Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Ostřílený Josef Váňa se na start Velké pardubické letos nepostaví

Karlovy Vary – Osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa letos nejslavnější překážkový dostih u nás neabsolvuje. Čtyřiašedesátiletý žokej a trenér řeší celé léto problém s kyčlí a špatně se mu jezdí v závodních krátkých třmenech. Kariéru však ještě definitivně ukončit nehodlá.

Josef Váňa
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

"Když jsem si sedl na koně a skákal jsem, tak i zkušený skokan se mnou zastavil. Koně cítí, že to není, jak by mělo být," řekl Váňa.

"Když se mi podíváte na pupek, tak tenhle rok ani nejsem připravený na to, že bych měl jet Velkou pardubickou. Ale neházím flintu do žita. Pokud se nám s doktory podaří zažehnat mé problémy, rád si na to sednu, protože pořád tři koně denně v práci jezdím," uvedl Váňa pro Radiožurnál.

V plánu měl jet v létě třetí kvalifikaci, ale bolest ho nepustila. S ortopedem zatím řešení nenašli. "Není to, jak bych chtěl. Píchl mi do toho místa injekci. Na druhý den to nebolelo, ale pak se to vrátilo k bolesti jako předtím," řekl.

Sluníčko a možná i operace

Za rok by se teoreticky mohl na start Velké pardubické vrátit. Fyzicky se stále cítí, že by dostih dlouhý 6900 metrů zvládl. Především musí vyléčit kyčel. "Možná by pomohly tři týdny přes zimu někde na sluníčku. Něco budu muset vymyslet," uvažoval, ale možná dojde i na lékařský zákrok. "Jestli budeme odsekávat nějaké výrůstky, nebo jak se to bude dát řešit, to řešíme s ortopedem." 

Jen z tribuny tak bude letos legenda českých dostihů sledovat své svěřence. "Mám jasno, ale opravdu je to o zdravotním stavu koní. Rádi bychom, aby byl na startu Zarif. Hodně se mi líbí i No Time To Loose, který byl sice v kvalifikaci druhý, ale je to kůň s obrovským potenciálem," řekl. Na startu by měl být i loni druhý Ange Guardian.

Ve Velké pardubické startoval Váňa osmadvacetkrát, poprvé v roce 1985. Čtyřikrát vyhrál s Železníkem, jednou s Vronským a tři vítězství přidal s Tiumenem. Naposledy se přes Taxisův příkop přenesl před třemi lety, tehdy skončil s Tiumenem šestnáctý.

Zdroj
ČTK, irozhlas.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články