Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Vzor v Anglii a Irsku. V Pardubicích testují bezpečnější překážky

Pardubice – Závody steeplechase na pardubickém závodišti by měly být v blízké budoucnosti mnohem bezpečnější. Pomoci by k tomu mělo osm nových překážek, které dostihový spolek začíná testovat.

Dostihy
zdroj: ČTK/PA autor: Niall Carson

"Koně tyto překážky daleko lépe respektují. Jejich konstrukce je postavená tak, že při pádu by nemělo dojít k tomu, že kůň žokeje zalehne nebo ho fatálně zraní," řekl místopředseda a výkonný ředitel spolku Martin Korba.

Překážky dlouhé 12 metrů od irského výrobce jsou podle Korby měkčí, mají deformační zóny, jsou plastové a mají dlouhou životnost. "Viděl jsem překážky 12 let staré a byly prakticky netknuté," dodal ředitel.

Překážky tvoří kombinace hnědých a bílých pruhů, což umožňuje koním a jezdcům lépe odhadnout výšku a délku skoku. Poprvé ji vyzkoušel i žokej Jaroslav Myška. "Žokej se nemusí v podstatě o moc starat, neboť koně to tam navede a kůň si to zdálky prostě změří sám," prohlásil.

Je nám líto, video expirovalo.
Pardubické závodiště představilo bezpečnější překážky

Pardubický spolek si krom zvýšení bezpečnosti od překážek slibuje také zvýšení atraktivity závodiště. Novinka by tak mohla přilákat více jezdců a koní ze zahraničí. "Bylo by to ideální, abychom je měli, kompletní sadu všech osm pro závod steeplechase v den před Velkou Pardubickou," prohlásil Korba.

Dráha v Pardubicích má osm klasických překážek steeplechase, které stojí 300 000 až 400 000 korun, a osm proutěných, které jsou o něco lacinější.

Dostihový spolek letos uspořádá deset dostihových dnů. Vrcholem sezony bude 8. října 127. ročník Velké pardubické, závěrečný dostihový den se uskuteční 21. října. Při nejtěžším evropském dostihu Velké pardubické se zatím budou dál používat tradiční překážky.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články