Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Stromský v euforii: Triumf s Nikasem je nejkrásnější zážitek, co jsem měl

Pardubice - Jednačtyřicetiletý Stromský dosud prožíval ve Velké pardubické spíše zklamání. Dva koně mu v minulosti při dostihu zahynuli - v roce 2007 Cieszymir na Taxisově příkopu a Shirley po pádu na velké vodě o dva roky později. Na třináctý pokus se však žokej Marek Stromský dočkal velkého vítězství. Pro jezdce ze Štěpánkovic u Opavy je triumf satisfakcí.

Ilustrační foto

"Je to nádherné, nepopsatelné, nejkrásnější zážitek, co jsem zatím měl. Je to krásný bonbonek na dortu a jsem za to strašně rád," řekl Stromský po výhře s hnědákem Nikasem v rekordním čase dostihu. "Nikas šel tak dobře, že jsem rychlost ani nevnímal," dodal.

S běloušem Amant Grisem před sedmi lety proběhli cílem první, ale kvůli neobjetí otočného bodu byli diskvalifikováni. O dva roky později jen o nos nestačili na Tiumena s Josefem Váňou, přičemž si tehdy stěžovali na blokování.

"Tohle vítězství je nádherné. Je to satisfakce po Amantově diskvalifikování," řekl Stromský. "Jizvička zůstane na srdíčku pořád. Kůň za to nemůže. Mrzí mě, že tam Amant Gris nebude nikdy napsaný, protože si to zasloužil," uvedl.

Z proher a trablů se Stromský vždy dokázal zvednout. "Jestli to povolání chceme dělat, musíme to hodit za hlavu a jít dál," řekl jeden z nejlepších překážkových žokejů v Česku, který má na kontě 1156 startů a 183 vítězství.

Nejlepší kůň

Už loni chtěl skončit, ale pokračoval a letos se mu nedařilo. "Gradovalo to k tomu, že už snad Velkou ani nepojedu," přiznal, ale manželka Jana mu opakovala, aby pokračoval. "Ještě tu Velkou a pak si to rozmysli," říkala mu a on poslechl.

V Pardubicích zlomil své prokletí v sezoně, ale i horší rok Nikase. Poslední dvě kvalifikace spolu kvůli pádům nedokončili. "Teď Nikas ukázal, že je to nejlepší kůň, jakého jsem kdy měl. Teď se mi odvděčil," děkoval Stromský.

Po dostihu věnoval životní výhru faráři Alfrédu Volnému ze Štěpánkovic. "Pan farář mi řekl, že mi to letos vyjde, i když jsem letos vyhrál jen dva dostihy. Jsem zbožný člověk, někde nahoře jsem to měl napsáno," řekl Stromský. Navíc se naplnilo proroctví, které slyšel před sedmi lety. "Už si nepamatuju, kdo to řekl, ale tvrdil, že budu mít špatnou sezonu a vyhraju Velkou. A přesně takhle to bylo. Tahle sezona vypadala moc moc špatně, a teď jsem nejšťastnější," řekl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články