Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Theophilos s Bartošem triumfovali ve Velké pardubické

Devítiletý hnědák Theophilos ovládl 129. Velkou pardubickou. Potřetí slaví triumf v nejtěžším překážkovém dostihu na kontinentu Josef Bartoš a pojedenácté trenér Josef Váňa starší. Tzigane Du Berlais vítězství neobhájil, skončil už na Taxisu.

Theophilos s Josefem Bartošem vítězí ve Velké pardubické
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"To byla jízda, paráda. Děkuju koni," pronesl v cíli přešťastný žokej Bartoš, který náročnou cross country vyhrál poprvé před třinácti lety s Decent Fellowem a pak o dva roky později se Sixteen.

"Děkuju šéfovi (Josefu Váňovi) a paní (Pavle) Váňové, jakou s ním udělala práci. Z nevyzpytatelného zmetka teď je šampion," prohlásil Bartoš.

Na startu byla vidět nervozita a celé pole muselo vyjet do téměř sedm kilometrů dlouhého dostihu až na druhý pokus. "Pro mě to nejhorší. Co se dá dělat, odskočil jsem a na Taxis jsem už byl asi čtvrtý," popsal Bartoš.

Na Taxisově příkopu skončil obhájce prvenství Tzigane Du Berlais. Před osmiletým hnědákem v sedle s Janem Faltejskem neustál doskok Ribelino a Tzigane Du Berlais spadl přes něj. Nejtěžší skok byl konečnou i pro další dva koně.

Na rozdíl od loňského vítěze neměl Theophilos na nejtěžším skoku žádný problém. "Kůň ho skočí jako malinu. Jel jsem pak defenzivně, jak mě šéf učil," uvedl Bartoš.

Theophilos překonává Taxis
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

V čele se dlouho držel Bridgeur s žokejem Jaroslavem Myškou, ale osudným se jim stal Havlův skok. Po něm se do čela dostal Theophilos. V cílové rovince měl kůň, který vlastní syndikát s více než stovkou členů, nejvíce sil a zvítězil o délku a čtvrt před StrettonemTřetí doběhl Chicname de Cotte.

"Velká nebyla přepálená, tempo bylo akorát. Nebylo na co čekat, musel jsem to rozjet. Křičel jsem na něj 'Theo běž, Theo běž' a on šel."

Pro Bartoše rok snů

"Strašně těžké vítězství, fyzicky jsem úplně vyndanej," dodal Bartoš, který před 14 dny triumfoval v Gran Premiu v Meranu. Podobný dvojnásovbbný úspěch v jedné sezoně ještě nikdo před ním nepředvedl. "Hlavně díky Theovi. Bomba kůň."

Po devatenácti letech nejel Velkou pardubickou žádný žokej se jménem Váňa. Osminásobný vítěz Josef Váňa starší chyběl popáté za sebou, ale v budoucnu by chtěl ještě startovat. Jeho syn Josef Váňa po minulé sezoně skončil a trénuje.

Dvakrát slavil Myška

První dostih dne Memoriál Jana Kašpara vyhrál druhý favorit Mr Spex v sedle s ostrovním žokejem Andrewem Glassonburym. Téměř od první překážky až k vítězství v Ceně Laty Brandisové to odtáhla osmiletá Silk s Janem Kratochvílem.

V Ceně ČASCH překvapil při svém prvním krosu v Pardubicích čtyřletý tmavý hnědák Shent a Michal Kubík. Druhý triumf v krátké překážkové kariéře si v Ceně společnosti Paragan připsal francouzský rodák Saint Joseph v sedle s Janem Faltejskem.

Největší adept na triumf ve Velké ceně Vltavy potvrdil předpoklady. Jaroslav Myška s Evženem zvládli všechny nástrahy s přehledem a v cílové rovince nedali nikomu šanci. Šťastnou hodinku navíc dokonal Myška v ceně Labe s šestiletým ryzákem Lodgian Whistlem. Vítězství v krátkém a rychlém Poplerově memoriálu obhájil Tiara Man s žokejem Sertašem Ferhanovem.

Výsledky Velké pardubické

1. Theophilos (ž. Bartoš, tr. J. Váňa st., stáj Dostihový klub iSport-Váňa), 2. Stretton (ž. Garner), 3. Chicname De Cotte (ž. Duchene), 4. Mazhilis (ž. Kratochvíl), 5. Ange Guardian (ž. Kousek), 6. Rathlin Rose (ž. Best). Čas: 9:28,76. Výrok: boj 1 1/4 - 1/2 - 6 - 1 - 5.

Další dostihy:

I. Mr Spex (ž. Glassonbury) - East River - Leo Fantastico,

II. Silk (ž. Kratochvíl) - Dajuka - Alegoria,

III. Shent (Kubík) - Cosmic Magic - Kominik,

IV. Saint Joseph (ž. Faltejsek) - Sixtyseven - Bacchus Collonges,

V. Evžen (ž. Myška) - Casper - Direct Lagrande,

VI. Lodgian Whistle (ž. Myška) - Lombargini - Sottovento,

VII. Tiara Man (ž. Ferhanov) - Chrystal Cross – Medic.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články