Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

9 dní, 48 utkání, 17 televizních stanic. ČT nabídne florbalový svátek s řadou novinek

Praha se chystá na světový šampionát, který se do české metropole vrací po deseti letech. Česká televize zprostředkuje divákům všech 48 utkání, z toho devatenáct na obrazovkách ČT sport, ostatní zápasy bude možné sledovat na webu ctsport.cz. Přípravy na vysílání světového šampionátu probíhaly od června. Jaké novinky Česká televize nabídne a na co se mohou diváci těšit prozradil v rozhovoru komentátor ČT sport Ondřej Zamazal, pod jehož vedením celý projekt vznikal. Přímé přenosy ze světového šampionátu můžete sledovat od 1. prosince na ČT sport a webu ctsport.cz

Příprava povrchu pro florbalové MS v O2 areně
zdroj: Český florbal/Martin Flousek

Mistrovství světa se v Praze konalo naposledy v roce 2008, od té doby se v procesu organizování tak velké sportovní akce mnohé změnilo. "To srovnání je občas i úsměvné. Tentokrát se šampionát vyznačuje tím, že v největší české hale bude florbal devět dní. Naše organizační a divácké, ale i ty sportovní cíle jsou vyšší než to bylo v minulosti," řekl před šampionátem prezident Českého florbalu Filip Šuman.

Před čtyřmi roky ve Švédsku zavítalo na 48 zápasů turnaje 104 406 diváků, což překonalo rekord z roku 2008 z Prahy a Ostravy (104 018 fanoušků).

"Snažíme se divácky šampionát zase o něco posunout. Sebevědomě říkáme, že bychom divácký rekord chtěli překonat a v tomhle porazit Švédsko. Tenhle rekord drží právě Švédové. My bychom chtěli do arén přitáhnout ještě větší počet, možná ten rekord. Kapacita hal na to je," doufá Šuman v prolomení diváckého rekordu. 

Fanouškům florbalu nabídne Česká televize pestrý program. Pod vedením Ondřeje Zamazala probíhají od června přípravy rozsáhlého projektu vysílání světového šampionátu. Program ČT sport i web ctsport.cz nabídne devatenáct přenosů florbalových utkáních, ostatních 29 zápasů bude možné sledovat na webu. Vysílání bude doplněno o unikátní předzápasový i přestávkový program, ve kterém čeká na fanoušky řada novinek.

"Jsme rádi, že máme v zádech silného partnera Českou televizi, protože devatenáct přímých přenosů, které uvidí diváci během těch devíti dnů je samozřejmě dobré číslo. Myslím si, že si všichni fanoušci florbal opravdu užijí. My chceme nabízet florbal v atraktivním balení nejenom fanouškům v O2 aréně," řekl Šuman.

Česká televize bude mít přímo v O2 aréně vlastní studio, kterým budou střídavě provázet Ondřej Zamazal a Jana Niklová. Společně s moderátorem své postřehy přidají dva experti. V této pozici se budou střídat osobnosti z florbalového světa - Aleš Jakůbek, Martin Richter, Vladimír Fuchs, Jan Zahalka, Zdeněk Skružný, Michal Rybka, Eliška Vrátná, Kristýna Matoušová (dříve Jílková), Tamara Hašová. Svým komentářem budou během zápasů diváky provázet Ondřej Zamazal a Martin Kozák.

Vysílání MS v číslech:

Zajímavou novinku nabídne ČT sport před zápasy českého celku. Bývalý reprezentační trenér Zdeněk Skružný bude vysvětlovat na trenérské tabuli taktické prvky, které by bylo vhodné využít proti danému soupeři.   

"Mě k tomu vedla myšlenka, že v přetechnizovaném vysílání, kdy máme k dispozici všechny pomůcky včetně elektronické tužky, je čas se trochu vrátit. Zdeněk Skružný předstoupí před národ, stejně jako předstupoval před svůj tým jako trenér. Bude mít připravenou velkou trenérskou  tabuli. Klasicky jako když mluvil k hráčům, fixou rozkreslí nějaký hrací prvek, který je potřeba zahrát v utkání," vysvětlil Zamazal.

Během každé třetiny navíc ČT sport přinese živý rozhovor s reprezentačním trenérem, který bude reagovat na aktuální dění. Jedná se o záležitost, kterou diváci mohou sledovat v české superlize už druhou sezonu. "Takže v první, druhé a třetí třetině se vždy prostřídají tři čeští trenéři. Je to nadstavba, která by měla poukázat na to, nad čím trenér uvažuje na střídačce," popsal.

Mezi jednotlivým třetinami nabídne ČT sport profily českých hráčů nebo zajímavá témata, která se šampionátu či reprezentace týkají. Na místě zápasového dění bude mít Česká televize také své redaktory, kteří budou přinášet aktuální informace. Odborný reportér Jan Lutonský bude poukazovat na silné stránky jednotlivých hvězd šampionátu s přímou ukázkou ze hřiště.

Nebude chybět elektronická tužka, která bude využívána trochu jiným způsobem, než byli dosud diváci zvyklí. S experty ve studiu bude spolupracovat operátor elektronické tužky přímo z Kavčích hor. "Protože elektronickou tužku, kterou máme na Kavčích horách z technických důvodů nelze jen tak vzít, vyndat a přenést do O2 arény. Navíc tam běží i pralelně další sporty, během MS běží hokej a třeba biatlon."

Některými prvky ve vysílání se Česká televize inspirovala v zahraničí, například přenosy z NHL. "Není to podle mě žádná ostuda. Pokud nějaká inspirace, tak zámořským způsobem zobrazování sportu," řekl Zamazal.

Česká televize připravuje vysílání světového šampionátu zhruba půl roku. "Já konkrétně na tom dělám od začátku června, od začátku října je ta intenzita denodenní i o víkendu. Přípravám šampionátu jsem věnoval zhruba tisíc hodin, popsal Zamazal náročný program. "Nechci, aby vznikl dojem, že je to moje onemashow, ale ten florbal buduji tak, že chci mít o všem povědomí. Prostě když si vytvořím nějaký nápad, tak jdu po tom, aby to všechno klaplo," řekl na závěr.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články