Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Španělská basketbalová liga 2024/2025

Velká pardubická je po roce tady. Favoritem 134. ročníku je Godfrey, celý den odvysílá ČT sport

Osmiletý valach Godfrey je favoritem na vítězství v 134. ročníku Velké pardubické. Jezdec Jan Faltejsek může díky němu dosáhnout už na sedmé vítězství v nejslavnějším překážkovém dostihu v Česku. Loni triumfoval v sedle Sacamira, který letos kvůli zranění nestartuje. Jako jediný z minulých vítězů Velké pardubické poběží šampion z roku 2021 Talent, který se zde ve třinácti letech rozloučí s dostihovou kariérou. Přímý přenos celého dne sledujte od 11:00 na ČT sport a ČT sport Plus, dostih na 6900 metrů odstartuje v 16:00.

Velká pardubická
zdroj: Reuters autor: David W Cerny

Godfrey vyhrál květnový první kvalifikační dostih. Od té doby nezávodil, trenér Dalibor Török ho záměrně šetřil, aby snížil riziko zranění. V sedle bude mít šestinásobného vítěze dostihu Faltejska.

"Budu se snažit pracovat pro koně a tým, který za ním stojí, a nějaké rekordy, ty jsou mimo. Jde o to, aby kůň měl co nejlepší výsledek," uvedl žokej.

Druhým favoritem je podle bookmakerů jeden ze zahraničních koní, irský Coko Beach. Devítiletý bělouš na dostizích prokazuje kvalitu, kterou dlouho žádný zahraniční účastník Velké pardubické neměl.

Na specifickém pardubickém závodišti ale poběží poprvé, i když má s cross country zkušenosti z Irska. Pokud by Coko Beach v neděli triumfoval, stal by se prvním zahraničním vítězem Velké pardubické od triumfu It's a Snipa v roce 1995.

"Může mít trošku problém se zahrádkami, které může znát jen z Velké pardubické, protože za vodou se neskáčou," komentoval pro ČT24 Václav Sochor z Tipsportu.

"Tihleti dva papíroví favorité mají něco, čemu se říká stínidla na hlavě. Poslední kůň, který měl stínidla na hlavě, vyhrál Velkou pardubickou v roce 1980. Jestli to bude hendikep i letos, to ještě uvidíme," dodal Sochor.

Irského bělouše považuje za hlavního favorita také legendární žokej Václav Chaloupka. "Velkou sleduji vždycky, protože je to kus mého života. Myslím, že přijel z Irska vynikající kůň Coko Beach, toho považuji za favorita," hodnotil.

"Je tam asi sedm koní, kteří jsou hodně vyrovnaní, ze kterých se těžko určuje favorit. Pak je tam také několik rutinérů, kteří už mají Velkou několikrát odběhlou. Je vyvážená, a proto by mohla být moc hezká a zajímavá. Vítěz bude potřebovat kromě kvality i štěstí," dodal čtyřnásobný vítěz Velké pardubické.

Za dvojicí největších favoritů se objevuje i jméno Sexy Lord s žokejem Jaroslavem Myškou. "Náš kůň je takový bonus, stál pár korun a vypiplali jsme ho. Udělal už tolik radosti, že když bude na tabuli, to znamená do pátého místa, tak to bude mega úspěch," hodnotila šance jeho trenérka Martina Růžičková.

Chybí svěřenec Váni staršího i bývalí vítězové

V listině vítězů je z letošních účastníků zapsaný jenom veterán Talent. Třináctiletý ryzák, který v minulých dvou ročnících obsadil druhou příčku, se chystá na poslední Velkou pardubickou. V jeho sedle bude žokej Jan Kratochvíl, který před sedmi lety slavný dostih vyhrál v sedle No Time to Lose.

"Řada favoritů a legend z minulých let nestartuje, zranili se nebo ukončili kariéru. Přesto bude letošní ročník velice kvalitně obsazen," mínil Sochor.

Talentova trenérka Hana Kabelková do dostihu posílá ještě jednoho třináctiletého koně, loni třetího Stara. Také on se bude na Velké pardubické s dostihy loučit. Třetím želízkem v ohni této trenérky bude devítiletý Del Rey.

Po čtyřiadvaceti letech nebude na startu žádný svěřenec Josefa Váni staršího, ikony pardubické steeplechase, kterou vyhrál osmkrát jako jezdec a jedenáctkrát jako trenér. V sezoně připravoval na Velkou Chelmsforda, který vyhrál třetí kvalifikaci. Do vrcholného dostihu sezony ale kvůli zranění nastoupit nemůže.

Rodinu Váňových zastupuje jen Josef Váňa mladší se Santa Klarou, jedinou klisnou na startu letošního ročníku. Pojede ji trojnásobný vítěz Velké pardubické Josef Bartoš.

Sledovaný bude i start dvacetileté Lenky Neprašové. V sedle devítiletého Her Hima může být šestou ženou, která dokončí slavný dostih.

"Určitě do toho jdu s tím hlavně to dojet ve zdraví jak koníka, tak mně. Těším se. Sen, o kterém jsem si ani neuměla představit, že by se mohl povést někdy ve dvaceti letech, tím spíš, koukala jsem. Sama tomu nemůžu uvěřit. Pořád mi to nedochází," uvedla.

Poslední a jedinou ženou, která Velkou pardubickou vyhrála, byla v roce 1937 Lata Brandisová.

Startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou (6900 m, dotace 5 mil. korun):

1. Coko Beach (ž. Keith Michael Donoghue, stáj Gigginstown House Stud),
2. Jeremy Pass (am. Teddy Davies, Joy Slater),
3. Streets of Doyen (ž. Ben Harvey, Ergo Ventures Limited),
4. Argano (ž. Martin Liška, Marek Šimák),
5. Zataro (ž. James Best, Ramzová SK),
6. Sexy Lord (ž. Jaroslav Myška, HC Amphora-Hora),
7. Del Rey (ž. Jakub Kocman, D.V.P Kopálek CZ),
8. Godfrey (ž. Jan Faltejsek, DS Pegas),
9. Her Him (Lenka Neprašová, Ivana Porkátová),
10. Talent (ž. Jan Kratochvíl, DS Kabelkovi),
11. Star (ž. Ondřej Velek, MPL Racing CZ),
12. High in the Sky (Daniel Vyhnálek, DS Pegas),
13. Dulcar de Sivola (ž. Thomas Beaurain, Lokotrans),
14. Santa Klara (ž. Josef Bartoš, Scuderia Aichner SRL),
15. Player (ž. Marcel Novák, Nýznerov),
16. Lombargini (ž. Jan Odložil, EŽ Praha a. s.).

Zdroj
ČT sport, ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články