos vysílá v pátek od 9:50 ČT2 a ČT sport Plus.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Florbalistky si po dvou letech zopakují čtvrtfinále s Dánkami

Před dvěma roky v Uppsale Češky porazily Dánsko 7:5. Vyhrály všech pět vzájemných utkání v historii při celkovém skóre 29:12. Dánky v Singapuru sice skončily ve výkonnostně slabší skupině D druhé za Japonskem, ale ve středu v předkole play-off vyřadily Norsko po výhře 4:3 v prodloužení. Norky přitom ve skupině A byly třetí před Lotyšskem.

"Upřímně jsme se připravovali na Norky, pro mě to bylo překvapení. Myslel jsem, že ta jejich florbalová kvalita je výš a že to ukážou, ale ukázalo se, jak jsou ty play-off zápasy zrádné. Začátek jsme viděli, nedokázaly si vytvořit potřebný náskok a dostat se do klidu. A konec byl nervózní, to už bylo o tom, kdo bude mít hlavu," uvedl kouč českého týmu Lukáš Procházka.

Z posledního souboje v Uppsale, kde vedl tým jeho předchůdce Sascha Rhyner, v přípravě nevychází. "Vůbec. Já ho viděl, ale vůbec jsem se k němu nevracel. Máme teď svůj plán a věřím, že to zvládneme s větším přehledem než v Uppsale," prohlásil Procházka.

Soupeřky ale nijak nepodceňuje. "Je to hodně snaživý bojovný tým se super energií, když se semknou, což v zápasech play-off funguje. Hrály výkonnostně horší skupinu, kde mají zápasy menší dynamiku, budou míň vyšťavené. Nechci říct, že budou odpočatější, ale budou mít dost sil pro svou hru, která je aktivní, v některých fázích až živelná."

V dánském týmu je šest rodilých Švédek, Švýcarka a Vietnamka. "Každý tým má dvě tři individuality, ale neměla by to být úroveň, co by nám měla dělat problémy. Ale je to čtvrtfinále mistrovství světa, tak se snažíme být důkladní a všechny ty hráčky, které mají ve hře silný moment, ukázat, abychom soupeře nedostaly na koně. U nich jsou to čísla 9 (Lina Voltbyová) a 13 (Martina Morchová)," prohlásil Procházka.

Pozor na urputnost

Také hráčky počítaly spíše s Norskem jako čtvrtfinálovým soupeřem. "Mají obecně silnější kádr i individuality, které hrají ve švédské SSL. Bylo to velké překvapení, že Dánky nakonec zápas zlomily v prodloužení. Určitě bude klíčové si dát pozor na jejich urputnost, která se v tom nastavení prokázala. Budeme do toho muset jít stejně na sto procent, jako by to byly Norky," prohlásila obránkyně Nela Jiráková.

Je jednou z 14 českých hráček, které byly na MS v Uppsale. A dramatičtější čtvrtfinále, než by si Češky přály, by raději vytěsnila z paměti. "Nechci si ten zápas vybavovat. Pamatuji si, že to byly hodně laciné góly z dorážek, z dálky. Pro tentokrát asi budeme muset víc pomoct naší gólmance. Jsou to zbytečné góly, kterých se musíme vyvarovat i dál v turnaji, kde chceme pokračovat. Dánky jsou hratelný soupeř a my počítáme, že přes ně půjdeme dál," konstatovala Jiráková.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články