Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Žokej Váňa: Třetí místo je pro mě prohra

Pardubice – Místo oslav čtvrtého titulu v řadě bral pouze třetí místo. Největší favorit na vítězství ve 122. ročníku Velké pardubické Josef Váňa na další vítězství v Pardubicích nedosáhl a jak sám v cíli přiznal, tento výsledek ho velmi zklamal. "Pro mě je to prohra," prohlásil osminásobný vítěz pardubického dostihu.

Josef Váňa
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

"Já chtěl vyhrát, pro mě je to prohra," řekl Váňa, který za sedm dnů oslaví šedesátiny. Na těžké trati s hlubokou oranicí byl dostih náročný. "Tiumen se s tím popral perfektně, nevidím nikde v dostihu nějakou chybu," řekl Váňa.

Výkon vítězné Orphee des Blins, která s žokejem Janem Faltejskem vedla od startu až do cíle, Váňu překvapil. "Když jsem skákal Havlák, tak jsem si myslel, že zákonitě ta kobylka musí chcípnout, že ji někde doženu, ale bohužel se to nestalo. Tak jim musím jen pogratulovat, byli opravdu perfektně připravení," prohlásil.

Tiumenův majitel Ivo Köhler nejspíš počítá s Váňou i pro příští ročník Velké pardubické. "To je možné, ať počítá, s čím chce. Ale pokud nebudu mít pulz v klidu, aspoň na té úrovni jako letos, tak se na to určitě vykašlu," řekl Váňa. "Nevím. Už mám šedesát let. Já teď nevím, hotovka. Nechme to jako otevřenou záležitost, jo?"

V letošní Velké pardubické, jeho šestadvacáté, se Váňa podle svých slov ani nezadýchal. "Přesto si teď potřebuju odpočinout, někde se pořádně prohřát, abych přežil zimu, protože zima je tu krutá - a já chci v zimě pracovat. Rád bych jel někam do tepla, ale aby na to bylo, když jsme tentokrát nevyhráli," vtipkoval.

S Tiumenem si výborně rozumí a ani v závěru nepoužil bič, aby zkusil dohnat Ronina a útočil na druhé místo. "Už jsem to vzdal kvůli té kobyle, která byla tak daleko, že se o tom nedalo ani uvažovat. Tiumena mám tak rád, že ho nezmlátím a nezabiju kvůli tomu, abych byl druhý ve Velké pardubické," konstatoval Váňa.

Jedenáctiletý Tiumen má podle Váni pořád šanci, že vyhraje příští rok, čímž by vyrovnal bilanci Železníka, jediného koně s čtyřmi výhrami ve Velké pardubické. "Železník taky vyhrál ve třinácti," řekl Váňa. Nevadilo mu, že nepřekonal rekordní zápisy dostihu. "Já to dělám, protože mě to baví, a rekordy jsou mi šumafuk," řekl Váňa.

Váňův start byl letos dlouho s otazníkem, protože si v dubnu zlomil stehenní kost a musel na operaci. Přesto se dostal do formy, prokázal zkušenosti a v dostihu si vedl výborně. "Chtěl bych vzkázat všem, co jim táhne na šedesát jako mně, ať neházejí flintu do žita, že se dá v tomto věku něco dokázat," řekl Váňa.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články