Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Billá proti Norsku překonala český rekord. Jsem zaskočená, říká florbalistka

Český rekord v kanadském bodování na mistrovství světa překonala díky dvěma brankám a jedné asistenci v duelu proti Norsku (8:0) obránkyně Denisa Billá. Vylepšila svou bilanci v jubilejním 40. duelu na 25 bodů za 14 gólů a 11 asistencí a překonala o bod útočnici Elišku Vrátnou, která loni ukončila kariéru.

Česká florbalistka Denisa Billá
zdroj: Martin FLOUSEK / www.ceskyflorbal.cz

Billá zaznamenala posun díky přihrávce na gól Magdalény Pláškové na 8:0 z 54. minuty. Rychle spěchala do branky pro balónek, nikoliv však pro sebe. O svém historickém zápisu neměla ani potuchy. "To nebyl míček pro mě. To byl pro Majdu Pláškovou, která vstřelila svůj první gól na mistrovství světa," usmívala se Billá.

"Jsem velice zaskočená, protože jsem nečekala, že bych někdy mohla být první zrovna v této disciplíně. V reprezentaci nastupuju většinou v obraně, tak bych s tím nepočítala. Na druhou stranu je pravda, že mám jednou tolik mistrovství než ostatní," řekla opora mistrovského Jižního Města.

Vrátná stihla za tři šampionáty v 17 duelech 16 tref a osm přihrávek, o rekord hned na prvním MS po konci kariéry přišla. Sledovala to přímo na Zimním stadionu Ondreje Nepely, kde je ve staronové roli spolukomentátorky České televize. "V konečném důsledku mě to nepřekvapuje, že jsem překonala ji. Možná bych čekala Ilču Novotnou, ale Líza pro mě není velké překvapení," navázala Billá.

Bývalé reprezentantky Ilona Novotná a Kristýna Jílková mají na kontě z MS po 22 bodech, nahoru se ale tlačí současné opory ofenzívy. Tereza Urbánková si polepšila na 21 a Eliška Krupnová na 20 bodů. Jednatřicetiletá Billá je českou rekordmankou i s osmi účastmi na světových šampionátech, v počtu zápasu se dokonce blíží celkovému rekordu. V příštím duelu může vyhrávat druhou Švýcarku Simone Bernerovou (41 utkání) a na konci turnaje vyrovnat i první Lotyšku Baibu Jurušaovou (43).

V duelu s Norskem si mohla vychutnat snadnou výhru, přestože Norky držely skoro až do konce první třetiny bezbrankový stav. "Je pravda, že to asi bylo trošku nervóznější. Moc se nám nepovedla rozcvička, nebyly jsme moc v tempu, takže jsme se chvíli zahřívaly. V podstatě jsme se seznamovaly s touto halou, protože jsme tady ještě zápas nehrály. Ale s prvním gólem to všechno spadlo a už to bylo v pořádku," prohlásila Billá.

"My jsme věděly, že Norky budou docela silné, že mají v týmu tři hráčky ze Švédska a budou oproti Lotyškám běhavější a individuálně vybavené, takže to bylo jen o nás a počkat si na tu chvíli, kdy budeme schopné proměnit první šanci," řekla Billá a upozornila na útočnici Karen Farnesovou z Endre a obránkyni Tone Einstulenovou z Mory. Brankářka Thea Kristine Ekholtová z Endre dnes nechytala.

V druhé třetině už Česky nastřílely soupeřkám pět gólů a s přehledem naplnily roli favoritek. "Myslím, že dnešní zápas nás všechny bavil. Vycházelo nám to tak, jak jsme si to řekly, a bylo to všechno fajn," pochvalovala si. V úterý před polednem se Češky dozvědí, zda ve středečním čtvrtfinále narazí na Polsko, či Norsko. "Je mi to asi jedno, kdo to bude. Jsou to dva týmy, které jsou asi na stejné úrovni. Jelikož chceme do semifinále, tak musíme porazit kohokoliv," dodala Billá.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články