Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Barák bere zápas proti Estonsku jako vrchol kariéry

Göteborg - Na premiérový start na mistrovství světa v Göteborgu se může těšit český florbalový brankář Jan Barák, který dostane příležitost v závěrečném utkání základní skupiny B proti Estonsku. Jednička Tomáš Kafka bude po duelech s Norskem a Švýcarskem odpočívat a 204 centimetry vysoká opora Chodova se dočká velkého okamžiku. Přímý přenos utkání sledujte od 15:45 na ČT sport a našem webu.

Jan Barák na tréninku české reprezentace
zdroj: ČFbU autor: Martin Flousek

"Bude to asi vrchol kariéry. Je to týmový sport, ale pro mě už je velká individuální výhra, že jsem tady. A samozřejmě nastoupit do zápasu je ještě o stupínek výš než si sednout na střídačku a křičet: 'Jedeme'," řekl Barák, který bere roli dvojky za zkušeným Kafkou s nadšením.

Těší jej, že trenéři Radim Cepek se Zdeňkem Skružným jasně rozdělili úlohy. "S brankáři by se mělo hlavně mluvit, což tady naštěstí proběhlo. Řekli, že Bolek (Kafka) je jednička, já dvojka a budu mu krýt záda a mám být připravený. Potřebuješ vědět, na čem jsi, a nežít v nějaké nejistotě. Tady to máme nastavené, komunikace funguje dobře. A je to super," prohlásil pětadvacetiletý Barák.

Už v osmnácti letech se dostal do A-týmu Chodova, v roce 2007 se podílel na zisku stříbra českých juniorů na mistrovství světa ve Švýcarsku. Ale na šampionát dospělých pronikl až nyní, poté co překonal i určitou krizi. "Měl jsem všechno relativně snadno a nikdy jsem tomu nemusel tolik obětovat. Myslel jsem, že to půjde donekonečna. A nešlo, přehnalo se přes mě šest až osm jiných brankářů," řekl Barák.

Namotivalo jej, že o něj Cepek se Skružným na začátku dvouletého cyklu před šampionátem v Göteborgu projevili zájem. "Řekli mi, že v té širší pětce přesto jsem, byl jsem za to hrozně vděčný a rozhodl jsem se, že jim to splatím. Takže jsem spolupracoval s individuálním kondičním trenérem, se sportovní psycholožkou a všechno nás hnalo kvůli mistrovství světa. Klaplo to a je to super. Teď je to taková trošku pohádka," dodal Barák.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články