Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Velké hvězdy ve stájích i v sedlech. Takoví koně tu ještě nebyli, zní z Chuchle

Evropský pohár žokejů na závodišti ve Velké Chuchli nabídne atraktivní podívanou. Na čtvrtý ročník do Prahy dorazí legendární irský sprinter Gordon Lord Byron a šestnáct jezdců z patnácti zemí. České barvy budou v sobotu hájit Václav Janáček a Tomáš Lukášek. Přímý přenos sledujte v sobotu na ČT sport a webu ctsport.cz od 15:20.

Dostihy
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Gordon Lord Byron vyběhal už přes 1,8 milionu liber (asi 51 milionů korun) a procestoval světová závodiště od Irska po Hongkong. Irský hnědák se stane prvním dostihovým koněm v historii, který bude do Prahy přepraven letecky. K jeho konkurentům patří německý Julio a někdejší šampion německých sprinterů Shining Emerald. Favorizované trio ale bude mít těžkou pozici, losem dostalo nejnevýhodnější čísla a koně budou muset sbíhat k bariéře z vnější strany dráhy.

"Koně takových kvalit tady ještě nebyli. Bude to jedinečná událost, možná česká událost desetiletí," řekl na tiskové konferenci trenér Václav Luka mladší, který bude mít v hlavním dostihu čtvrtého favorita Troizileta a ryzáka Beau Massagota.

Hlavními žokejskými hvězdami budou Eduardo Pedroza z Panamy, britský jezdec dubajského vládce, šejka Muhammada al Maktúma, Brett Doyle či irský světoběžník Tadhg O'Shea. Na startu budou mimo jiné jezdci z Kataru, Portugalska, Řecka, Kypru a přijede i trojnásobný český šampion Kazach Bauyržan Murzabajev.

Je nám líto, video expirovalo.
Hvězdou Evropského poháru žokejů je hnědák Gordon Lord Byron

"Žokejská sestava se vzhledem k závazkům řady hvězd nerodila snadno, ale většina jezdců o účast velmi stála," řekl za pořadatele Milan Baraník.

Původně měli startovat tři čeští žokejové. Filip Minařík ale dostal v Německu distanc a přišel o licenci. Bude tak alespoň v roli spolukomentátora.

Do čtyř hlavních dostihů si žokeje vybírali podle handicapů koní trenéři, pro čtyři zbylé se jezdecké obsazení losovalo. Každému žokeji se do hodnocení započítávají čtyři nejlepší výsledky. Celkový vítěz získá 4000 eur, přes 100 tisíc korun.

Prvním dostihem odpoledne bude závod trenérů. Startovat měl i osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa, ale kvůli problémům s kyčlí nepojede.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články