Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

České florbalistky chtějí z MS medaili, debut čeká osm hráček

Praha - České florbalistky budou chtít na jubilejním desátém mistrovství světa v Tampere, které začne v pátek, útočit opět na medaili. Na minulých třech šampionátech byly vždy v semifinále a historický bronz získaly v roce 2011 v St. Gallenu. Před dvěma roky na domácím šampionátu v Brně a Ostravě se jim obhajoba bronzu rozplynula až v prodloužení duelu o 3. místo se Švýcarskem. Přímé přenosy sledujte na programu ČT sport a našem webu, první v podobě zápasu Češek s Lotyškami vysíláme živě v sobotu 5. prosince od 9:40.

"Rozložení sil nám dává jasné noty, jakým způsobem bychom si měli na mistrovství světa počínat. Základním cílem je postup do semifinále. Pokud by se to nepodařilo, tak budeme šampionát hodnotit jako neúspěšný," řekl trenér Miroslav Janovský, který tým po domácím šampionátu převzal po Karolíně Šatalíkové a Markétě Šteglové. Češky do turnaje vstoupí v sobotu zápasem proti Lotyšsku. V neděli je čeká v dalším duelu skupiny B Švédsko a v pondělí Německo. V áčku se přestaví Finsko, Švýcarsko, Norsko a Polsko.

Přímo do čtvrtfinále postoupí vždy dva nejlepší celky. "Ve chvíli, kdy se dostaneme do semifinále, jsou dvě šance urvat medaili," řekl Janovský. Při síle obhájkyň titulu Švédek český tým reálně pomýšlí na postup z druhého místa skupiny. "Pokud chceme uspět, tak Lotyšsko a Německo prostě musíme porazit. Švédsko je největším favoritem, naším cílem bude podat proti němu co nejlepší výkon," řekl kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
České florbalistky chtějí z finského MS medaili

Podle papírových předpokladů by jeho tým měl v semifinále narazit na Finsko či Švýcarsko. "Oba soupeře jsme v tomto cyklu dokázali porazit. Na druhou stranu český tým z osmi zápasů na mistrovství světa Finsko neporazil ani jednou. Nad Švýcarskem z šesti utkání vyhrál jedno. Celý tým si to uvědomuje a bude chtít předvést absolutní maximum," uvedl Janovský. Ve dvacetičlenném kádru má devět bronzových medailistek ze Švýcarska včetně kapitánky Denisy Billé, které chybí pět startů v národním týmu k dovršení stovky.

Naopak osm hráček čeká debut na mistrovství světa. "Finsko mám ráda, strašně se tam těším," řekla rekordmanka reprezentace, která právě v Tampere zazářila na juniorském světovém šampionátu v roce 2004. Janovský o její funkci kapitánky měl hned jasno a čekal jen, zda se po zranění kolena dokáže vrátit do formy. "Člověk se po plastice kolena zvedá z nuly. Byla to ohromná motivace. Chtěla jsem dokázat, že na mezinárodní scénu mám," doplnila Billá. 

Konečná nominace českých florbalistek na mistrovství světa v Tampere (4.-12. prosince):

Brankářky: Lenka Kubíčková (1. SC Vítkovice), Hana Ranochová (Chodov),

obránkyně: Denisa Billá, Martina Čapková (obě Herbadent Praha 11 SJM), Iveta Hyršlová (FbŠ Bohemians), Klára Leierová (FBC Liberec), Veronika Rybičková (Elite Praha), Hana Koníčková (NST Lappeenranta/Fin.), Denisa Ratajová (SB-Pro/Fin.),

útočnice: Anet Jarolímová, Martina Řepková, Jana Vojáčková, Eliška Vrátná (všechny Chodov), Veronika Enenkelová, Kamila Paloncyová (obě 1. SC Vítkovice), Adéla Bočanová (FbŠ Bohemians), Eliška Krupnová (Pixbo Wallenstam/Švéd.), Michaela Mlejnková (Red Ants Rychenberg/Švýc.), Hana Sládečková (SB-Pro/Fin.), Tereza Urbánková (KAIS Mora/Švéd.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články