Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Před 25 lety Váňa doufal, že si vítězství ve Velké někdy zopakuje

Praha - Zítra to bude pětadvacet let, co Josef Váňa vyhrál poprvé Velkou pardubickou. Přestože už tehdy přemýšlel nad tím, že by s dostihy skončil, i čtvrtstoletí poté bude nestor slavného závodu znovu stát na startu a usilovat už o svoje deváté vítězství.

Je nám líto, video expirovalo.
Váňa 25 let po prvním triumfu

"Myslím si, že je to vyvrcholení kariéry. V současné době jsem plný sil a chtěl bych si to vítězství ještě zopakovat," řekl Váňa po dojetí dostihu 4. října 1987. Pro představu – v tomto roce byl na státní návštěvě v Československé socialistické republice generální tajemník Ústředního výboru komunistické strany Sovětského svazu Michail Gorbačov a Milouš Jakeš se stal generálním tajemníkem Komunistické strany Československa.

Kdo by v té době tušil, že Váňa za další čtvrtstoletí vyhraje Velkou pardubickou ještě sedmkrát a stane se legendou českých dostihů. "Vyhrát Velkou pardubickou je obrovský cíl. Já jsem tehdy měl svůj cíl splněný a nenapadlo by mě, že to vyhraju ještě tolikrát. V dnešní době si považuju už jen toho, že můžu na koni jezdit. Kdybych nevyhrál, život půjde dál," skromně podotkl Váňa téměř na den přesně 25 let poté.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články