Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

Češi promarnili dvoubrankový náskok. Finové si po obratu zahrají o titul se Švédy

Finské hořké repete. Podobně jako před pěti lety přišli čeští florbalisté na mistrovství světa o nadějný remízový výsledek v závěru semifinále a po inkasované brance v poslední minutě základní hrací doby padli po obratu s domácím Finskem 2:3. V severském souboji se Suomi o titul utkají se Švédy, kteří přehráli Švýcary 6:1. Utkání Česko – Švýcarsko o bronz sledujte v sobotu od 13:20 na ČT3 a webu ctsport.cz, finále Finsko – Švédsko od 16:15 na webu i na ČT sport.

Utkání Finsko – Česko
zdroj: ČTK/Lehtikuva autor: Emmi Korhonen

Češi vedení finským trenérem Petrim Kettunenem vedli sice po první třetině díky brankám Adama Hemerky a Marka Beneše 2:0, ale ve druhé části vyrovnali Justus Kainulainen s Peterem Kotilainenem a v čase 59:11 rozhodl Sami Johansson.

"Bolí to hodně. Prvních pět minut jsme byli pod velkým tlakem a Finsko dominovalo. Poté jsme se zvedli s prvním gólem, využili přesilovku a naše hra byla lepší a lepší. Ve druhé třetině jsme pak hráli velmi dobře do obrany, vytvářeli si šance z brejků a dobře jsme napadali. Řekl bych, že po šedesát minut to byla, vyjma zmíněných pěti minut, poměrně solidní hra," řekl Kettunen.

Finové se museli obejít bez brankáře Lassiho Torisevy, který se symptomy nachlazení vypadl kvůli koronavirovému protokolu. V nominaci jej nahradil Oskari Falden a kryl záda Joonasu Kaltiainenovi. Naopak oproti středečnímu čtvrtfinále se Slovenskem se do sestavy Finů vrátili obránce Tatu Väänänen, který nehrál kvůli podezření na covid-19, a odpočívající útočník Joonas Pylsy.

Finové z úvodní převahy vedení nevytěžili, ale v 5. minutě po střele Justuse Kainulainena pomohla českému týmu horní tyč. Vzápětí spadl Jonne Junkkarinen nepříjemně na hlavu ležícího gólmana Lukáše Bauera, který byl chvíli na střídačce ošetřován. Domácí v Hartwall Areně před 10 263 diváky i nadále neměli při svých šancích přesnou mušku a v čase 13:28 se radovali Češi. Filip Forman zpoza branky přistrčil bekhendem míček Adamu Hemerkovi, který s Rasmusem Kainulainenem na zádech zblízka překonal Kaltiainena a v osmém reprezentačním utkání oslavil premiérový gól.

Potom z rychlého brejku minul Jiří Besta, ale Kettunenův výběr si předtím vynutil faul Juhy Kivilehta a v přesilovce v 16. minutě proměnil ideální přihrávku kapitána Toma Ondruška u levé tyče Marek Beneš.

V úvodu druhé části neuspěl v šanci zblízka Kivilehto, potom se zase dařilo českému týmu držet balonek a nepouštět Finy do kombinací a šancí. Ve 29. minutě po Ondruškově akci minul Adam Delong. Ve 33. minutě se radovali Finové poté, co se přes clonu před Bauerem trefil k pravé tyči Justus Kainulainen.

Český gólman zlikvidoval možnost Villeho Lastikky, ale v čase 37:32 už bylo vyrovnáno. Rozehrávku Matyáše Šindlera za brankou zachytil Lastikka, vyběhl si před brankoviště a našel na levé straně Petera Kotilainena, který zamířil do odkryté branky.

"Gól Justuse Kainulainena byla parádní střela. Poté jsme udělali jednu chybu, což v těchto zápasech soupeři trestají. Nebylo to ale proto, že jsme nějak polevili. Chyby se prostě občas stávají a nám se to v ten moment bohužel vymstilo," prohlásil Kettunen.

