Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Češi vybojovali klíčové úvodní vítězství nad Norskem

Göteborg  Čeští florbalisté vybojovali velmi důležité první dva body na mistrovství světa ve florbale. V úvodním zápase vydřeli těsnou výhru nad Norskem, které porazili v historii šampionátu teprve podruhé. Češi v utkání celou dobu vedli, ale Norové neustále s reprezentačním výběrem drželi krok a nebyli daleko srovnání. Národní tým ale nakonec výhru 7:6 udržel.

Českému týmu se povedl úvod, ve třetí minutě otevřel skóre Jendrišák, když nedokázala odvrátit balonek hvězda Norů Kronberg. Za 58 vteřin zvýšil po kombinaci s Mikešem do odkryté branky Ondrušek. Norové byli postupem času také nebezpeční a v 11. minutě zvýšil freestylově zpoza branky Olesen.

"Věděli jsme, že to dělá, připravovali jsme se na to. S tím, že tam do něj musí vletět opačný bek, což se nestalo. Věděl jsem, že tam půjde a dá to za vzdálenější tyčkou, byl jsem tam včas, ale udělal to dobře a to je pak těžké. Není tam moc velká šance pro brankáře. Možná třicet procent," řekl brankář Tomáš Kafka k Olesenově fintě s míčkem na hokejce.

Dvoubrankový náskok vrátil Cepkovu výběru Dóža, který se prosadil u pravého mantinelu a rychlou střelou překonal Rönnmarka. V 19. minutě ale po Straeteově střele doklepl balonek za Kafkova záda Glen Evensen. Za 23 vteřin sice po Tokošově akci zvýšil Suchánek, hned za 15 sekund ale po standardní situaci překonal českého gólmana Jannson.

V druhém dějství se brankostroj zastavil, šancí také ubylo. Češi se ubránili v oslabení při Tokošově střele. Rönnmarka pak prověřil nebezpečnou střelou Dóža, další pokusy vyslali Tomašík a Ondrušek. V 39. minutě podržel svůj tým Kafka proti osamocenému Glenu Evensenovi.

Pouhou vteřinu před pauzou se radoval český výběr, když Mikešovu přihrávku zužitkoval před brankou Dóža. Poprvé v utkání na tříbrankový rozdíl upravil v 44. minutě po ideální přihrávce Podhráského Curney a nejproduktivnější hráč extraligy podobně jako Dóža ozdobil gólem svůj premiérový start na světovém šampionátu.

Při vyloučení Glena Evensena byly šance na obou stranách a Norové v 51. minutě po kombinaci Olesena s Kronbergem snížili. Za 49 sekund po Ondruškově chybě dostal Nory na kontakt Jansson.

Uklidnění pro český tým přinesla na chvíli 56. minuta, kdy zakončil akci Sladkého Tokoš, ale po Deutschově podklouznutí za 79 sekund opět dostal Nory do hry Kronberg. "Pomohl nám hodně gól na konci druhé třetiny a mysleli jsme, že to dohrajeme a pohoda. Ale stalo se, že jsme udělali fatální chyby. To byl jeden fatál za druhým, všechny tři góly jsme jim darovali, takže to pak bylo dramatické a můžeme být rádi za výhru," doplnil Kafka.

V závěrečném tlaku soupeře pochytal Kafka několik šancí a trenér Cepek mohl oslavit dnešní 39. narozeniny ziskem tří bodů."Tenhle dárek jsem si přál, možná je lepší, že jsme vyhráli takhle, než kdyby to bylo přesvědčivé vítězství. Takhle půjdeme do zápasu se Švýcarskem s nachystanou hlavou, jsem spokojený," prohlásil Cepek.

Švédové i Finové bez problému vyhráli

Florbalisté Švédska zahájili cestu za obhajobou titulu na domácím mistrovství světa v Göteborgu výhrou nad Lotyšskem 11:2. Čtyřmi body za tři branky a jednou asistencí k tomu přispěl před 7 529 diváky v hale Scandinavium útočník Kim Nilsson. V dalším zápase skupiny A porazili úřadující vicemistři Finové 9:2 Německo.

O překvapení se postarali ve skupině D Australané, kteří zdolali Rusko 11:9. Sedmnáctý tým světového žebříčku si tak vyšlápl na devátý a velkou zásluhu na tom měl i brankář Vladimír Plocek, který si připsal 30 úspěšných zákroků. Vedle něj jsou v týmu i další čeští rodáci útočník Petr Pražan, trenér Daniel Dorňák a týmový manažer Michal Veselý. Australané na minulém šampionátu chyběli, nyní se dostali do hry o předkolo play-off.

Mistrovství světa ve florbale v Göteborgu

Skupina A

Německo - Finsko 2:9 (1:3, 0:2, 1:3) Branky: 19. D. Mucha, 49. Von Pritzbuer - 2. a 18. Hyvärinen, 7. a 53. Manninen, 41. a 55. Tiitu, 26. Lax, 30. Salo, 48. Salin.
Švédsko - Lotyšsko 11:2 (5:1, 6:1, 0:0)

Skupina B

ČR - Norsko 7:6 (4:3, 1:0, 2:3)
Branky a nahrávky: 3. Jendrišák (Natov), 4. Ondrušek (Mikeš), 13. Dóža, 20. Suchánek (Tokoš), 40. Dóža (Mikeš), 44. Curney (Podhráský), 56. Tokoš (Sladký) - 11. Olesen (Kronberg), 19. G. Evensen (Straete), 20. Jansson (Rognlien), 51. Kronberg (Olesen), 52. Jansson, 57. Kronberg. Rozhodčí: Burek, Chomnicki (oba Pol.). Vyloučení: 2:2. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 2077.
Sestava ČR: Kafka - Deutsch, Podhráský, Veltšmíd, Suchánek, Jelínek, Sýkora - Curney, Jendrišák, Natov - Tokoš, Tomašík, Sladký - Dóža, Mikeš, Ondrušek. Trenéři: Radim Cepek a Zdeněk Skružný.

Skupina C

Slovensko - Japonsko (3:1, 2:2, 4:1)

Skupina D

Austrálie - Rusko 11:9 (5:4, 4:2, 2:3)
Kanada - Dánsko 2:7 (1:2, 0:2, 1:3)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články