Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Start dostihové sezony se kvůli při závodišť s Jockey Clubem odkládá

Praha - Dostihový sport v České republice prožívá složité období. Po dopingovém skandálu vítěze loňské Velké pardubické se odkládá start letošní sezony. Důvodem jsou dohady o výši poplatků za přihlášky a startovné, kvůli kterým nemá většina závodišť podepsanou smlouvu s Jockey Clubem.

V pražské Velké Chuchli měli milovníci turfu vyrazit na první mítink v neděli 3. dubna s vrcholem v podobě Gomba handicapu, ale ten už pořadatelé zrušili. Navíc ani nepočítají s dalším dostihovým dnem 10. dubna, kdy se měla běžet mimo jiné Velká dubnová cena.

Rada Jockey Clubu 13. listopadu rozhodla o snížení výše poplatků z pěti na 3,5 procenta z dotace dostihu a začátkem prosince odeslala pořadatelům návrh nové smlouvy. To se většině závodišť nelíbí, protože to je podle nich pozdě.

Změna přišla pozdě, tvrdí závodiště

Proto například Velká Chuchle, Lysá nad Labem, Pardubice, Slušovice, Most a Karlovy Vary smlouvu s Jockey Clubem nepodepsaly, tím pádem se tam dostihy zatím nemůžou konat. Smlouvu podle Jockey Clubu dosud podepsali v Mimoni, v Brně a v Kolesích.

zdroj: ČT24 autor: ČT24

"Jde o nutnost pomoci malým stájím," uvedl v prohlášení prezident Jockey Clubu Jiří Charvát. "Sazba výše přihlášek a startek je u nás v Evropě nejvyšší, byla zavedena přechodně na zmírnění škod po povodních," dodal. V Evropě se podle něho sazba pohybuje okolo dvou procent.

"Dozvěděli jsme se to šíleně pozdě. Rozpočet děláme v říjnu. Jde o princip, takováhle svévole není možná," řekl Petr Drahoš, ředitel společnosti TMM, spravující závodiště ve Velké Chuchli. "Finanční plán jsme měli dávno namodelovaný a nemůžeme si dovolit zásah 750 tisíc až milion korun. To by nám úplně rozbouralo citlivý finanční plán," uvedl Michael Skalický, ředitel Dostihového spolku v Pardubicích.

Nová smlouva ano, ale pro další sezony

Zástupci závodišť trvají na pětiprocentní hranici. "Kterou stejně maximálně nevyužíváme," uvedl Drahoš a dodal, že snížením na 3,5 procenta by závodiště přišlo asi o 1,8 milionu korun. Pětiprocentní sazbu pořadatelé využívají u dostihů nižších kategorií, zatímco třeba na Velkou pardubickou je 1,2 procenta.

Drahoš navrhuje, aby se podepsala smlouva jako v minulých letech a jednalo se o dalších sezonách. "Pojďme si jednou za měsíc sednout a připravit pravidla včas, abychom v září věděli, co můžeme ekonomicky čekat, a pak můžeme předložit propozice. Nejde jednat náhle a čekat změny, kdykoli si někdo vzpomene," konstatoval Drahoš.

Přípravy závodišť pokračují

V Karlových Varech by měla dostihová sezona začít v polovině dubna, v Pardubicích 7. května. "Na závodišti pracujeme, sekáme, hnojíme a věříme, že se v dohledné době nějak dohodneme a první dostihový den to neohrozí. Ale pokud k dohodě nedojde, bude to mít i u nás negativní dopad na termínovou listinu," řekl Skalický.

Prezident Svazu chovatelů plnokrevníků a majitelů dostihových koní Jiří Trávníček garantoval pokrýt pořadatelskou ztrátu závodišť (asi 4,1 milionu) třímilionovým příspěvkem z fondu Podpora a další kompenzací ve výši 150 tisíc. Tento návrh nebyl podle Jockey Clubu přijat. Další jednání se mají konat v blízké době.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články