Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

České MS florbalistek touží lámat divácké rekordy

Praha - Organizátoři prosincového mistrovství světa florbalistek v Brně a Ostravě budou chtít lámat divácké rekordy. Překonat chtějí celkovou nejvyšší návštěvnost ženských šampionátů ze švýcarského St. Gallenu z roku 2011, rekord na jednom utkání ze švédského Västeras o dva roky dříve i nejvyšší návštěvu na ženské velké sportovní akci v halových sportech na českém území.

Metami pro ně jsou 28 190 diváků ze St. Gallenu, 4 521 fanoušků na finále mezi Švédskem a Švýcarskem ve Västeras a 6 024 příznivců na finále MS basketbalistek v roce 2010 v Karlových Varech. "Chceme udělat co nejlepší šampionát a překonat hranici 40 tisíc diváků," řekl šéf organizačního výboru Jan Jirovský. Česká florbalová unie chce navázat na úspěšný mužský šampionát z roku 2008 v Praze a Ostravě, který také atakoval divácké rekordy.

Podle prezidenta České florbalové unie Filipa Šumana se to může podařit, přestože ženský extraligový florbal láká jen malé návštěvy. "Vycházíme z toho, že Češi daleko více fandí národním týmům. Bylo to vidět třeba i na basketbalovém šampionátu. Neřeší, jestli chodí na ligu více diváků na muže a na ženy," podotkl Šuman. "Navíc kampaň bude postavená na tom, že máme několik velice atraktivních tváří. Bude se na co dívat nejen na hřišti, ale i mimo něj."

Atraktivitě může nahrát i nový hrací model. Šestnáct účastníků je podle žebříčku mezinárodní federace rozděleno do dvou výkonnostních kategorií, které se prolnou poprvé až v předkole play-off. Na minulém šampionátu se přitom mohli utkat v základní skupině ještě nejsilnější s nejslabšími. "Došlo k tomu po dlouhé diskusi se všemi zeměmi. Z pohledu českého týmu se i v základní skupině v Brně mohou fanoušci těšit na tři atraktivní zápasy. Každé utkání může slibovat opravdu vyrovnaný výsledek," doplnil Šuman.

České florbalistky
zdroj: ČT24

První dva z výkonnostně lepších skupin postoupí přímo do čtvrtfinále, třetí a čtvrtý budou hrát o postup s týmy z prvních dvou pozic v dalších dvou skupinách. České florbalistky, které budou obhajovat bronz z roku 2011, jsou v prvním koši. Narazí na jednoho z trojice Švédsko, Finsko a Švýcarsko, z druhého koše na dva ze čtveřice Norsko, Lotyšsko, Polsko a Rusko. Třetí koš tvoří Dánsko, Německo, Maďarsko a Austrálie, čtvrtý Slovensko, Japonsko, Kanada a Korea.

Losování se uskuteční 5. března v Ostravě, o den později začne předprodej vstupenek. "Původně jsme zvažovali dát slavnostní losování do Karlových Varů, které tím jsou pověstné. Ale nakonec jsme se rozhodli pro důstojné prostředí magistrátu v Ostravě," vtipkoval Jirovský. Turnaj bude hostit od 7. do 10. prosince Brno, kde jsou haly ve Vodové pro 3 000 a 1 000 fanoušků. Od 11. do 15. prosince se přesune do Ostravy, kde hlavní ČEZ Aréna pojme 9 700 příznivců a vedlejší tisíc.

České florbalistky se na turnaj intenzivně připravují a budou chtít navázat na historický bronz ze Švýcarska. "Jsme si vědomé důležitosti a výjimečnosti domácího mistrovství světa. Na divácký zájem budeme holky připravovat. Některé mají zkušenosti z loňského superfinále, ale mistrovství světa bude ještě něco jiného," prohlásila trenérka Karolína Šatalíková.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články