Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Zastřihnout, natřít, pokropit... Velká pardubická je za dveřmi

Pardubice – Do 123. ročníku Velké pardubické zbývá posledních 12 dní a pardubické závodiště se pečlivě připravuje na vrchol sezóny. Kromě sekání trávy je nutné například vyspravit a srovnat dráhu po posledních dostizích, zastřihnout živé ploty, opravit a natřít překážky, na kterých je změkčovací materiál zabraňující zranění koní.

Pardubické závodiště se připravuje na 123. Velkou pardubickou
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

Důležité je, aby dostihová dráha měla správnou vlhkost a nebyla příliš tvrdá. "Zatím jsme nekropili, bylo dost vlhko, ale teď se asi bude muset začít zavlažovat. Uvidíme podle předpovědi počasí. Musíme na dráhu dát asi 40 milimetrů srážek, aby se půda provlhčila do čtyř centimetrů," řekl správce dráhy Jiří Janda. Pardubické závodiště od loňského roku využívá zavlačovací systém, který by měl i přes nepřízeň počasí zaručit, aby koně neběželi "po betonu".

Již v dubnu před zahájením sezony závodiště nechalo vykácet některé topoly, které nebyly v dobrém stavu. Pořadatelé dostihů upravili a vyspádovali oranici, při úpravě bylo přemístěno na 1000 tun zeminy. Vybagrovali a vyčistili také přibližně dva kilometry drenážních příkopů.

V úsecích v oblasti startu, u některých skoků a pak také na třech čtvrtinách hlavní travnaté dráhy v délce 1800 metrů bylo rozmetáno na 300 tun kompostu, který se musel zapravit do travnatého povrchu. Zároveň se upravila i písková dráha.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články