Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Pražskou sezonu dostihů uzavře Cena prezidenta a Pohár Josefa Váni

Praha – Nabitý program s jednou velkou premiérou je připraven pro dostihové fanoušky na závěr sezony v Praze. Na chuchelském závodišti je v neděli na pořadu tradiční Cena prezidenta a fanoušci překážkových dostihů se můžou těšit na první ročník Velké národní steeplechase o Pohár Josefa Váni 2015. 

V Chuchli museli zapracovat na nových překážkách. "Typově je to spíše anglická záležitost, protože ty skoky jsou hodně podobné anglickým profilům skoků. To mají v Anglii skoro na každém závodišti, tady to bude taková novota," okomentoval nové překážky Josef Váňa. 

Stejně jako v Anglii mají překážky v Chuchli odskokovou hranu a také výšku 130 centimetrů. Podle Josefa Váni inteligentní kůň po prvním skoku zaregistruje, že je třeba létat vysoko. Nový dostih o milion korun měří přes pět kilometrů a zahrnuje třináct překážek. Proti čtyřem českým soupeřům nastoupí dva koně z Německa a jeden Švéd.

Je nám líto, video expirovalo.
Závodiště ve Velké Chuchli chystá nové překážky anglického typu

Steeplechase, dostih s proutěnými překážkami bez oranice, se do Velké Chuchle vrací po osmi letech. "Naplňují se nám tím naše sny. Budeme spokojeni, když bude spokojen pan Váňa," řekl Martin Zoubek, předseda Dostihového klubu Josefa Váni, který milionem korun dotovaný dostih pořádá.

"Budu spokojen, když vyhrajeme," řekl po svém Josef Váňa starší, který dostih v sedle nepojede, ale připravuje do něj koně. Jeho svěřenci i jejich soupeři ze Švédska či Německa se musí připravit na proutěné překážky, na které nejsou zvyklí.

Dostih o Pohár Josefa Váni se pojede v 15:30 na 4500 metrů. V sedle se představí čerstvý vítěz Velké pardubické žokej Marek Stromský, trojnásobný šampion Velké pardubické Jan Faltejsek, Josef Váňa mladší či švédský žokej Henrik Engblom.

Váňa se v exhbici postaví proti Chaloupkovi

I Váňu uvidí diváci na koni. V exhibici nazvané Dostih legend si to osminásobný vítěz Velké pardubické rozdá s jejím čtyřnásobným šampionem Václavem Chaloupkou na chladnokrevných koních. "Vezmeme si sedla, ale pojedeme jako frajeři v oblecích s kravatou. Těším se na to, bude to legrace," dodal  Josef Váňa. 

Program začne v neděli v poledne a rovinová Cena prezidenta republiky se s maximálním počtem čtrnácti koní pojede ve 14:55. Na startu bude obhájce prvenství Aztek, mezi jehož soupeře patří například předloňský vítěz St. Leger Always on Sunday nebo Amga River, která vyhrála letošní Oaks.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články