Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Tahákem Evropského poháru žokejů bude znovu hvězdný Belgičan Soumillon

Slavný žokej Christophe Soumillon bude obhajovat loňské vítězství v Evropském poháru žokejů. Devětatřicetiletý Belgičan je největší hvězdou šestého ročníku, který se uskuteční v Chuchle Areně Praha. Přímý přenos sledujte v neděli od 14:40 na ČT2 a webu ctsport.cz.

Z cizinců budou startovat také Němci Maxim Pecheur a Alexander Pietsch, Francouz Anthony Crastus a Slovák Jaroslav Línek.

Proti nim se postaví pětice domácích žokejů Tomáš Lukášek, Adam Florian, Jan Verner a na divoké karty zkušený Jan Rája a Martina Havelková jako první žena v historii poháru.

Kvůli omezením spojeným s opatřeními proti šíření nemoci covid-19 se zahraniční žokejové obtížněji sháněli.

"Ze Švédska a z ostrovů jsme sem nebyli schopni jezdce dostat, ale nakonec je sestava velmi zajímavá. Návrat Soumillona je obrovský úspěch. Máme se na co těšit," řekl trenér Václav Luka.

Soumillon po loňském triumfu slíbil, že se do Prahy vrátí. "A ukázalo se, že to nebylo jenom zdvořilostní. Dodržel, co slíbil," ocenil Luka, pro kterého Belgičan sedlá nejlepšího tuzemského koně minulého roku hnědáka Nagano Gold.

Šestý ročník poháru se organizátoři rozhodli uspořádat, i když přišli o podporu řady partnerů. "Ostatní projevili obrovskou vůli. EJC představuje pro náš sport důležitý impulz," řekl na tiskové konferenci za pořadatele Tomáš Machovský.

Je nám líto, video expirovalo.
Chuchle přivítá Evropský pohár žokejů

Fanoušci budou mít do hlediště přístup, jejich počet bude určen na základě vládních opatření. Zájem o vstupenky je vzhledem k nejistotě zatím minimální.

"Lidi s nákupem vyčkávají, jak to bude. Budeme reagovat na aktuální situaci a ve spolupráci s arénou budou přiměřená hygienická opatření," uvedl Machovský.

Největší koňskou hvězdou je v posledních pěti startech neporažená německá klisna Jin Jin. Zajímavostí je premiérový start koní z řeckého tréninku ve Velké Chuchli.

Na programu je sedm dostihů, do boje o pohár se budou započítávat body od třetího. Hlavním závodem je Leram EJC Million na 1400 metrů s dotací 1,2 milionu korun. Jednou se poběží o 700 tisíc a dvakrát o 600 tisíc korun.

Fanoušky rovinových dostihů čeká nabitý víkend. V sobotu se totiž přes odstoupení hlavního sponzora uskuteční mimo jiné 42. Velká cena Prahy, kterou pojede i Soumillon, ale také Velká cena českého turfu či Gerschův memoriál.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články