Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

"Bude to mazec." Před florbalistkami je vidina finále. Musí porazit Švédky

S jasnými vládkyněmi světové scény Švédkami se v semifinále mistrovství světa v Bratislavě utkají české florbalistky. Svěřenkyně trenéra Miroslava Janovského, který očekává podle svých slov "mazec", chtějí zapomenout na poslední debakly s vítězkami minulých pěti šampionátů a co nejvíce se poprat o naději na finále. Přímý přenos sledujte od 19:55 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Radost českých florbalistek
zdroj: Český florbal autor: Martin Flousek

"Každý soupeř se dá překvapit a uvidíme, jestli se nám to podaří. Bude to ohromně těžké, ale rozhodně nepůjdeme do toho zápasu s tím, že jdeme jen nějakým způsobem přežít. Jsme na mistrovství světa, je to jedno semifinále za dva roky a uvidíme, co se z toho dá vytřískat," řekl trenér Janovský.

Švédky drží na mistrovství světa rekordní vítěznou sérii 30 zápasů a v Bratislavě v základní skupině rozdrtily obhájkyně bronzu Švýcarky 12:3. Na světovém šampionátu naposledy neuspěly v roce 2007 ve Fredrikshamnu, kde v základní skupině prohrály s Finskem 1:2.

Je nám líto, video expirovalo.
Florbalistky zdolaly Polsko a v semifinále vyzvou Švédsko

Finky jsou také posledním týmem, který současný švédský výběr pokořil v mezinárodním zápase. V přípravném duelu v září 2015 doma ve Vantaa vyhrály dokonce vysoko 7:0. Od té doby nenašly Švédky přemožitelky už ve 34 duelech. Jen Švýcarky s nimi letos na konci dubna na Euro Floorball Tour v Olomouci uhrály remízu 4:4.

"Švédky mají poskládaný tým z takových hráček, že jsou pro mě opravdu v tuhle chvíli prvním profesionálním ženským týmem. Jsou to špičkové sportovkyně a bude to opravdu mazec," uvedl Janovský. Jeho tým s nimi v posledních čtyřech vzájemných zápasech vždy schytal krutý debakl. Na minulém MS v roce 2015 v Tampere v základní skupině prohrál 2:17 a na turnajích EFT následně 0:14, 1:13 a 5:13.

Ilustrační foto

Celkově Češky prohrály se Švédskem 25 z 26 vzájemných zápasů a jen jednou dosáhly na remízu při celkovém skóre 44:252. Nerozhodně 3:3 skončil duel na EFT v Praze na konci října 2008.

"Budeme na ně určitě stoprocentně připravení a uvidíme, na co to bude stačit. Na posledním turnaji Euro Floorball Tour v Malmö jsme s nimi hráli třetinu, kterou jsme vyhráli 4:1. Tak se na ně dá zahrát," doufá Janovský. Je rád, že tým švédskou sílu z pravidelných konfrontací zná. "Máme štěstí, že s nimi hrajeme minimálně dvakrát ročně," doplnil.

Středeční čtvrtfinále s Polskem (10:4) vynechala zraněná útočnice Denisa Ratajová, která má problémy se zadním stehenním svalem. Ta by se zřejmě mohla vrátit do hry až v sobotu v závěrečném boji o cenné kovy. "Má za sebou vyšetření, nedopadlo špatně. Ale všichni, kdo sportují a měli problém s hamstringem, tak vědí, že to je komplikované," uvedl Janovský.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články