Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Player a Marcel Novák zvítězili ve III. kvalifikaci na Velkou pardubickou

Třetí a zatím nejpočetněji obsazenou kvalifikaci na Velkou pardubickou steeplechase vyhrál ryzák Player v sedle se svým stálým žokejem Marcelem Novákem. Desetiletý valach odvodil na těžké mokré půdě přes polovinu závodu a ve finiši si poradil s útokem druhého Chicname De Cotte.

Ze třinácti koní na startu osm nikdy Velkou pardubickou neabsolvovalo, čtyři neměli ani žádné zkušenosti v kvalifikacích. Ale jako první skončil překvapivě obhájce loňského vítězství z třetí kvalifikace Lombargini, z jehož sedla se poroučel Jan Odložil.

Na trati dlouhé 5800 metrů byl zpočátku velmi aktivní Pavel Kašný s Angosturem, před Velkou vodou jej na čele vystřídali Player a Marcel Novák. Angostura stejně jako návštěvník ze Švédska Three Is Company pak vysokému tempu nestačili a v dostihu skončili.

I do cílové rovinky vjížděl na první pozici Player. Desetiletý ryzák pak se silami vydržel a odrazil nápor koní Chicname De Cotte s Ludovicem Solignacem a Argana s Martinem Liškou. Player už běžel Velkou pardubickou dvakrát, ani jednou ovšem dostih nedokončil.

V letošním prvním kvalifikačním klání skončil až pátý, podle slov Nováka ale bylo štěstí, že po problému na jedné z překážek květnový závod vůbec dokončil.

"Z první kvalifikace jsme byli trochu zklamaní, ale dnes ukázal, že patří mezi tu elitu. Já jsem chtěl sedět a ještě jsem nechtěl vodit, ale viděl jsem, že nechce jít (Kašný s Angosturem), tak řikám, tak jdeme," vysvětlil Novák, proč velkou část závodu odvodil. Zkušený žokej ovládl už druhou letošní kvalifikaci, v červnu se radoval v sedle Talenta.

Na papírovém favoritovi seděl Jan Faltejsek, Sacamiro ale doběhl šestý. Před vrcholem steeplové sezony nicméně pětinásobný vítěz Velké Pardubické hlavu nevěsil: "Hodnotil bych to i pozitivně, protože on není takový obr kůň, půda byla dnes proti němu. Velká je o štěstí, není jen o tom, že člověk má nejlepšího koně. On je dobrý skokan, zná to tady, takže je to platný kůň."

Cenu Registany pro čtyřleté a starší klisny, která kvalifikačnímu klání předcházela, ovládla největší favoritka Giannina v sedle s Adamem Čmielem. Ve steeplechase druhé kategorie na 4150 metrů suverénně porazila druhou Makovou Panenku a třetí Yaru. Čtyřletá hnědka přitom absolvovala teprve druhý kros v životě.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články