Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Orphee des Blins se může zapsat do historie

Praha – Smůla nebo zdraví – to jsou podle polského trenéra Grzegorze Witolda Wroblewského jediní dva soupeři, kteří dnes mohou zastavit jeho fenomenální klisnu Orphee des Blins na cestě k třetímu vítězství ve Velké pardubické. Dalším – a pro fanoušky možná ještě větším – lákadlem tohoto ročníku je (už opravdu) poslední start Josefa Váni v sedle rovněž se loučícího Tiumena. Přímý přenos dostihového odpoledne sledujte v neděli na ČT sport nebo na našem webu od 11:00. 

Vítězství by dvanáctiletou hnědku nesmazatelně zapsalo do historie dostihu píšící se už 140 let. Orphee des Blins je desetinovou favoritkou nejen pro české, ale i zahraniční bookmakery . V podobné pozici byla naposledy Registana, ta ale při útoku na hattrick upadla už na druhé překážce kurzu a bylo po nadějích. Proto nechce jezdec Orphee Jan Faltejsek nechat nic náhodě a v dostihu se bude soustředit hlavně na sebe. A pokud všechno klapne podle plánu, klisna se odpoledne stane první trojnásobnou dámskou vítězskou.

Kdo se postaví Orphee des Blins do cesty? 21 koní čeká na zaváhání favoritky. (//sport/ostatni/288914-desetinova-favoritka-orphee-a-ti-druzi/)

Ještě větší pozornost táhne loučení Josefa Váni a Tiumena. Dvojice, o které bylo řečeno všechno, hodlá znovu bojovat o nejvyšší příčky. "Šance vyhrát je pro každého, protože každý s tím do dostihu jde. Někdo má šance větší a někdo menší. Musíš mít štěstí, a pokud ho budeme mít, tak proč ne," doufá před dostihem Váňa, který loni spadl na poslední překážce a cílem prošel za aplausu tribun pěšky.

Pustit otce před sebe? Ani náhodou, hlásí mladý Váňa

Otázkou je, zda se s očekávaným tvrdým podkladem nevyrovná lépe někdo z pětice mladších koní: Trezor, Nikas, Zarif, Soros nebo Peintre Abstrait. Trezor sice dominuje kvalifikačním dostihům, ve Velké měl ale zatím vždy smůlu. Loni druhý Nikas vykazuje i letos dobrou formu a Peintre Abstrait je podle slov svého trenéra Radka Holčáka ve formě, která ho může posunout na nejvyšší příčky. Sorose osedlá Josef Váňa mladší. Věří, že letos má největší šanci konečně Velkou vyhrát. Rodinné vazby ale půjdou na trati dostihu stranou. "Že bych ho pustil před sebe, protože to je táta? To bych ho nenechal," ujistil předem mladý žokej.

A konečně dalšího ze spolufavoritů Zarifa pojede "smolař" Marek Stromský. Právě ten dovedl bělouše Amant Gris v roce 2008 do cíle na prvním místě, ale vzápětí byli diskvalifikováni za neobjetí točného bodu. A právě s ním svedl Váňa senior urputnou bitvu v cílové rovině při svém druhém vítězství s Tiumenem. Staré spory jsou ale zapomenuty a Stromský zkusí štěstí na koni z Váňovy tréninkové centrály.

Cestu na pardubické závodiště si opět najde několik desítek tisíc lidí. Už měsíc předem byla prakticky všechny místa na tribunách vyprodána, na místě bude možné koupit jen lístky na stání.

Jen pro zajímavost  návštěvníci závodiště během odpoledne spořádají osm tun jídla, za pěkného počasí se navíc stihne vytočit až 200 padesátilitrových sudů piva a tři tisíce litrů nealkoholických nápojů. O občerstvení pro tři tisíce hostů v lóžích se stará padesátka kuchařů. 

Start Velké pardubické je naplánován na 16:35. Dotace je pět milionů korun; vítěz bere dva miliony. Odměny si rozdělí sedm nejlepších koní.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články