Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Orphee des Blins přepsala historii a má vítězný hattrick

Pardubice – Překvapení se nekonalo, i když závěr byl dramatický. Vítězkou 124. ročníku Velké pardubické se stala hlavní favoritka Orphee des Blins, která v těsném finiši porazila Al Jaze s žokejem Josefem Sovkou a zvítězila potřetí v řadě. Dvanáctiletá hnědka s žokejem Janem Faltejskem v sedle se stala historicky první klisnou, které se něco podobného povedlo.

Vítěz Jan Faltejsek s klisnou Orphee des Blins (vpravo) v cílové rovince
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Legendární Josef Váňa s trojnásobným šampionem Tiumenem dokončili slavný dostih při svém pravděpodobném loučení v závěru startovního pole na 16. místě. "Porazil nás asi věk," řekl brzy dvaašedesátiletý Váňa, která s třináctiletým Tiumenem vyhrál dostih v letech 2009 až 2011.

Závod začal poněkud netradičně, falešným startem. Na druhý pokus se však již všechno povedlo a podle očekávání se od úvodu do čela dostala Orphee des Blins. Naopak Váňa s Tiumenem podobně jako v předešlých letech začal zezadu.

První překážku všichni koně zvládli, ale na legendárním velkém Taxisově příkopě skončila hned trojice účastníků včetně jednoho z favoritů Nikase s Dušanem Andrésem.

Tempo i nadále udávala Orphee, kterou ohrožovala hned dvojice koní bez jezdce. Naopak Váňa s Tiumenem nedokázal na rychlost závodu odpovědět a ztrácel.

Dlouho to vypadalo, že si hlavní favoritka doběhne pro pohodlné vítězství, ale v závěru se na ni začal dotahovat outsider Al Jaz. Chvílemi se dokonce zdálo, že se i posune dopředu, ale dvanáctiletá klisna nakonec jeho útok odrazila a doběhla si o půl délky pro historický vítězný hattrick a svému majiteli vyhrála 2 miliony korun. "Nervy to byly a nebylo příjemné, když na mě Al Jaz šel. Musel jsem ze sebe a potažmo z koně dostat to nejlepší," řekl Faltejsek.

Třemi triumfy napodobila ryzku Lady Anne, která Velkou pardubickou jako dosud jediná klisna ovládla třikrát, ale mezi svými výhrami v letech 1891, 1894 a 1896 měla pauzy.

Čtyři vítězství v proslulém dostihu vybojoval jen legendární Železník. Zda se mu Orphee des Blins pokusí příští rok vyrovnat, není podle jejího majitele Jiřího Trávníčka jisté. "Je obdivuhodné, co dokázala. V nejlepším se má končit, má za sebou dost zranění," řekl po skončení dostihu.

Se zraněním odjel na vyšetření žokej Josef Bartoš, jenž spadl na Taxisově příkopu se Zulejkou. Devítiletá klisna dostih nepřežila. Z 22 startujících dokončilo 6900 metrů dlouhý dostih 15 koní.

124. Velká pardubická s Českou pojišťovnou (překážkový dostih na 6900 m, šestiletí a starší koně, dotace 5 milionů korun):

1. Orphee des Blins (ž. Faltejsek, tr. Wroblewski, stáj DS Pegas), 2. Al Jaz (ž. Sovka), 3. Klaus (ž. Myška), 4.Universe of Gracie (ž. Kousek), 5. Kasim (ž. Novák), 6. Zarif (ž. Stromský). Čas: 9:08,25. Výrok: tuhý boj 3/4 - 13 - 1.

I. Marmiton (ž. Matuský) - Playmona - Mesi,

II. Luminator (ž. Brečka) - Barateus - Tahini,

III. Al Bustan (ž. Stromský) - Stretton - Vivat,

IV. Zugor (Liška) - Kimenne - Wild Danger,

V. Shaman (ž. Matuský) - Ryana - Vandual,

VI. Modena (ž. Andrés) - Goscater - Sheron,

VII. Fafintadenient (ž. Váňa ml.) - Gejzir - No Time To Lose.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články