Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Orphee des Blins obhájila vítězství, Váňa spadl na poslední překážce

Pardubice – Orphee des Blins potvrdila letošní úžasnou formu a obhájila vítězství ve Velké pardubické - opět stylem start – cíl. I ve 123. ročníku slavného dostihu mohl v jejím sedle slavit žokej Jan Faltejsek. Josef Váňa, který posléze potvrdil, že to byl jeho poslední závod, s dvanáctiletým Tiumenem spadli na posledním skoku. Z dvaceti koní dojelo v náročných podmínkách jen šest. Druhý skončil Nikas s žokejem Dušanem Andrésem a třetí byl Klaus s Jaroslavem Myškou.

Jan Faltejsek v sedle Orphee de Blins
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Je to letec, když se do ní člověk opře, letí," prohlásil šťastný žokej o vítězce. "První dva skoky nebyly podle jejího zvyku. Občas to bylo trochu neučesané," řekl. "Vědělo se, že je dneska půda velice těžká, vedl jsem ji, aby zpomalila. Nakonec to bylo bez problémů," dodal.

Pardubický dostih na 6 900 metrů pro šestileté a starší koně se slavným Taxisovým příkopem měl dotaci pět milionů korun, vítěz získal dva miliony. Orphee des Blins šla stejně jako loni hned do čela a nasadila strojové tempo.

Ostře sledovaný trojnásobný vítěz Tiumen s Váňou jel tradičně dlouho schován v poli a postupně se chtěl propracovat dopředu. "Zas to bylo rozjeté na druhé třetí místo," mínil Váňa.

Jenže přišla cílová rovinka. "Bohužel se mi tam připletl volný kůň, Tiumen si přidupl a udělal chybu," okomentoval klíčovou situaci slavný žokej. Váňa se mohl sedm dnů před 61. narozeninami stát nejstarším vítězem dostihu. Amatér Vladimír Hejmovský se v roce 1951 radoval devět dnů před šedesátými narozeninami.

Josef Váňa po pádu na posledním skoku.
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Do cíle se mimo jiné nedostali Josef Bartoš s Trezorem, všichni irští koně ani britský zástupce. Spadl také Josef Váňa mladší z Budapestě.

Velkým překvapením skončila Cena Labe, druhý nejprestižnější dostih dne. Prvním v cíli byl britský Sarika s francouzským žokejem Alainem de Chitrayem, který si vyzkoušel překážky v Pardubicích vůbec poprvé.

Dvě vítězství v rámcových dostizích zaznamenal žokej Dušan Andrés. S Natálií ovládl Cenu České asociace steeplechase, v sedle šestiletého hnědého valacha Čáriraye vyhrál předposlední závod dne, Stříbrnou trofej.

Výsledky překážkového dostihu Velká pardubická steeplechase

1. Orphee des Blins (žokej Faltejsek, trenér Wroblewski, stáj DS Pegas),

2. Nikas (ž. Andrés),

3. Klaus (ž. Myška),

4. Kasim (ž. Novák),

5. Peintre Abstrait (Matuský),

6. Tropic de Brion (Dragon).

Čas: 9:33,22. Výrok: zadrženě daleko - 3 1/2 - 1 1/2 - 8 - krk.

Další dostihy:

I. Big Mago (ž. Váňa ml.) - Lumpik - Vivat,

II. Luminator (ž. Brečka) - Taro - Nikan,

III. Natalie (ž. Andrés) - Reaper - Jantar,

IV. Renard Argenté (ž. Bartoš) - Ohio - Puntarenas,

V. Shaman (Matuský) - Kyshanty - Grilias,

VI. Sarika (ž. De Chitray) - Rubín - Ter Mill,

VII. Čáriray (ž. Andrés) - Alanbrooke - Basso.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články