Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Ryzka Queen of Beaufay s Foretem opanovali prestižní České Derby

Vrchol rovinové sezony na závodišti ve Velké Chuchli 102. České Derby vyhrála drtivým nástupem v závěru klisna Queen of Beaufay s žokejem Petrem Foretem. V prestižním rovinovém dostihu pro tříleté hřebce a klisny se Foret raduje z prvního triumfu.

Je nám líto, video expirovalo.
102. České Derby s ohlasy

Tempo Derby nastolili zahraniční koně se zahraničními jezdci Secret Peet a Totally Gold, kteří dovedli celé pole až před hlavní tribunu. V tradičně vypjatém finiši na poslední chvíli zvenčí zaútočil Petr Foret na klisně Queen of Beaufay. Vítězná ryzka byla přitom ještě při náběhu do cílové rovinky úplně poslední. Druhý skončil kůň Stronger Together a třetí Darling In Pink.

Žokej Foret si pochvaloval ideální průběh dostihu. "Klisna celou dobu relaxovala a čekali jsme, až se v rovince otevře prostor. Ten finiš byl neskutečný," uvedl pro Jockey Club ČR.

Queen of Beaufay v květnu jednoznačně vyhrála v Mostě Jarní cenu klisen, ale s nejlepšími tříletými hřebci síly před derby nepoměřila. Neměla ani zkušenost se vzdáleností 2400 metrů, na kterou se České derby běhá. "Byli jsme pokorní, protože srovnání tady nebylo. Věřili jsme, že máme dneska nabito. Dneska nám hrálo všechno do karet," pochvaloval si Foret.

"Je to splněná meta. Derby se vyhrává jednou za život," nedostávalo se slov trenéru Daliboru Törökovi. Queen of Beaufay je první klisnou narozenou ve stáji Jiřího Trávníčka v Normandii. "Dobře jsme se na to připravili, obě klisny pracovaly ve veliké pohodě. Už se o to snažíme tak dlouho a nikdy nám to nevyšlo," komentoval první triumf stáje Pegas v Českém Derby Trávníček.

Queen of Beaufay navázala na úspěch Blessed Kiss, která byla v roce 2018 poslední vítěznou klisnou v Českém derby. Celkem v historii tohoto dostihu, která se začala psát v roce 1921, triumfovala jako patnáctá klisna a pátá od vzniku samostatné České republiky.

Kromě hlavního dostihu dne byly na programu ještě tři dostihy první kategorie. 18. Sprinterskou cenu na 1200 metrů vyhrál stejně jako vloni šestiletý hnědák Worth Choice, tentokrát v sedle s Jiřím Palíkem. Stejný žokej si následně podmanil i Tattersalls Mile s běloušem Politicum.

Ve Zlatém poháru Armády České republiky na 2400 metrů natáhl pole hned po startu Václav Janáček s obhájcem Grigri De Lancray, ale v napínavém závěru šestiletý kůň nevydržel. Vyhrál velmi překvapivě hřebec Rex of Thunder se slovenským žokejem Michalem Demem, který finišoval nejdál od bariéry. Druhá byla největší favoritka Wellunca s Adamem Florianem.

Dostihový mítink v Praze-Velké Chuchli:

České derby, rovinový dostih (2400 m, tříletí hřebci a klisny, dotace 1,800.000 Kč): 1. Queen of Beaufay (ž. Foret, tr. Török, stáj DS Pegas), 2. Stronger Together, 3. Darling in Pink. Výrok: boj 3/4 - nos - 2 1/2. Čas: 2:29,14.

Další dostihy: I. Stratovarius (ž. Šafář) - Imperio - Sunny Star. II. Worth Choice (ž. Palík) - Lailaho - Manolla. III. Politicum (ž. Palík) - Mandarin - Pace Man. IV. Rex of Thunder (ž. Demo) - Wellunca - Sapienti. VI. Gasparii (ž. Palík) - Lamprey - Gott. VII. Zaukhan (ž. Sousa Ferreira) - Sea the Night - Gold Shalaa. VIII. Bartola (ž. Fayos) - Minchir - Gilby.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články