Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Velká jarní cena zná favorita, v Chuchli se poběží kolem žraloka

Favoritem druhého klasického dostihu sezony 99. Velké jarní ceny je hřebec Rate. Ve zvelebované Chuchle Areně Praha, do níž rodina Radovana Vítka od převzetí areálu investovala 277 milionů korun, se úvodní podnik trojkoruny poběží v neděli a kromě závodních koní budou moci návštevníci obdivovat i ocelového žraloka.

Dostihy
zdroj: ISIFA

Ve Velké jarní ceně, rovinovém dostihu na 1600 metrů pro tříleté hřebce a klisny, má startovat třináct koní. Rate vyhrál v Česku dvakrát, začátkem června ovládl Memoriál profesora Václava Michala. Konkurovat by mu mohly vítězka Jarní ceny klisen Eternity a při svém prvním startu v česku hnědka Zariyannka.

Po uvolnění opatření proti koronaviru se letos podruhé bude na zvelebeném závodišti v Chuchli běhat před fanoušky.

"Snažíme se o návrat k tradici. Primárně vše řešit z českých zdrojů a infrastruktura na ploše je mobilní kvůli případným povodním," uvedl ředitel Chuchle Areny Praha Martin Pecka na setkání s médii. Zmínil částku 277 milionů korun, díky níž byly mimo jiné zmodernizovány stáje, vznikla jízdárna a prostor pro parkur uprostřed oválu, opravily se šatny i vážnice žokejů a hotelové pokoje přímo v tribuně. Vznikl tu i prezidentský salon.

Je nám líto, video expirovalo.
Areál ve velké Chuchli se chystá na Velkou jarní cenu

Rekonstrukci potřebuje hlavní tribuna a budovat se má i zavlažovací systém dráhy. "Snažíme se řešit, co můžeme. Další investice ale nepřicházejí v úvahu, protože stále není vyřešena situace ohledně pozemků," řekl Pecka.

Zhruba 90 procent pozemků z celkové rozlohy 500 tisíc metrů čtverečních patří státu, který v roce 2017 uvedl, že je neprodá. Pozemky jsou součástí státního podniku Dostihové závodiště Praha, jenž je v likvidaci. "Proto nemůžeme žádat o stavební povolení. Až se to vyjasní, bude možné pokračovat," řekl Pecka.

Majitelé chtějí v areálu uspořádat letos i přespolní běh a kulturní akce. Proto byl nově u parkuru umístěn šestitunový ocelový žralok, kterého na dva roky zapůjčil akademický sochař Michal Gabriel.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články