Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Váňovi zase v hlavní roli. Za pět let nebylo dne, abych na něm neseděla, svěřila se Theophilova trenérka

Jméno devítiletého hnědáka rezonovalo v médiích poměrně často, vždyť dostal na nejprestižnější dostih startovní číslo jedna. Svěřenec stáje legendárního Josefa Váni Theophilos však platil dlouho za problémového koně, který býval často neklidný. Srovnat ho musela Váňova manželka Pavla, která ho od jeho nákupu sedlala.

Pavla Váňová s Josefem Bartošem a Theophilem
zdroj: ČTK autor: David Taneček

Theophilos má poměrně nestandardně více něž stovku majitelů, kteří tvoří dostihový syndikát iSport-Váňa. Jeho členové se za dostupný členský poplatek podílejí na financování jeho kariéry. Na oplátku si pak mohou na závodech navštívit třeba paddock s koněm, nebo se podívat na jeho přípravu. Na Velké pardubické tak jeden z favoritů měl i zhruba 30členný fanklub oděný do zelené barvy, jakou nesl jeho proslulý žokej Josef Bartoš.

"Je to fantastické, podle mého se jedná o přelomovou událost v historii českého sportu. Jsme největší český syndikát a podle mého je to budoucnost dostihů nejen v Česku, ale i ve světě. Normální lidé, kteří fandí dostihům, se za pár peněz mohou podílet na tomto příběhu," uvedl jeden z členů syndikátu Martin Hašek.

Na koni ale nejvíce práce odvedla jeho trenérka Pavla Váňová, která ho provázela po celou závodní kariéru. "Díky její práci byl Theophilos výtečně připraven na vrchol sezony. Je to to nejvíc, co mi ten kůň mohl vrátit v životě a strašně děkuju všem syndikátníkům, že to s ním vydrželi. Musela jsem ho vždycky srovnat. Byla to asi pětiletá denní práce, nebylo dne, abych na něm neseděla," pověděla v cíli dojatá trenérka.

Spokojený mohl být i majitel silné stáje Josef Váňa. "Měli jsme tam čtyři koně, bohužel Tzigane zůstal na Taxisu, takže největší soupeř odpadl," vzpomněla si dostihová legenda na výpadek největšího soupeře a obhájce loňské výhry Tzigane du Berlais.

"Bůh je spravedlivý. Jsem rád, že se nám to povedlo," zakončil Váňa, s jedenácti triumfy v pardubické nejlepší trenér.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články