Na začátku třetí třetiny měl po Hemerkově přihrávce možnost Marek Beneš, který byl pak ve 44. minutě vyloučen, ale Češi se v oslabení ubránili. Vrátit Kettunenovu výběru vedení mohl i Šindler či Delong. Bauer vyrazil střelu Oskarihi Heikkiläho a neuspěl ani Lastikka. Jenže 49 sekund před koncem se trefil z pravé strany do protějšího horního rohu branky Johansson a rozhodl. Češi už v závěru v power-play nedokázali odpovědět, v poslední sekundě po přihrávce Marka Beneše z rohu ze standardky minul ze vzduchu branku Ondrušek.

Kettunen teď bude chystat tým na duel se Švýcary, s kterými se Češi utkají o bronz počtvrté za sebou a v posledních dvou případech neuspěli. "V tuto chvíli nemohu říci nic konkrétního. Těžko se mi hledají myšlenky, stejně tak jako hráčům. Pokusíme se z toho během večera oklepat a připravit se na zítra. Pokud ale k zápasu přistoupíme stejně bojovně jako dnes, tak můžeme zvládnout cokoliv," dodal Kettunen.

Švédové jsou zase ve finále

Švédští florbalisté si i na třináctém světovém šampionátu zahrají ve finále. V sobotu budou bojovat svěřenci Niklase Nordéna o návrat na trůn poprvé od roku 2014. Osminásobní mistři světa zvládli další reprízu semifinále z minulých tří šampionátů, na kterých postupně vyhráli nad Švýcarskem doma v Göteborgu 10:1, v Rize 7:2 a v Praze 5:4 po samostatných nájezdech.

Slovensko s českým trenérem Radomírem Mrázkem a asistentem Karlem Ševčíkem prohrálo v duelu o 5. až 8. místo s Lotyšskem 2:6. Lotyši budou hrát v sobotu o 5. pozici s Norskem, které zvítězilo nad Estonskem 5:4 v prodloužení. Vítěz si zajistí účast na Světových hrách v americkém Birminghamu, které se uskuteční od 7. do 17. července příštího roku.

Vedle pořádajících USA si zajistili postup také všichni účastníci semifinále, navíc ještě jako druhý zástupce Severní Ameriky Kanada a nejlepší tým z Asie a Oceánie Thajsko. Slovensko o naději na účast přišlo a bude se snažit vylepšit v sobotu proti Estonsku historicky nejlepší umístění, kterým je osmá pozice z roku 2012.

"Nemáme z tohoto zápasu dobrý pocit. Lotyši nás do něho ani nepustili. Byl vidět velký rozdíl ve fyzičce. Nás asi stál obrovské množství sil souboj s Finskem, protože jsme byli úplně bez energie, což bylo vidět na všech činnostech naší hry. Je třeba sportovně přiznat, že Lotyši byli v tomto zápase lepší, plní sil a zaslouženě vyhráli," řekl webu Slovenské florbalové asociace Mrázek.

Mistrovství světa florbalistů v Helsinkách:

Semifinále:

Finsko - ČR 3:2 (0:2, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 33. J. Kainulainen (Pylsy), 38. Kotilainen (Lastikka), 60. S. Johansson (Väänänen) - 14. Hemerka (F. Forman), 16. Marek Beneš (Ondrušek). Rozhodčí: Andersson, Wissman (oba Švéd.). Vyloučení: 1:1. Využití: 0:1. Diváci: 10 263.

Švýcarsko - Švédsko 1:6 (0:2, 1:0, 0:4)
Branky: 25. Lealy - 12. vlastní Schiess, 13. Gustafsson, 44. K. Nilsson, 46. J. Samuelsson, 57. Backby, 59. Galante Carlström. Rozhodčí: Heinola, Marttinen (oba Fin.). Vyloučení: 2:2. Bez využití: Diváci: 6453.

O 5.-8. místo:

Slovensko - Lotyšsko 2:6 (0:1, 1:2, 1:3)
Branky: 24. Řezanina, 55. Gašpařík - 10. a 60. Šmits, 23. Trekše, 32. vlastní Grich, 50. Kovalevskis, 51. Ragovskis.

Estonsko - Norsko 4:5 v prodl. (2:2, 0:2, 2:0 - 0:1)
Branky: 7. Okruzko, 10. P. Kareliusson, 53. Markus, 56. Einamann - 1. a 29. Kronberg, 2. Lundgren, 39. Lindqvist, 64. Grönli.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články