Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Češi jsou mistři světa. Úspěch juniorů v dramatu proti Finsku řídilo trio Matějů

Čeští florbalisté obhájili ve vypjatém finále zlaté medaile ze světového šampionátu juniorů. V Brně dokázali otočit utkání s Finskem a za hlasité podpory domácího publika vyhráli 4:3. Vítěznou trefu za záda gólmana Juusa Jokisala poslal minutu a půl před sirénou Matěj Čermák. V zápase o třetí místo se po přestřelce se Švýcarskem radují Švédové.

Čeští junioři na MS ve florbale
zdroj: Český florbal - Flickr autor: Český florbal - Flickr

Český tým stupňoval tempo zápasu a zásluhou gólů Matějů Havlase, Pěničky a Čermáka a také Bohumila Piskáčka skóre otočil a vybojoval druhé zlato z juniorského mistrovství světa v řadě. V roce 2019 opanovali Češi turnaj v kanadském Halifaxu.

"Jsem neskutečně hrdý, dokázali jsme to obhájit. I když jsme prohrávali 2:0, tak jsme věřili, že víme, jak je zlomit. V týmu nebyl nikdo, kdo by zapochyboval, byli jsme na ty situace připravení," řekl kouč Jaroslav Berka.

Finále přitom nezačalo vůbec dobře, Finové do utkání vlétli jako uragán. Lovit míček ze sítě za svými zády musel Tomáš Jurco hned ve čtvrté vteřině zápasu po parádní trefě Alpa Laitily. Další nebezpečnou střelu o sekundy později už český brankář vykryl. Tempo první třetiny nezpomalilo a Laitila v 18. minutě umístil druhý finský gól do levého horního růžku Jurcovy brány.

Matěj Havlas otevřel skóre na české straně ve 3. minutě druhé třetiny z přesilovky. O sedm minut později Šimon Stránský promarnil příležitost samostatného nájezdu. Brankář Jurco se znovu ukázal jako zachránce nadějí domácích. Ve 38. minutě neskutečným zákrokem vypíchl snahu Mattiho Minkkinena, kterému na tutovku přihrával znovu Laitila.

V čase 42:04 srovnal na 2:2 Matěj Pěnička a čeští reprezentanti pokračovali za podpory brněnského publika v tlaku. Na druhé straně se rovněž parádním zákrokem blýskl po akci Havlase a Stránského Jokisalo. O chvíli později už byl ale finský brankář krátký na střelu Bohumila Piskáčka, který dal ve finále svůj první gól v turnaji.

V čase 54:19 vrátil Seveřany do utkání úplně volný Tatu Havula. Minutu a půl před závěrečnou sirénou ovšem prolétl kolem soupeřů Petr Majer a přihrál Matěji Čermákovi, který střelu dorazil do brány a poslal svěřence trenéra Berky za mistrovským titulem.

"Nemám slov. Bylo to hrozně rychlé. Nechápu, jak to (Petr Majer) dokázal udržet na tom manťáku, našel to neskutečně a já už to jen uklízel do brány. Týmu jsem věřil na sto procent, sílu nám dodávali také skvělí fanoušci," radoval se střelec vítězné branky Čermák.

"Vyhráli jsme domácí mistrovství světa, nikomu se to nikdy nepovedlo. Nelze si to než užívat. Myslím, že nějaké zadostiučinění se dostaví později. Tým si teď určitě užije oslavy, zažil dva a půl roku tvrdé práce, která se dneska zúročila, a ukázali jsme, že na to máme," radoval se kapitán Filip Forman, který stejně jako další útočník Havlas byl i u triumfu v Kanadě.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Florbaloví junioři hodnotí světový titul

Švédové vybojovali první historický bronz

Stejně jako v semifinále s Českem, Švédové šli v zápase rychle do vedení po trefách Nyströma a Lovenforse. Ofenzivně hrající Švýcaři následně dostali vývoj utkání pod svou taktovku a ve druhém dějství vedli dokonce 5:2.

Tým ze severu Evropy ale opět gradoval svůj tlak a velkou zásluhou Nyströma s Hemmingbergem v koncovce skóre srovnal. Padesát sekund před koncem zápasu poslala stejná dvojice Švédy do vedení 7:6 a za historicky prvními bronzovými medailemi z mistrovství světa do devatenácti let.

Mistrovství světa juniorů ve florbalu v Brně:

Finále:

ČR - Finsko 4:3 (0:2, 1:0, 3:1) Branky a nahrávky: 23. Havlas (Stránský), 43. Pěnička (Matěj Čermák), 51. Piskáček (Havlas), 59. Matěj Čermák (Majer) - 1. Laitila (Vesterinen), 18. Laitila (Minkkinen), 55. Havula (Järvikangas). Rozhodčí: Broman, Matti (oba Švéd.). Vyloučení: 2:1. Využití: 1:1. Diváci: 2261.

O 3. místo: Švédsko - Švýcarsko 7:6 (2:4, 2:2, 3:0).

Konečné pořadí: 1. ČR, 2. Finsko, 3. Švédsko, 4. Švýcarsko, 5. Lotyšsko, 6. Německo, 7. Slovensko, 8. Polsko, 9. Dánsko, 10. Estonsko, 11. Slovinsko, 12. Rakousko, 13. Belgie, 14. Maďarsko, 15. Itálie.

All Star tým: Tomáš Jurco (ČR) - Hannes Nyström, Mattias Lövenfors (oba Švédsko) - Filip Forman (ČR), Alpo Laitila (Finsko), Matěj Pěnička (ČR).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články