Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Váňa dorazil do Pardubic nevrlý stejně jako jeho koně

Pardubice - Žokej Josef Váňa byl den před startem Velké pardubické rozladěný. Na pardubické závodiště přijel netradičně o den dříve, jelikož se obával sobotního dopravního kolapsu a možných komplikací se zdravotní prohlídkou. V sobotu bude s Tiumenem útočit ve slavném dostihu na společný čtvrtý triumf v řadě a svůj již devátý.

Josef Váňa
zdroj: Falcon

Váňa v posledních letech vyrážel ze stájí v Chyši u Karlových Varů v den závodu, ale letos přijel už den předem, protože se o víkendu konají v Pardubicích vedle dostihů i plochodrážní závody. Žokej se obával dopravní zácpy, kvůli které by nemusel stihnout od osmi hodin ráno prohlídku koní, ve světě dostihů jinak ojedinělou. V Pardubicích byla v minulosti zavedena, jelikož majitelé a trenéři do dostihu posílali i koně, kteří nebyli zdravotně v pořádku.

"Koně jsou nasr... jako já, že sem museli přijet o den dřív, ale s tím už se nedá nic dělat," hartusil Váňa u stájí na závodišti. "Máme nějaké odřené, jak si koně lehli, když přijeli, ale snad to dáme do pořádku, aby při zdravotní kontrole nebyly problémy. Znovu podotýkám, při nesmyslné zdravotní kontrole," zdůraznil.

Trojnásobný vítěz náročné steeplechase na 6 900 metrů Tiumen a dalších 14 koní, které Váňa na sobotní program připravuje, vyrazili v pátek v osm hodin ráno a půl hodiny před polednem dorazili na závodiště. Tiumen se po příjezdu vyválel v pilinách.

"Zkuste se ho skočit zeptat," odvětil Váňa na dotaz, jak na tom jeho jedenáctiletý hnědák je. "Když přišel, tak pohrabával, něco ho bolelo. Zřejmě se nemohl vyčůrat, ale už se zdá klidný a v pohodě," řekl Váňa, zatímco Tiumen za ním trpělivě chodil před kamerami. "Doma by se koně určitě v pohodě nažrali a v pohodě vyspali, ale tady je čekalo nové prostředí, takže to nebude stoprocentní, jako kdyby byli doma," řekl Váňa.

Kvůli měkké oranici se může měnit trať

Dostihová komise ještě bude řešit dráhu, protože oranice je místy příliš měkká a bahnitá. Nejvíce před Popplerovým skokem. Teoreticky je možné, že by se mohla změnit trať. "Louže by někde mohla být pro koně nebezpečná, ale já myslím, že všechno bude v pořádku. Oranice bývala i hlubší, nevidím to jako problém," podotkl Váňa.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Josefa Váni a Iva Köhlera po příjezdu do Pardubic

Na sobotu meteorologové předpovídají přeháňky a teplotu 12 stupňů Celsia. Podle některých jezdců je to ideální dostihové počasí. "Je to určitě lepší než dostihy ve třicetistupňovém horku, které jsme už letos taky jeli," řekl Jaroslav Myška, který se představí v sedle Klause, jednoho z favoritů Velké pardubické.

Organizátoři počítají s tím, že si na sobotní dostihový den najde cestu na závodiště až 20 tisíc diváků. Většina vstupenek k sezení je vyprodaná, zbývají vstupenky k stání.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články