Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Češi porazili Estonsko 12:2 a vyhráli skupinu

Göteborg  Čeští florbalisté porazili na mistrovství světa v Göteborgu Estonsko suverénně 12:2 a díky konečnému skóre ovládli skupinu B. Solidní základ získali už v první třetině, kterou vyhráli 4:1, v dalším průběhu zápasu skóre postupně navyšovali a jasně potvrdili postup do čtvrtfinále, který měli jistý už před zápasem po výhře Švýcarska nad Norskem 10:7. A florbalisté Švédska vyhráli v repríze finále minulých čtyř šampionátů nad Finskem 5:2. Obhájci titulu díky tomu ovládli základní skupinu A. Je tak jisté, že v případě postupu do semifinále přes lepšího z dvojice Německo Dánsko by čeští florbalisté na domácí sedminásobné mistry světa nenarazili.

Radost českých florbalistů
zdroj: ČFbU autor: Martin Flousek

Češi potřebovali k předstižení Švýcarska vyhrát podle výše skóre minimálně o šest či sedm branek a stíhací jízdu načali po 160 vteřinách hry. Natov přihrál z levé stany na pravou Curneymu a kanonýr Mladé Boleslavi poprvé prostřelil Saastamoinena. V šesté minutě fauloval Sýkora Maalta a Markus z trestného střílení blafákem do bekhendu překonal Kafku, který jen na penaltu nahradil debutanta na mistrovství světa Baráka.

Češi ale měli hru plně ve své moci a začali opět nabírat náskok. V úvodním dějství stihli tři branky. Nejdříve zakončil rychlou kombinaci do odkryté branky Jendrišák, po další souhře skóroval Tokoš a 47 sekund před první pauzou se prosadil ještě Natov, který oslavil premiérovou trefu na mistrovství světa.

Ohlasy utkání Estonsko - Česko:

Radim Cepek (trenér ČR): "Neřešil jsem skóre, šli jsme hrát a nebyl tlak na výsledek. Nebylo jedinkrát zmíněno, že musíme dát tolik a tolik gólů, výsledek se rodil postupně. Každá lajna k tomu přispívala kvalitní hrou, výkon se zlepšoval. Byly tam pasáže, kdy jsme dělali chyby, ale se třetí třetinou jsem byl maximálně spokojen. Dobře jsme se mentálně připravili na další zápasy. Chtěli jsme mít dobrý pocit do čtvrtfinále, aby se každá lajna dobře odrazila pro play-off."

Jan Natov (útočník ČR): "Byl to určitě můj nejvydařenější zápas v reprezentaci, zatím jsem dal jediný gól na Euro Floorball Tour proti Švédsku. Rozhodně jsem rád, že jsem mohl přispět k tak důležité výhře. Řekli jsme si, že musíme hrát to, co chceme a díky tomu dospějeme k výsledku. Určitě jsme nečekali, že nám Estonci takto otevřou obranu, díky tomu jsme mohli vstřelit tolik gólů. Jsem rád, že jsme postoupili z prvního místa a teď se uvidí, jak to bude dál."

V druhé části se čekalo na gól tři a půl minuty a přesnou střelou se podruhé prosadil Natov. Estonci zahrozili jen sporadicky. Skóre navýšil ve 27. minutě dorážkou po Zozulákově střele Dóža. V polovině utkání upravil na 7:1 ze standardní situace Fridrich. Šancí na české straně pak na chvíli ubylo a naopak ve 38. minutě poprvé inkasoval i Barák.

V úvodu třetí třetiny se Češi poprvé dostali na brankovou normu, kterou potřebovali k prvenství ve skupině. Ve 43. minutě usměrnil Suchánkovu přihrávku do branky Sladký a za 33 sekund završil po blafáku do bekhendu hattrick Natov. Navrch přidali góly Tomašík a Tokoš, který se trefil v zápase podruhé, a počtvrté skóroval Natov.

ČR - Estonsko 12:2 (4:1, 3:1, 5:0)

Branky a nahrávky: 3. Curney (Natov), 9. Jendrišák (Curney), 13. Tokoš (Sladký), 20. Natov (Curney), 24. Natov (Podhráský), 27. Dóža (Zozulák), 31. Fridrich (Jelínek), 43. Sladký (Suchánek), 44. Natov (Heřmanský), 49. Tomašík (Suchánek), 54. Tokoš (Tomašík), 59. Natov (Curney) - 6. Markus z trestného střílení, 38. Köiv (Kurmiste). Rozhodčí: Henriksen, Ingebrigtsli (oba Nor.). Bez vyloučení. Diváci: 1 864.

ČR: Barák (v čase 5:24 jen na nájezd Kafka) - Heřmanský, Podhráský, Veltšmíd, Suchánek, Jelínek, Sýkora - Curney, Jendrišák, Natov - Tokoš, Tomašík, Sladký - Dóža, Fridrich, Zozulák - od 30. navíc Mikeš, Ondrušek. Trenéři: Radim Cepek a Zdeněk Skružný.

Jak budou vypadat vyřazovací boje MS?

Předkolo play-off 1

Lotyšsko – Kanada

Předkolo play-off 2

Norsko - USA

Předkolo play-off 3

Německo – Dánsko

Předkolo play-off 4

Estonsko - Slovensko

Čtvrtfinále 1

Švédsko - Vítěz PO4

Čtvrtfinále 2

Česká republika - Vítěz PO3

Čtvrtfinále 3

Finsko - Vítěz PO2

Čtvrtfinále 4

Švýcarsko – Vítěz PO1

Semifinále 1

Vítěz čtvrtfinále 2 - Vítěz čtvrtfinále 3

Semifinále 2

Vítěz čtvrtfinále 1 - Vítěz čtvrtfinále 4

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články